Αποκαλύψεις για τη CYTA έκανε στη βουλή ο Γενικός Ελεγκτής

Πράματα και θάματα για την Cyta αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ειδικότερα:
- Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου ετοίμασε 11 εκθέσεις, για αλόγιστες, όπως είπε, επενδύσεις στο ταμείο συντάξεων και οι οποίες οδηγήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, για να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές υποθέσεις.
- Ένα άλλο φρούτο, είπε, στην Cyta, ήταν η πρακτική υπάλληλοι της κλίμακας Α5 ή άλλων παρεμφερών κλιμάκων, να αναβαθμίζονται στην κλίμακα Α10, με αντάλλαγμα να μην διεκδικούν προαγωγές.
- Προσλαμβάνεται προσωπικό, με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω θυγατρικής εταιρίας.
- Κατήγγειλε την παραχώρηση αυξημένων εφάπαξ, από την πίσω πόρτα όπως είπε, καθώς και την πληρωμή συσσωρευμένης άδειας κατά την αφυπηρέτηση, πρακτική η οποία καταργήθηκε και στο δημόσιο.
- Διευθυντές διαθέτουν στα σπίτια τους, δωρεάν δύο τηλεφωνικές γραμμές, ενώ χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες θέσεις στα αεροπλάνα, πρακτική η οποία καταργήθηκε σε όλη την δημόσια υπηρεσία.
- Ζήτησε να καταργηθούν οι πρακτικές ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Cyta  και να ευθυγραμμιστούν τα ωφελήματα των υπαλλήλων, με τα ανάλογα ωφελήματα στον δημόσιο τομέα. Χαρακτήρισε και απαράδεκτη την απόφαση να επιχορηγηθεί κατά 50% οι διδακτορικές σπουδές υπαλλήλου.
- Κατήγγειλε ότι για πέντε χρόνια η Cyta κορόιδευε τον ίδιο, αλλά και προηγουμένως την προκάτοχο του, ότι η Cyta Hellas θα περνούσε σε κερδοφορία. Ευτυχώς, είπε, πωλήθηκε η Cyta Hellas. Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί έρευνα, είτε από την υπηρεσία του, είτε από ιδιωτικό οίκο, για την απόδοση τυχόν ευθυνών για την πορεία της Cyta Hellas.
- Πωλήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα για παλιοσίδερα, για μερικές δεκάδες ευρώ, την ώρα κατά την οποία τα περισσότερα αυτοκίνητα διάνυσαν από 50 μέχρι 100 χιλιάδες χιλιόμετρα.
- Ανέφερε ότι τα συμβόλαια για μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, παραχωρούνται μόνο σε τρεις εταιρίες, με αποτέλεσμα να είναι και οι τρεις ευχαριστημένοι και να είναι ζημιωμένος στο τέλος της ημέρας ο κύπριος φορολογούμενος.

Η πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου, ανέφερε ότι στη βάση της αξιολόγησης των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή λαμβάνονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, για συνετή και ορθολογιστική λειτουργία της Cyta. Επιβάλλεται η εντατικοποίηση της προσπάθειες συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, η θωράκιση του παραδοσιακού κύκλου εργασιών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, αξιοποιώντας εμπορικά την τεχνολογική υπεροχή της Cyta. Η Cyta σε συνεργασία με την πολιτεία, είναι έτοιμη να γίνει ο αξιόπιστος στυλοβάτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.