ΥΠΟΙΚ: Μαζί με τα νομοσχέδια για διαχείριση των ΜΕΔ οι εγγυήσεις στην Ελληνική

Η Κυβέρνηση επισπεύδει την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μια προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο για την έγκριση του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΠΠΣ) το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.



Αυτό προκύπτει από τις αναφορές του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση του ΣΠΠΣ προς την Ελληνική, όπου δήλωσε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου έτσι ώστε να εγκριθούν τα νομοσχέδια αφού θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά την έγκρισή τους, τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, πλην του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν για έγκριση, βάσει των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.

Το Υπουργικό θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία αύριο στις 13:00.

Για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι έτοιμο και θα εγκριθεί από το Υπουργικό και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, αφού τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων.

«Τις χρειαζόμαστε (τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο) επειγόντως επειδή αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων (που ανέλαβε το κράτος)», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε υποδείξεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, με τις οποίες συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δεν μπορεί να τίθεται ενώπιον της Βουλής μόνο η πρόταση για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων χωρίς αυτή να συνοδεύεται από τις υπόλοιπες νομοθεσίες που διευκολύνουν τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Για το πλάνο του φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε περιθώριο τριών μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τον καταρτισμό του επιχειρησιακού του πλάνου.

Ζητώντας την έγκριση του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το ερώτημα τί θα γίνει εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στην Ελληνική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί το κράτος δέχθηκε τέτοιους όρους, ο ΥΠΟΙΚ είπε: «Το λέω καθαρά, τα δεδομένα που είναι ενώπιον μας και οι όποιες εναλλακτικές που είναι ενώπιον μας δεν μας αφήνουν το όποιο περιθώριο».

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως οι αποφάσεις για τη μεταφορά του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα αποτέλεσαν συνέπεια διαχρονικών αδυναμιών υστερήσεων που διαχρονικά κουβαλούσε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αλλά και τον κλονισμό που επήλθε στην εμπιστοσύνη προς τη ΣΚΤ, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια καταθέσεων €2 δις σε διάστημα δύο μηνών, καθώς και του ολοένα και αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, όπως το διαμορφώνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.
 
«Τα διαχρονικά προβλήματα της τράπεζας… και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των καταθετών εντός του αυτού του πολύ απαιτητικού εποπτικού περιβάλλοντος καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη αποφάσεων», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης αξιολόγησε ως θετικό το γεγονός ότι την ενισχυμένη συμμετοχή της Δήμητρα Επενδυτική, της οποίας οι ιδιοκτήτες είναι τα μέλη του Συνεργατικού Κινήματος, αλλά και εξίσου σημαντική την παρουσία νέων ξένων επενδυτών την Ελληνική, συνεπεία της αύξησης κεφαλαίου.
 
Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για μετριασμό της αύξησης του δημοσίου χρέους
----------------------------------------------------------------------------------------------
 Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως το πλέον αρνητικό για το κράτος, που συνιστά κόστος για τον φορολογούμενο,  σχετίζεται με τη σημαντική επιβάρυνση του δημοσίου χρέους το οποίο θα προσεγγίσει το 110% στο τέλος του 2018. Η αύξηση του χρέους θα επέλθει μέσα από την παραχώρηση ομολόγων ύψους €3,5 δις προς την ΣΚΤ, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελληνική, στο πλαίσιο της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων.

«Η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους ουσιαστικά αποτελεί μεταφορά ρίσκου από την ΣΚΤ στο δημόσιο και στον φορολογούμενο», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το πώς θα τύχει διαχείρισης η ανάληψη του ρίσκου αυτού, που, όπως είπε, είναι το ζητούμενο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό θα γίνει πρώτον μέσα από τη βελτίωση των νομοθεσιών διαχείρισης των ΜΕΔ, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προϋπόθεση έγκρισης της πώλησης της Συνεργατικής, καθώς θα βοηθήσουν το κράτος να ανακτήσει αυτή την επιβάρυνση και δεύτερο μέσα από τη λειτουργία του Φορέα με τρόπο επαγγελματικό χωρίς την ανάμιξη του κράτους.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος αναλαμβάνει την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων ύψους €8,3 δις, εκ των οποίων ΜΕΔ ακαθάριστης €7 δις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ΜΕΔ είναι αναγκαία για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά τη βελτίωση του πλαισίου για όλες τις τράπεζες και ο δεύτερος αφορά στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αξίας €8,3 δις που εκχωρούνται στο κράτος και είναι και όρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέκρινε την συναλλαγή.

«Πρέπει να έχουμε νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα έχει τις αδυναμίες που έχει σήμερα, ούτως ώστε πράγματι το κράτος να εισπράξει, αν όχι το σύνολο, ένα πολύ ικανοποιητικό μέρος των €8,3 δις, έτσι ώστε να μην υπάρξει τελικά πραγματική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.

«Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε με τις κινήσεις που θα κάνουμε είναι ότι τα €8,3 δις δεν θα είναι θεωρητική αξία. Έστω και τα μισά να εισπράξουμε θα κάνουμε και κέρδος», συνέχισε.

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως αν δεν υπάρξει βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου «θα εισπράξουμε μηδέν».

Κόστος €155 εκατ. από το ΣΠΠΣ
---------------------------------------------------
Το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων που παραχώρησε η Κυβέρνηση διαλαμβάνει την εγγύηση συνολικών περιουσιακών στοιχείων €2,6 δις, εκ των οποίων τα €0,5 δις ΜΕΔ, για ένα ορίζοντα μέχρι 12 χρόνια για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης έκτακτων ζημιών, ενώ θεσπίζει και μηχανισμό ελέγχου και επιβεβαίωσης των εν λόγω ζημιών.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ανεξάρτητος οίκος υπολόγισε τις ενδεχόμενες ζημιές σε ορίζοντα 12ετίας μέχρι €155 εκατ.

«Για να επιβεβαιωθεί αυτή η δαπάνη», είπε ο ΥΠΟΙΚ, πρέπει να υπάρξει αθέτηση πληρωμών για τα ¾ αυτών των δανείων, δάνεια που εξυπηρετούνταν στους δύσκολους καιρούς, να θεωρηθεί ότι για αυτά τα δάνεια θα προκύψει αθέτηση πληρωμών και υπέρβαση στις ζημιές πέραν του αναμενόμενου».

Σημείωσε ακόμη πως ένα πολύ σημαντικό περιθώριο για αναμενόμενες ζημιές €400 εκατ έχει ήδη υπολογιστεί και δεν καλύπτεται από αυτό το σχέδιο εγγύησης για επιπρόσθετες μη αναμενόμενες ζημιές για αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Τέλος, είπε πως αν προκύψουν οι ζημιές αυτές, θα θεωρούνται λειτουργικά έξοδα από την ΣΚΤ ή τον φορέα που θα τη διαδεχθεί και αν δεν καταβληθούν, τότε ενεργοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις.

Βουλευτές αμφισβήτησαν αν είναι συμφέρουσα η συμφωνία αυτή. Η βουλευτής Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε αν λήφθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων, ενώ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε αν η Ελληνική έχει την επάρκεια να διαχειριστεί την ανάληψη εργασιών που είναι μεγαλύτερες απ’ ότι έχει η ίδια σήμερα.

Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως την έγκριση την έδωσε ο ΕΕΜ, ο οποίος θα εποπτεύει τη νέα οντότητα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.