Δεν εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για το ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες γης

Η Ολομέλεια της Βουλή ανέβαλε την ψήφιση των κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας ύψους 19% στις αγοραπωλησίες γης.


 
Με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής αναμένεται ότι οι κανονισμοί, η αναπομπή του νόμου για την ακίνητη ιδιοκτησία που θα συζητηθεί στις 15.00 τη Δευτέρα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στη Μέση ανατολή θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας την Τετάρτη πριν την έναρξη της συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
 
Οι κανονισμοί κατατέθηκαν με αίτημα να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
 
Οι κανονισμοί τέθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και άρχισε η συζήτηση, εν τω μέσω της συζήτησης και μετά από διευκρινίσεις και έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου να εγκριθούν οι κανονισμοί, το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή.
 
Πριν από την αναβολή της ψήφισης, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, είχαν εκφράσει την πρόθεση να καταψηφίσουν τους κανονισμούς ενώ, η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα θεολόγου δήλωσε έννομο συμφέρον ενημερώνοντας ότι θα απέχει από τη ψηφοφορία.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι στις εξαιρέσεις που προνοούνται στους κανονισμούς, δεν περιλαμβάνεται η αγορά οικοπέδων για σκοπούς απόκτησης πρώτης κατοικίας, ενώ έκανε λόγο για ασάφειες και σημεία που καθιστούν πιο σκοτεινή τη διαδικασία.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι η τροπολογία του κόμματός του που αφορούσε την κατάθεση κανονισμών, προϋπέθετε ότι το κοινοβουλευτικό σώμα θα είχε την ευκαιρία να εξετάσει τους κανονισμούς. «Δεν μας δόθηκαν ούτε 24 ώρες» τόνισε, αναφέροντας ότι οι κανονισμοί «δεν είναι αυτό που είχαμε αντιληφθεί» με βάση το ολλανδικό μοντέλο, ότι δηλαδή η φορολογία θα επιβαλλόταν μόνο σε τεμάχια έτοιμα προς πώληση, όπως είπε. 
 
Αναφερόμενος στα οικόπεδα που περιλαμβάνονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν ώστε να μην υπάρξει επηρεαστούν από τη ψηφοφορία και να υπάρξει πρόβλημα στις αξίες τους.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, υποστήριξε ότι οι κανονισμοί αποτελούν περίπου, αντιγραφή της εγκυκλίου που κατέθεσε ο έφορος φορολογίας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν όσο το δυνατό περισσότερων περιπτώσεων. «Αν δεν περάσουμε τους κανονισμούς, δεν αναστέλλεται η εφαρμογή της νομοθεσίας και εκτιμώ ότι μάλλον θα κάνουμε ζημιά» είπε, δηλώνοντας την πρόθεση του κόμματος να υποστηρίξει τους κανονισμούς.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι καταψήφιση των κανονισμών θα σημαίνει επιβολή του ΦΠΑ μέχρι και στο τελευταίο κομμάτι γης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η διευκρίνιση του κανονισμού, δίνει την ευχέρεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η επιβολή του ΦΠΑ. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε η πρωτογενής νομοθεσία, όπως είπε, θα είναι εις βάρος του κοσμάκη αν δεν περάσουν οι κανονισμοί.  «Προβλέπω ατύχημα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό ενημερώνει το σώμα.
 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ μετά από σύντομη διαβούλευση, ζήτησε αναβολή του θέματος μέχρι τη Δευτέρα. « Δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε άποψη αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης , σημειώνοντας ότι θέλουν να εξετάσουν περαιτέρω το περιεχόμενο των κανονισμών.
 
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο Εφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας σημειώνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλήρες, εντοπίζοντας ωστόσο και προβληματικά σημεία.
 
Ανέφερε ότι σε σχέση με την εγκύκλιο που είχε κατατεθεί στην Επιτροπή, υπήρξαν προσθαφαιρέσεις καθώς εισήχθηκαν στα τεμάχια που υπόκεινται σε φορολογία και τα νέα τεμάχια γης που δημιουργούνται μέσω επίχωσης της θάλασσας ενώ, αποσύρθηκε η εξουσία του Υπουργικού να τροποποιεί τους κανονισμούς, αφού η συγκεκριμένη πρόνοια περιλήφθηκε όταν στο νομοσχέδιο υπήρχε αναφορά σε διάταγμα αντί κανονισμούς.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίπτωση μεμονωμένων αγοραπωλησιών, ο κ. Τσαγγάρης, έκανε λόγο για προβληματική κατάσταση καθώς όπως είπε, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια στη νομοθεσία του ΦΠΑ σε σχέση με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από το τμήμα.
 
«Γνωρίζουμε ότι είναι προβληματική η κατάσταση και ετοιμάζουμε σχετικό πλαίσιο/εγκύκλιο», για καθοδήγηση όπως είπε.
 
Εντούτοις, σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το τμήμα φορολογίας θα είναι σωστό. «Εάν κάποιος απευθυνθεί στο δικαστήριο μπορεί να εντοπιστεί ότι είμαστε λάθος», είπε.
 
Εξηγώντας αναφορά που περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση των κανονισμών, είπε ότι εάν δεν ψηφιστούν οι κανονισμοί, το πιο πιθανό είναι ότι οι λειτουργοί του τμήματος φορολογίας θα φορολογούν τα πάντα, καθώς ο νόμος δεν εξαιρεί τίποτα αφού αναφέρεται μόνο σε μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ)
 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:50

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.