ΥΠΟΙΚ: Σχέδιο ΕΣΤΙΑ ή «μαζικές εκποιήσεις κύριων κατοικιών»

Το Υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή του ανακοίνωση υπεραμύνεται των χειρισμών του για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που αφορά την στήριξη μη εξυπηρετούμενων δανειοληπτών με εξασφάλιση κύρια κατοικία, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορική περίπτωση οι τράπεζες θα κατέφευγαν σε μαζικές εκποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας Stockwatch περί «bailout δύο τραπεζών», το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα των ΜΕΔ, το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία «χωρίς τα βαρίδια των ΜΕΔ θα μπορέσει να αναπτυχθεί δυναμικά, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα».

«Σε αντίθετη περίπτωση μοναδική διέξοδο των τραπεζών θα αποτελούν οι μαζικές εκποιήσεις των κύριων κατοικιών με ό,τι συνεπάγεται για την κοινωνία του τόπου», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, το Υπουργείο θεωρεί πως εισήχθησαν στο σχέδιο αναθεωρημένες πρόνοιες «με στόχο να διασφαλίζεται το περί δικαίου αίσθημα, να περιορίζεται ο ηθικός κίνδυνος και να αποφεύγεται η κατάχρησή του Σχεδίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως ο πλήρης αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υποψηφίων για ένταξη στο σχέδιο».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την εκτίμηση της ιστοσελίδας ότι για μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων από τις εποπτικές αρχές, στα πλαίσια του επόμενου επιτόπιου ελέγχου για την Τράπεζα Κύπρου και τη Ελληνική Τράπεζα, κατ’ αναλογία της πρακτικής που ακολουθήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) στην περίπτωση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), σημειώνοντας ότι ο μηδενισμός της αξίας των εξασφαλίσεων της ΣΚΤ αφορούσε σε δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των δέκα (10) ετών ή με υποθήκη την κύρια κατοικία και καθυστερήσεις πέραν των επτά (7) ετών.

Εξάλλου, το ΥΠΟΙΚ αποσαφηνίζει πως το σχέδιο δεν προϋποθέτει την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες. Ειδικότερα σημειώνει πως από τα €3,4 δις της συμβατικής αξίας των δανείων που εμπίπτουν στο σχέδιο, οι προβλέψεις των τραπεζών ανέρχονται στα €1,9 δις ή 56% του συμβατικού υπολοίπου, με την ανοικτή αγοραία αξία των εξασφαλίσεων των δυνητικά επιλέξιμων κύριων κατοικιών να ανέρχεται στο €2,2 δις

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:17

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.