Αλλάζει η φορολογία για σκοπούς προσέλκυσης επενδυτών

Με στόχο να ενθαρρύνει τη σύσταση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) αλλά και Ανοικτού Τύπου Συλλογικών Επενδύσεων στην Κύπρο και την προσέλκυση επενδυτών σε αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, που τροποποιεί τον περί φορολογίας του εισοδήματος νόμο και το οποίο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ενώ άλλα δύο νομοσχέδια τροποποιούν τον περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων νόμο και τον περί εκτάκτου εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας.

 
Το πρώτο νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στον νόμο για τη φορολογία των εισοδημάτων, ώστε η επένδυση προσώπων σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή συνεταιρισμό που συστάθηκε με βάση τον νόμο για τις Ανοικτού Τύπου Συλλογικές Επενδύσεις ή το νόμο για τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων να μη λογίζεται ότι συνιστά μόνιμη εγκατάσταση στη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα προσώπων που κτώνται από τις συγκεκριμένες επενδύσεις να φορολογούνται στη χώρα της φορολογικής τους κατοικίας. Η δεύτερη τροποποίηση προβλέπει την εισαγωγή ειδικού τρόπου φορολόγησης της μεταβλητής αμοιβής των ανώτερων διοικητικών στελεχών Διαχειριστή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων που συνιστά συμμετοχή επί των κερδών των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Ειδικότερα προβλέπεται φορολογία με συντελεστή 8% και με ελάχιστο ποσό καταβλητέου φόρου €10,000 ετησίως.
 
Το προτεινόμενο πλαίσιο κρίνεται πως θα προσελκύσει ανώτερα διοικητικά στελέχη διαχειριστών ΟΕΕ να μετακινηθούν και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία.
 
Απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενθάρρυνση της σύστασης τέτοιων οργανισμών στην Κύπρο και η προσέλκυση επενδυτών σε αυτά, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιεί των περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρου νόμο κατά τρόπο που καθιστά υποχρεωτική την υποβολή δήλωσης από τους Διαχειριστές των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, των Εταιρειών Διαχείρισης Ανοικτού Τύπου Συλλογικών Επενδύσεων και των γενικών συνεταίρων στην περίπτωση αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων, για σκοπούς φορολόγησης των δικαιούχων των εισοδημάτων που αποκτούν από τέτοιους οργανισμούς.
 
Ρυθμίζεται, δηλαδή, η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης στο Τμήμα Φορολογίας του εισοδήματος που πήρε ο κάθε μέτοχος από τα εν λόγω ταμεία.
 
Μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης από τους διαχειριστές και ως εκ τούτου η πληροφόρηση που δίνεται είναι ανεπαρκής. Με την τροποποίηση αναμένεται ότι θα υπάρχει διαφάνεια στην παροχή πληροφόρησης και θα υποβοηθείται η εργασία του Τμήματος Φορολογίας.
 
Με το τρίτο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο για την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα της Δημοκρατίας, καταργείται ο ειδικός συντελεστής φορολόγησης της λογιζόμενης διανομής μερίσματος των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) για να υπάρχει ομοιόμορφη φορολόγηση μεταξύ των εν λόγω Οργανισμών και οποιωνδήποτε άλλων εταιρειών με αντίστοιχες εργασίες, που δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία.
 
Ως εκ τούτου, οι ΟΣΕΚΑ θα υπόκεινται σε ειδική έκτακτη εισφορά για την άμυνα 17% στις περιπτώσεις που οι μέτοχοί τους είναι φορολογικοί κάτοικοι της Δημοκρατίας, καθώς ο μειωμένος συντελεστής του 3% που χρησιμοποιείτο αποτελεί άμεση κρατική ενίσχυση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.