Μάτσης: Μετά τη συμφωνία θα αλλάξει εντελώς η Ελληνική

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα αλλάξει εντελώς την Ελληνική Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης στην ομιλία του στην 44η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

Όπως είπε, η συναλλαγή αυτή θα μετατρέψει την Ελληνική στην ηγετική τράπεζα στον τομέα λιανικής τραπεζικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Επίσης, ανέφερε, θα μετατραπεί σε μια πιο ισχυρή Τράπεζα που θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες, όπως το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), το δείκτη του κόστους προς το εισόδημα και την αναμενόμενη κερδοφορία. 
«Σε μια Τράπεζα που θα δικαιολογεί την επένδυση των μετόχων της, δίνοντάς τους τις κατάλληλες αποδόσεις και κάνοντας τους υπερήφανους για την επένδυση τους στην Ελληνική Τράπεζα», ανέφερε.
Σημειώνοντας ότι η τελική ολοκλήρωση της συναλλαγής εξακολουθεί να εξαρτάται από την έγκριση των μετόχων για το  κεφάλαιο που απαιτείται να αυξηθεί και την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, ανέφερε ότι η συναλλαγή θα αποτελέσει σύντομα το κύριο θέμα σε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Αναφερόμενος στη στρατηγική της Τράπεζας για το 2018, είπε ότι αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, με ταχύτερη επίλυση των ΜΕΧ και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους για την Τράπεζα. Όπως είπε, οι τροποποιήσεις και νέες νομοθεσίες που ψήφισε την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες αυτές.
Επίσης, είπε, την ανάπτυξη, μέσω της μετατροπής της πλεονάζουσας ρευστότητας σε νέες εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι η στρατηγική της Τράπεζας θα συνεχίσει να διακρίνεται από μια πελατοκεντρική προσέγγιση.
«Επιθυμούμε να γίνουμε η κύρια τράπεζα για τους επιλεγμένους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν συνήθως την τάση να διατηρούν τραπεζικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό τραπεζών», πρόσθεσε.
Αυτό, είπε, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των εσόδων από τα δικαιώματα και προμήθειες που προέρχονται από τους εν λόγω πελάτες.
Σημείωσε επίσης ότι η επιτυχία των στρατηγικών στόχων της τράπεζας θα βασιστεί στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ικανοτήτων του προσωπικού, στην ενίσχυση της τεχνολογίας, στην αποδοτικότητα και στην ενίσχυση βελτίωση και αναβάθμιση του ελέγχου διαχείρισης των κινδύνων και της συμμόρφωσής. Ως προς το τελευταίο σημείο, ανέφερε ότι κύριες προσπάθειες της Τράπεζας θα είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, και ότι μεταξύ άλλων, η ποιότητα των νέων χορηγήσεων είναι και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, πρόσθεσε, ότι θα περιοριστούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από θέματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, σημείωσε ότι το τελικό ύψος των προβλέψεων για τις ΜΕΧ ήταν αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες της τράπεζας, υπερβαίνοντας ακόμα και τα συνολικά καθαρά κέρδη πριν τις προβλέψεις.
Ωστόσο, σημείωσε ότι το μέλλον φαίνεται πολύ καλύτερο, αφού ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ βρίσκεται σήμερα στο 60%, με τον δείκτη κάλυψης των καθαρών ΜΕΧ με εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 136%.
«Στηριζόμενοι από τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας, είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ΜΕΧ μέσω συναινετικών συμφωνιών με δανειολήπτες ή και εκποιήσεων χωρίς την πραγματοποίηση σημαντικών ζημιών για την Τράπεζα», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι στο τέλος του 2017 υπήρξε μείωση των ΜΕΧ στα €2.162 δισ., ενώ μειώθηκαν οι καθαρές αξίες των ΜΕΧ στον ισολογισμό της Τράπεζας στα €874 εκατομμύρια.
