Κυπριακή οικονομία – πρώτο τεστ στις 2 Φεβρουαρίου

Οι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες δημοσιοποίησης των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας για το 2018, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία επανόδου της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία.

Με βάση τις αξιολογήσεις της περασμένης χρονιάς, κοινή συνισταμένη όλων των οίκων αξιολόγησης είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, η μείωση του υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και η μείωση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αναμενόμενη επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία θα συμπιέσει τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων προς κάτω, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που υποχώρησαν ήδη το 2017.
Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ο συγκεκριμένος οίκος αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας τον περασμένο Ιούλιο στη Ba3, η οποία βρίσκεται πλέον τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ταυτόχρονα ανέθεσε θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι, εκτός και αν υπάρξει επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ή επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, θα υπάρξει νέα αναβάθμιση.
Σταθμός για την πορεία επιστροφής στην επενδυτική κατηγορία, είναι η 16η Μαρτίου, όταν θα εκδώσει τη δική του πράξη αξιολόγησης ο οίκος Standard and Poor’s (S&P). Ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος που έριξε την κυπριακή πιστοληπτική αξιολόγηση στα «σκουπίδια» τον Φεβρουάριο του 2012 και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι ο πρώτος που θα ανεβάσει το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα.
Στην τελευταία πράξη αξιολόγησης (15 Σεπτεμβρίου 2017), ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+ , ένα σκαλοπάτι πριν το investment grade. Ανέθεσε ταυτόχρονα θετικό (από αρνητικό) ορίζοντα, θέτοντας ως προϋπόθεση για νέα αναβάθμιση την συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, τη σταθερή δημοσιονομική πορεία και τη σημαντική μείωση των ΜΕΔ, ενώ περιοριστικοί παράγοντες παραμένουν το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.
Στις 20 Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα εκδώσει την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για το 2018. Ο οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στον περασμένο Οκτώβριο στο ΒΒ (δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) αναθέτοντας ταυτόχρονα θετική προοπτική.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα εκδώσει την πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Μαΐου. Ο καναδικός οίκος ήταν ο τελευταίος που εξέδωσε τελευταία πράξη αξιολόγησης για την κυπριακή οικονομία το 2017, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση ΒΒlow, (τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία), αναθέτοντας θετική προοπτική.
Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας έχει καθοριστεί για τις 27 Ιουλίου (Moody’s), 14 Σεπτεμβρίου (S&Ps), 19 Οκτωβρίου (Fitch) και 23 Νοεμβρίου (DBRS).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.