Τριετή παράταση για προστασία των εγγυητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, ασκώντας κριτική για την καθυστερημένη κατάθεση νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φέρνει το νομοθετικό σώμα προ τετελεσμένων, ψήφισε ομόφωνα νόμους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τους οποίους παρατείνονται για τρία χρόνια οι διατάξεις τριών νομοθεσιών, που αφορούν τους εγγυητές για χρέη προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής.



Η Κυβέρνηση κατέθεσε και ψηφίστηκαν αυθημερόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια με τα οποία επεκτείνονται για άλλα τρία χρόνια (σύνολο 6 χρόνια) οι διατάξεις για την προστασία των εγγυητών σε δάνεια που παρουσιάζουν προβλήματα όπως αυτές περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, αφορά εγγυήσεις σε χρέη για μη συναινετικά σχέδια αποπληρωμής, σε εγγυήσεις για επαληθευμένα χρέη πτωχεύσαντος στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Το τρίτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε νόμο ρυθμίζει τα προαναφερθέντα  για εγγυήσεις σε χρέη εταιρειών.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου κατέθεσε πρόταση νόμου, ζητώντας να ψηφιστεί με τη μορφή κατεπείγοντος για κατάργηση της αναδρομικής ισχύς του νόμου για τις εκποιήσεις, για δάνεια που συνήφθησαν πριν τις 9.9.2014.

Η Ολομέλεια δεν αποδέχθηκε το αίτημα για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο η πρόταση νόμου θα τεθεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση των τριών νομοσχεδίων, οι τροποποιήσεις κρίνονται απαραίτητες ένεκα του γεγονότος ότι οι χρεώστες και οι εγγυητές τους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει και περιέχονται ή κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε πως η παράταση  που δίνεται ρυθμίζει ζητήματα εγγυητών προς θετική κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως θα παρατείνουμε για άλλα τρία χρόνια την ευνοϊκή μεταχείριση των εγγυητών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε ότι το κούρεμα καταθέσεων σύμφωνα με το ΔΝΤ απέφερε 9,4 δισ. με  3 δισ. και πλέον για φερεγγυότητα, που σημαίνει ότι η αφερεγγυότητα των εγγυητών είχε καλυφθεί με τα εκατομμύρια του κουρέματος και πως ως εκ τούτου θα έπρεπε οι εγγυητές να είχαν απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις τους.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ, που κατατέθηκαν για να ψηφιστούν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας ώστε η ΕΔΕΚ να το υπερψηφίσει και όμως δεν προωθήθηκαν και απηύθυνε έκκληση αναθεώρησης προς την Κυβέρνηση να συναινέσει στην προώθηση των  προτάσεων αυτών.

Κριτική για την καθυστέρηση
---------

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι τα κατεπείγοντα θέτουν τη Βουλή προ τετελεσμένων, όπως συμβαίνει και με τα εναρμονιστικά νομοσχέδια. Τόνισε ότι δεν μπορεί η Βουλή να μπαίνει σε αυτή τη δίνη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι τα τρία κατεπείγοντα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή χθες, και παρατήρησε ότι το Υπουργείο Εμπορίου γνώριζε ότι τα μέτρα για τους εγγυητές λήγουν σήμερα και όφειλε να καταθέσει έγκαιρα τα νομοσχέδια για παράταση.

«Κακώς το κατεπείγον», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θα ετοιμάσει  πρόταση νόμου για να φέρουν προσωπική ευθύνη όσοι είναι υπαίτιοι καθυστερήσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.