Αναφέρθηκε παράλληλα στη συνέχιση της αύξησης των νέων δανείων το 2017 στα €526 εκατ. νέα δάνεια, που αποτελεί ποσοστό γύρω στο 20% του συνολικού δανεισμού που δόθηκε στη χώρα, με το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας να φτάνει στο 8.1%.
Αναφορικά με το σχέδιο Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης, είπε ότι το σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα μια ετήσια εξοικονόμηση μισθολογίου ύψους €13 εκατ. ενώ το εφάπαξ κόστος του 2017 (€41 εκατ).
Πολυκάρπου: Επωφελείται ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας από τη συμφωνία για τη ΣΚΤ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Ευριπίδης Πολυκάρπου έκανε λόγο για μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις και σημαντικές αλλαγές για την Ελληνική Τράπεζα, τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία καίριας σημασίας, με την ολοκλήρωση της οποίας θα επωφεληθεί τόσο η Τράπεζά, αφού θα ισχυροποιηθεί η θέση της στην αγορά, όσο και ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας της Κύπρου, μέσω της επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητάς του.
Εξέφρασε την ελπίδα για θετική έκβαση της διαδικασίας με την έγκριση της συμφωνίας.
Παράλληλα ανέφερε ότι το 2017 για την Ελληνική Τράπεζα ήταν μια μεταβατική χρονιά, μια χρονιά «μεταμόρφωσης», κατά την οποία λήφθηκαν καθοριστικές και δύσκολες αποφάσεις, με στόχο την σταδιακή επιστροφή στην καθαρή και βιώσιμη κερδοφορία.
Είπε επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι περήφανη που πρωτοπόρησε στη διαχείριση των ΜΕΧ με την APS Debt Servicing Cyprus την πρώτη πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων και Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που δημιουργήθηκε στην κυπριακή αγορά.
«Τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος είναι ενθαρρυντικά άλλα όχι ικανοποιητικά. Ευελπιστούμε όμως ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλουν θετικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι η Τράπεζα καινοτόμησε πραγματοποιώντας και την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων, προς την επενδυτική B2Kapital Cyprus.
Επιπλέον είπε ότι ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της θέσης της τράπεζας στην κυπριακή αγορά και η αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω της παραχώρησης νέων βιώσιμων χορηγήσεων. «Για να γίνει αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε εκ των έσω, οφείλουμε να γίνουμε πιο πελατοκεντρικοί», πρόσθεσε.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, η Ελληνική προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Οργανωτικής Δομής της, με την οποία ο Τομέας Ιδιωτών, ο Τομέας Επιχειρήσεων και ο Τομέας Διεθνούς Τραπεζικής επικεντρώνονται πλέον στην άμεση και απρόσκοπτη επαφή με τους πελάτες.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην υλοποίηση του σχεδίου Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης από το οποίο επωφελούνται πέραν των 200 υπαλλήλων αλλά και τη στροφή προς την τεχνολογία στην οποία η Τράπεζα επενδύει συνειδητά και αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.
«Τις νευραλγικές αποφάσεις του 2017 αντικατοπτρίζουν τα θετικά αποτελέσματα, και το 2018 μας βρήκε έτοιμους να συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα την πορεία της μεταμόρφωσης, και να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν, όμως οι βάσεις που έχουν τεθεί είναι πλέον γερές.
«Στόχος μας και αυτή τη χρονιά θα είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη του ισολογισμού μας, με σεβασμό πάντοτε προς τα συμφέροντα των πελατών μας, των μετόχων μας και φυσικά της ευρύτερης οικονομίας. Βέβαια η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελληνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα θα είναι η επιτυχής υλοποίηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με βάση τα νέα δεδομένα που προδιαγράφονται», κατέληξε.
Τόσο ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής όσο και ο Πρόεδρος της ΔΣ της Τράπεζας ευχαρίστησαν στο τέλος των ομιλιών το μέλος του ΔΣ Λάμπρο Παπαδόπουλο, ο οποίος επέλεξε να μην επαναδιεκδικήσει εκλογή του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.