Σύνοδος των 28: Αισιοδοξία για το μεταναστευτικό

Τις λεπτομέρειες και την αλληλουχία των συζητήσεων κατά την αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέγραψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται του μεταναστευτικού, εκτός της μεταρρύθμισης του κανονισμού για το Άσυλο, για τον οποίο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Κατέδειξε μάλιστα τα οφέλη της πρότασης Τουσκ για πλατφόρμες αποβίβασης μεταναστών εκτός ΕΕ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, οι 28 θα αρχίσουν τις συναντήσεις τους με την καθιερωμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των 28 για το διεθνές εμπόριο, όπου θα δοθεί στήριξη στην Κομισιόν για την  ευρωπαϊκή απάντηση στις ΗΠΑ, όπως και την υποστήριξη των κανόνων του ΠΟΕ, ενώ αμέσως μετά οι 28 θα δεχθούν το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για σχετικές συζητήσεις.
 
Σε ότι αφορά το δείπνο των ηγετών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αναμένεται πως καταρχήν η Τερέζα Μέι θα αναφερθεί στην κατάσταση και τις προοπτικές της διαπραγμάτευση για το brexit και δεν προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο 28 για το θέμα αυτό, αλλά απλή ενημέρωση από την πρωθυπουργό του ΗΒ.
 
Μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη μετανάστευση, που θα είναι και το βασικό θέμα του δείπνου με τα τρία στοιχεία που προτείνονται στην επιστολή του ο Τουσκ: πλατφόρμες αποβίβασης εκτός Ευρώπης, χρηματοδότηση μετανάστευσης για την περίοδο 2021-2027 , ενίσχυση συνεργασίας με τις χώρες διαμετακόμισης κυρίως τη Λιβύη. Επιπλέον θα γίνει συζήτηση για τη  εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων, καθώς οι Ιταλοί την μπλοκάρουν προς το παρόν ζητώντας χρηματοδότηση για το ταμείο της Αφρικής.
 
Το βράδυ επίσης οι 28 θα υιοθετήσουν τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση της ΕΕ, όπου θα υπάρχει και μια παράγραφος εκεί για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό, ενώ αναμένεται ότι πριν από τη σύνοδο ο Πρόεδρος ΝΤουσκ θα δει τον Ζάεφ και θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο.
 
Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αρχίσουμε με άρθρο 50 σε επίπεδο «27», όπου οι ηγέτες αναμένεται να αναγνωρίσουν την πρόοδο σε ορισμένα σημεία αλλά σε σχέση με την Ιρλανδία δεν υπάρχει καμία πρόοδος. "Ενθαρρύνουμε τους Βρετανούς να επιταχύνουν τις εργασίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
 
Σε ό,τι αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση είναι σημαντική, οι προηγούμενες "ήταν καλές αλλά δεν είχαν αποφάσεις". "Τώρα είμαστε αισιόδοξοι καθώς ι οι 27 θα λάβουν απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και σε σχέση με την Τραπεζική Ενωση. "Το Δεκέμβριο είχαμε υποσχεθεί αποφάσεις και την Παρασκευή ελπίζουμε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί", είπε. "Είναι σημαντικό να λάβουμε αποφάσεις γιατί στέλνουμε ενθαρρυντικά μηνύματα σε διεθνές επίπεδο", τόνισε και σημείωσε ότι "για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης είναι ακόμη νωρίς να λάβουμε αποφάσεις αλλά θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα πιθανότατα για το Σεπτέμβριο".
 
Κληθείς να απαντήσει σε σχέση της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει απάντηση, "μιλάμε για ένα ειδικό μέσο αποκλειστικά για τη μετανάστευση, εντός του κοινοτικού προϋπολογισμού", διευκρίνισε. Ζήτησε δε "να φύγουμε από τη λογική των ad hoc αποφάσεων για αποδέσμευση χρημάτων". "Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, η Κομισιόν έχει κάνει μια πρόταση για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης την περίοδο 2021-2027", διευκρίνισε.
 
Δε σχέση με την συνθήκη του Δουβλίνου, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι "είμαστε σε αδιέξοδο". "Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν γίνονται δεκτές από αρκετές χώρες", είπε. "Οι χώρες εισόδου είναι υπεύθυνες αλλά για πόσο χρόνο θα είναι υπεύθυνες;" διερωτήθηκε. "Ορισμένοι λένε ότι δεν πρέπει υπάρχει ευθύνη της χώρας πρώτης εισόδου και πρέπει λοιπόν να ρίξουμε το βάρος μας στη φύλαξη των συνόρων, ώστε να περιορίσουμε τις διακινητές", τόνισε, εξηγώντας ότι "είμαστε κοντά σε συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός Δουβλίνου, όπου η συζήτηση θα συνεχιστεί".

"Δεν προτείνουμε χρονοδιαγράμματα για τα ανοικτά θέματα, αλλά ζητάμε από την Αυστριακή Προεδρία να συνεχίσει, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση αλλά όχι άμεσα", είπε. "Πρέπει να βρούμε τρόπο να περιορίσουμε τη διακίνηση, θέλουμε πλατφόρμες αποβίβασης σε τρίτες χώρες σε συνεργασία με ΟΗΕ και την διεθνή οργάνωση μετανάστευσης, θέλουμε να ακούσουμε τις τρίτες χώρες για να δούμε πως θα υλοποιήσουμε αυτές τις πλατφόρμες υποδοχής", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Η πρόταση Τουσκ έγκειται στο ό,τι υπάρχει ένα πρόβλημα διακίνησης και ρίχνουμε το βάρος μας εκεί. Οι πλατφόρμες αποβίβασης δεν θα είναι κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο", διευκρίνισε.
 
Ανέφερε δε ότι για την αποφυγή δευτερογενών μετακινήσεων η παράγραφος 8 του σχεδίου των Συμπερασμάτων προβλέπει πως: "τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να πάρουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή δευτερογενών μετακινήσεων".

"Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε επαφή με χώρες για διμερείς συμφωνίες με στόχο τη βελτίωσης της λειτουργίας του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποφύγει τις δευτερογενείς μετακινήσεις", είπε ο αξιωματούχος.
 
Επεσήμανε μάλιστα για τις πλατφόρμες αποβίβασης το παράδειγμα της Τουρκίας, εξηγώντας ότι  "όταν είχαμε τη συμφωνία με την Αγκυρα πολλοί νόμιζαν ότι θα συνεχιστεί το πρόβλημα".

"Η συμφωνία με την Τουρκία έστειλε ένα μήνυμα στους διακινητές ότι κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχιστούν για αυτό είχαμε και την δραστική μείωση των διελεύσεων προς Ελλάδα", τόνισε.

"Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο με την Λιβύη. Πρώτη η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες μίλησε για πλατφόρμες αποβίβασης", υπενθύμισε ο αξιωματούχος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.