Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες να παραλαμβάνουν τις συστημένες επιστολές για ιδιωτικές εκποιήσεις

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. καλεί τους Δανειολήπτες να παραλαμβάνουν τις συστημένες επιστολές των ειδοποιήσεων που προετοιμάζουν την ιδιωτική εκποίηση,  να ανταποκρίνονται θετικά επικοινωνώντας με την τράπεζα,  προσπαθώντας να πετύχουν δίκαιες,  βιώσιμες και μακροχρόνιες  αναδιαρθρώσεις.



Σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι μετά από πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια όλων σχεδόν των κομμάτων κατάφεραν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των Δανειοληπτών για πρόσβαση στο Δικαστήριο και να διαφυλάξουν την αξιοπιστία της Κύπρου ως κράτους δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
«Διασφαλίσαμε επίσης το δικαίωμα των Δανειοληπτών για πληροφόρηση μέσω συστημένης επιστολής των ειδοποιήσεων που προετοιμάζουν την ιδιωτική εκποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση.

Τα κύρια σημεία των τροποποιήσεων στα κυβερνητικά νομοσχέδια,  που έχουν πλέον καταστεί Νόμος, επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικής εκποίησης πράγμα που ομολογουμένως χαρακτηρίζει τα σύγχρονα κράτη διασφαλίζοντας ότι η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων (υποθήκες), θα είναι δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα,  εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει την υποχρέωση του προς τον δανειστή του (που μπορεί να μην είναι τράπεζα αλλά ιδιώτης).

Με την νέα νομοθεσία βελτιώνεται επίσης σημαντικά το πλαίσιο αφερεγγυότητας,  που περιλαμβάνει και τα μέσα προστασίας της πρώτης κατοικίας,  κάτω υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται ρητά στις σχετικές πρόνοιες (άρθρα).
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους Δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, τονίζοντας ότι για το θέμα των εκποιήσεων,  θα πρέπει να επισημανθεί το ότι ναι μεν η ύπαρξη αγωγής που εκκρεμεί στο Δικαστήριο,  δεν αναστέλλει αυτόματα τον πλειστηριασμό, όμως με την καταχώρηση αίτησης για έκδοση προσωρινού διατάγματος με βάση το άρθρο 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου,  παρέχεται η δυνατότητα στον Δανειολήπτη με γρήγορη διαδικασία να αναστείλει τον πλειστηριασμό,  νοουμένου ότι η αγωγή του  εκ πρώτης όψεως είναι βάσιμη, έχει  πιθανότητα  επιτυχίας και υπάρχει ο κίνδυνος εάν προχωρήσει ο πλειστηριασμός  να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στον Δανειολήπτη εάν κερδίσει την δίκη.

Σημειώνοντας ότι οι Δανειολήπτες πρέπει να παραλαμβάνουν τις επιστολές,  που πλέον θα τους αποστέλλονται συστημένες για να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η τυχόν μη παραλαβή δεν ωφελεί καθόλου μάλιστα και είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει νομικό αμάχητο τεκμήριο που θεωρεί ότι η επιστολή παραλήφθηκε εάν περάσουν λίγες μέρες μετά  την ημερομηνία της ειδοποίησης του ταχυδρομείου σχετικά με την συστημένη επιστολή. Τούτο σημαίνει ότι η προθεσμία θα τρέχει και πιθανόν ο πλειστηριασμός να πραγματοποιηθεί εν άγνοια του Δανειολήπτη.

Αναφέρει ότι η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης  παραμείνει  στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου.  Αν ο πλειστηριασμός δεν πετύχει,  η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου για περίοδο 3 μηνών με επιφυλασσόμενη τιμή το 50%.  Εάν αποτύχει και ο 2ος πλειστηριασμός,  εντός 6 μηνών η τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει στην αγοραία αξία το ακίνητο, η να συνεχίσει τις προσπάθειες  πώλησης χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή.
Η επιλογή της  ιδιωτικής εκποίησης  ισχύει και για τις υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί  ήδη διατάγματα δικαστηρίου για εκποίηση μέσω κτηματολογίου.
Τέλος παρέχεται στις Τράπεζες η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που σίγουρα θα ωφελήσει την διαδικασία γιατί αποκλείει κατά ένα μεγάλο βαθμό την χειραγώγηση της διαδικασίας.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.