Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, δέσμευση του ΕΣΤΙΑ

Με τις 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη) και 24 εναντίον (ΑΚΕΛ,ΕΔΕΚ,Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ) ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 ψηφίστηκε σε νόμο.

Η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία. Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Κατά του σταυρώματος τάχθηκε ο ΔΗΣΥ. Αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5%των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η αρνητική ψήφος είναι πολιτική τοποθέτηση που αφορά την έκφραση διαφωνίας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερψήφιση κάποιων κονδυλίων με τα οποία το κόμμα συμφωνεί.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός ως ποσοστό των συνολικών δαπανών. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα σε παραγωγικούς τομείς και δεν υπάρχουν κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες που να μειώνουν το χάσμα μεταξύ ευάλωτων και προνομιούχων», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ και το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωση πως το Κίνημα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι «δεν ικανοποιούνται τα δικά μας θέλω, η δική μας ελπίδα για το μέλλον του τόπου». Αναφέρθηκε στην απουσία προνοιών για την κυκλική και αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη και την έλλειψη κονδυλίων για κοινωνικές παροχές. Είπε ότι θα υπερψηφίσει για τα κονδύλια του ΓΕΣΥ και Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο, λέγοντας πως το κόμμα διαφωνεί με την φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι θα υπερψηφίσει τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας και για την υγεία.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης ύψους €8.55 δισεκατομμυρίων και δαπάνες ύψους €7,91 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέχεται στο 3% του ΑΕΠ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθουν στα €6,27 δις.

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί εξάλλου 51 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν τις δαπάνες κατά €16 εκατομμύρια.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ψηφοφορία παρέστησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης και Οικολόγων για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) στο σχετικό κονδύλι ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία ύψους 33.000.000 ευρώ να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Τροπολογία των ιδίων κομμάτων για ένθεση σημείωσης στις κοινωνικές παροχές παιδείας και μη δαπανηθέν ποσό που αντιστοιχεί σε πιστώσεις 50.000.000 ευρώ μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, διατίθεται για την παραχώρηση επιδομάτων με βάση κριτήρια και διαδικασίες που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημερωθεί σχετικά Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι νοείται πως στο πλαίσιο της διάθεσης των σύμφωνα με τα υπό αναφορά μη δαπανηθέντα κονδύλια, δύναται να είναι δικαιούχοι και αλλοδαποί φοιτητές υπήκοοι χωρών, οι οποίες τυγχάνουν αντίστοιχης στήριξης Κύπριοι φοιτητές στις χώρες αυτές.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για αποκοπή από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ποσοστού 5% με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τη ΔΕΑ, τις τεχνικές επιτροπές, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και Κυπριακού, το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την αγορά υπηρεσιών παροχής επιστημονικής εξέτασης αστυνομικών τεκμηρίων στο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, την αγορά υπηρεσιών για την επίδοση κλήσεων ποινικών υποθέσεων και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου για ένθεση σημείωσης (σταύρωμα) ώστε προτού διενεργηθεί η όποια δαπάνη για τις εναπομείνασες δαπάνες, εκτός αυτών που εξαιρέθηκαν με την προηγούμενη τροπολογία να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Άννας Θεολόγου με την οποία τέθηκε σημείωση, ώστε να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τη διενέργεια δαπάνης από πιστώσεις που βρίσκονται στη διάθεση των Υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.
Συγκεκριμένα σταυρώθηκαν 200.000 ευρώ του Υπουργού Γεωργίας, 25.000 ευρώ του Υπουργού Ενέργειας, 320.000 του Υπουργού Εργασίας, 1.450.000 ευρώ του Υπουργού Εσωτερικών, 70.000 ευρώ του Υπουργού Παιδείας, 500.000 του Υπουργού Μεταφορών και 20.000 ευρώ του Υπουργού Υγείας.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων δέσμευσε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για τραπεζικές επιβαρύνσεις με υπέρ, εναντίον, αποχές . Συγκεκριμένα σταυρώθηκε το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν προμήθεια προς την εταιρεία JCC Payment Systems για εισπράξεις οφειλόμενων ποσών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τους Ταμίες όλων των κυβερνητικών τμημάτων, ύψους 5.000.000 ευρώ. Η τροπολογία ψηφίστηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.
Η τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων, για την οποία έγινε η συζήτηση και χρειάστηκαν τα διαλείμματα ώστε να διαμορφωθεί το κείμενο ψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και εναντίον.

Η τροπολογία προβλέπει την αποκοπή των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίησεις ή και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Περαιτέρω η τροπολογία ως τελικά διαμορφώθηκε περιλαμβάνει όπως σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της Περιοχής Τροόδους, και το ΧΑΚ ότι και κάθε άλλη δαπάνη που συνιστά αποξένωση κρατικής περιουσίας διενεργείται χωρίς να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η έγγραφη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Με 46 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 5 εναντίον εγκρίθηκε η αποκοπή ποσοστού 5% από τις λειτουργικές δαπάνες με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν την αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, την καταβολή ενοικίων, φωτισμό θέρμανση και καύσιμα μη γραφειακών χώρων και τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Δεσμεύτηκε με 31 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον, σταυρώθηκε δαπάνη ύψους €3,16 εκατ από τις δαπάνες του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Επίσης, με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δεσμεύτηκε δαπάνη €3,5 εκατ. του Υπουργείου Οικονομικών για αγορά νέων λιμουζινών για αξιωματούχους του κράτους, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών.

Με 42 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ και 8 εναντίον αποκόπηκε ποσοστό 5% από την ομάδα δαπανών που αφορούν την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα.


Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι και εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον εγκρίθηκε ένθεση σημείωσης για τις δαπάνες που αφορούν τους ειδικούς συμβούλους των Υπουργών, με τις δαπάνες να αποδεσμεύονται μετά από ενημέρωση και συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Με 30 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον δεσμεύτηκαν οι δαπάνες ύψους €348.000 που αφορούν την αμοιβή των ειδικών συμβούλων – συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.
Δεσμεύτηκε επίσης με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, δαπάνη €2,61 εκατ του Υπουργείου Εμπορίου που αφορούν τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου δεσμεύτηκαν οι δαπάνες που αφορούν ενοίκια με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 34 από τους παρόντες βουλευτές υπέρ και 17 εναντίον.

Τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, η οποία εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον δέσμευσε δαπάνη €253.000 του Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία. Η διενέργεια των δαπανών θα πραγματοποιηθεί αφού εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Τέλος, με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον εγκρίθηκε τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, που αφορά τη δέσμευση δαπανών για αγορά υπηρεσιών για το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ύψους €121.797 και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους €150.000. Ο σκοπός της δέσμευσης των κονδυλίων είναι προκειμένου τα κέντρα αυτά να στελεχώνονται με άτομα με αναπηρίες (ΑμΕΑ).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα σταύρωμα, επειδή όπως είπε θεωρεί τη δέσμευση κονδυλίων λανθασμένη διαδικασία και τη διαδικασία ξεσταυρώματος μέσω τηλεφώνου, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας την κατάθεση τροπολογίας για δέσμευση των κονδυλίων για τους συνεργάτες των Υπουργών, είπε πως κατατέθηκε πρόταση νόμου για να αυξηθούν οι Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες και οι επιστημονικοί συνεργάτες των Βουλευτών και θα πρέπει μέσα από αυτό το νόμο να τεθούν και τα κριτήρια για τους επιστημονικούς συνεργάτες των Υπουργών.

.Πηγή: ΚΥΠΕ, Παναγιώτης Καπαρής 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:50

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.