Αναφορές Κυπρίων Ευρωβουλευτών σε οικονομία και τραπεζικό σύστημα

Αναφορές στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και στον Συνεργατισμό περιείχαν οι τοποθετήσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών, κατά τη συζήτηση για το τέλος του ελληνικού μνημονίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. 

«Οι συνθήκες που βλέπουμε στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο επιβάλλουν επιτακτικά την εφαρμογή πανευρωπαϊκού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) Κώστας Μαυρίδης.
 
Είπε εξάλλου ότι «σήμερα έχουμε καλά νέα» αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και έδωσε τα εύσημα στον Επίτροπο Μοσκοβισί και στον Πρόεδρο του EurogroupΜάριο Σεντένο.
 
Το 2015, ανέφερε, κάποιοι έσπρωχναν την Ελλάδα στο γκρεμό, μεταξύ αυτών Έλληνες πολιτικοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών.
 
Είπε επίσης ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στάθηκε απέναντι σε αυτούς, απλώνοντας το χέρι στον ελληνικό λαό «πέρα από Κυβερνήσεις και ιδεολογίες».
 
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και των Σ&Δ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «αυτές τις μέρες στην Κύπρο εξελίσσεται ένα νέο οικονομικό δράμα».
 
«Ο μηδενισμός των εγγυήσεων για τη Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγεί σε νέο κύκλο ανασφάλειας στην κυπριακή οικονομία και καλούνται και πάλι οι Κύπριοι πολίτες να πληρώσουν τη νύφη» ανέφερε.
 
Ο κ. Παπαδάκης έκανε παράλληλα λόγο για τη «ληστεία του 2013 με το περιβόητο bail-in[διάσωση με ίδια μέσα] όπου λειτουργήσαμε ως πειραματόζωα». Ευθύνες, είπε, υπάρχουν στην κυπριακή Κυβέρνηση και στις εποπτικές αρχές της Κύπρου, που «ήταν πολύ κατώτερες των περιστάσεων».
 
Τέλος, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριφερθεί διαφορετικά απέναντι σε ένα κράτος μέλος που μόλις άρχισε να βρίσκει τον βηματισμό του στην οικονομία.
 
Η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ελένη Θεοχάρους είπε ότι παρουσιάστηκε ένα “success story” της Ελλάδας, το οποίο θυμίζει το “success story” της Κυπριακής Δημοκρατίας «της οποίας η οικονομία και πάλι κλυδωνίζεται τραγικά».
 
Κάλεσε παράλληλα όλους να αναλογιστούν πόσο ταλαιπωρήθηκε ο ελληνικός λαός από τα λάθη των ηγεσιών του και τις λανθασμένες συνταγές των μνημονίων «για τις οποίες ευθύνονται το Eurogroup, το ΔΝΤ, η ΕΕ στο σύνολό της».
 
Είπε ακόμη ότι για να μπορούμε να μιλάμε για “success story”, θα πρέπει να ξαναδώσουμε την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.
 
Αυτοί που σήμερα χειροκροτούν, συνέχισε η κ. Θεοχάρους, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό εποπτεία και καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ έχει ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος.
 
Χρειάζεται νέος σχεδιασμός με επενδυτικές πρωτοβουλίες, ανέφερε η Ευρωβουλευτής, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει δανεικά, αλλά ώθηση και κίνητρα για να ξανασταθεί όρθιος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.