Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες αν δεν υλοποιηθεί συμφωνία Ελληνικής- Συνεργατισμού

Δραματική συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επικαλούμενος γραπτές υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο ανώτερος διευθυντής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, προφορικά, προειδοποίησαν για καταστροφικές συνέπειες, σε περίπτωση μη υλοποίησης της συμφωνίας εξαγοράς μέρους του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα.

Ο κύριος Δημητρίου, τόνισε ότι σε διαφορική επίπτωση, η εναλλακτική επιλογή, η οποία ήδη μελετάται από την Κεντρική Τράπεζα, θα είναι είτε, η είσοδος του Συνεργατισμού σε διαδικασία εξυγίανσης – δηλαδή πτώχευσης- είτε η είσοδος σε διαδικασία εκκαθάρισης, κατά την οποία οι καταθέσεις δεν θα είναι εγγυημένες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μη έγκρισης της συμφωνίας, θα είναι τραγικές. Αλίμονο μας, είπε, χαρακτηριστικά αν δεν βρούμε λύσεις. Και επικαλέστηκε ανάλογα παραδείγματα πτωχεύσεων εταιριών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εξήγησε στην επιτροπή τον όρο μη αναμενόμενες ζημιές, τις οποίες καλείται να εγγυηθεί το κράτος. Σημείωσε ότι υπολογίστηκε στο 40% του χαρτοφυλακίου. Πιο απλά, η Ελληνική λέει ότι ένα καλό δάνειο, που έλαβε, μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί ότι δεν είναι καλό δάνειο. Με βάση το σενάριο τα ¾ των καλών δανείων, να σταματήσουν να εξυπηρετούνται, τότε οι εγγυήσεις, υπολογίστηκαν στα 155 εκατομμύρια ευρώ και αυτό σε διάστημα 12 ετών.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε προβλήματα διοίκησης στον Συνεργατισμό, αφού οι επιχειρηματικοί στόχοι, αποτύγχαναν, όπως είπε, ο ένας μετά τον άλλο, την ώρα κατά την οποία ο φορολογούμενος πολίτης διέθεσε 1,7 δισεκατομμύρια για διάσωση του Συνεργατισμού.

Ο Γεώργιος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, σε μια εξομολόγηση , όπως χαρακτήρισε την τοποθέτηση του, ανέφερε ότι όλη η Κύπρος είναι αναμεμειγμένη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πρωτοφειλέτες είναι 110 χιλιάδες, ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι εγγυητές. Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, είπε, εδώ και τέσσερα χρόνια μας παρακολουθεί και εγκρίνει τις ενέργειες μας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης διατύπωσε την διαφωνία του Συνεργατισμού, στα σενάρια που τέθηκαν από τους ξένους οίκους και ιδιαίτερα για τις τιμές των ακινήτων, στις οποίες βασίστηκε το αξιόχρεο του Συνεργατισμού. Δηλαδή υπολογίστηκε ότι τα επόμενα επτά χρόνια, οι τιμές των ακινήτων θα ήταν στο 70% των τιμών που καθορίστηκαν στα δάνεια, άρα σήμερα οι τιμές, σύμφωνα με το σενάριο, είναι στο 40%. Εμείς, είπε, ήδη εκποιήσαμε ακίνητα σε πολύ πιο ψηλές τιμές και δεν ισχύει αυτό το σενάριο.

Αντιπαραθέσεις και σε επίπεδο βουλευτών. Η αντιπολίτευση και ειδικότερα προεδρεύουσα της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θέτουν το πιστόλι στο κρόταφο της Βουλής.
Η συμπολίτευση στήριξη το έργο της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας ότι είναι μονόδρομος οι επιλογές.
Ο Γενικός Ελεγκτής και βουλευτές ζήτησαν τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας, από την Νομική Υπηρεσία. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπογραφή η συμφωνία χωρίς την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Ωστόσο όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών η συμφωνία έχει εξεταστεί από νομικούς οίκους του εξωτερικού, αφού πρόκειται για ιδιωτική συμφωνία. Εμείς, είπε, ενημερώσαμε τον Κώστα Κληρίδη, ότι η διαδικασία ελέγχεται από 4 εξειδικευμένους νομικούς οίκους.

Η Προεδρεύουσα της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι ο Κώστας Κληρίδης, κλήθηκε στην συνεδρία και επέλεξε να μην παραστεί, ούτε αυτός, ούτε εκπρόσωπος του. Το θέμα θα τεθεί στην σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος παρέστη για λίγο στην συνεδρία, ανέφερε ότι αύριο θα συζητηθεί το θέμα του Συνεργατισμού στο Κεφάλαιο Δ και την άλλη Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής , ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.