Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον δημοσιονομικό απολογισμό του 2016

 Η Ολομέλεια της Βουλής με απόφαση της ενέκρινε τον τελικό απολογισμό του 2016 όπως αυτός παρουσιάζεται στην οικία δημοσιονομική έκθεση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, από τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου με 39  ψήφους υπέρ και 1 αποχή.


Η κ. Γεωργίου σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου ενημέρωσε τη Βουλή για τις προσπάθειες  εκσυγχρονισμού της λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης του κράτους μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων και τη μετάβαση στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων.  Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ασκεί καλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητές της.  Παράλληλα, η προετοιμασία των δημοσιονομικών λογαριασμών στη βάση των δεδουλευμένων θα επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκομένους να βλέπουν την πραγματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.

Στην έκθεση της προς την Ολομέλεια,  η Επιτροπή  περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των Βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ,

Προσθέτει ότι Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού παρατήρησαν ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τη συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη πραγματικού πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και διατύπωσαν τη θέση ότι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να μειώνει φορολογίες, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και αναβαθμίζοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. 
 
Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ αναφέρθηκαν περαιτέρω στη μείωση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης από τις διεθνείς αγορές, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 3% το 2016 και κάτω από το 2% σήμερα, στην αύξηση που καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
 
Σημείωσαν επίσης ότι η δαπάνη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξήθηκε το 2016 στα €258 εκατ. σε σχέση με €221 εκαττο 2015, αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση της κοινωνικής πρόνοιας σε περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη.  Επίσης, το επίδομα τέκνου αυξήθηκε το 2016 στα €114 εκατ. σε σχέση με €107 εκατ. το 2015.  Σημειώνεται η μείωση της δαπάνης για το συμπληρωματικό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους στα €45 εκατ. από €57 εκατ. το 2015, η οποία οφείλεται στην καλύτερη στόχευση του επιδόματος.
 
Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρατήρησαν ότι οι πραγματικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές το 2016 ήταν €959 εκ. κατά €47 εκ. μειωμένες σε σχέση με το εγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του έτους, ότι η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και για το έτος 2016, αγγίζοντας μόλις το 70% των εγκεκριμένων δαπανών που δείχνει την ανικανότητα ή την απροθυμία της κυβέρνησης να γίνουν έργα.  Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ σημείωσαν περαιτέρω ότι η καταβολή μερίσματος προς το κράτος από οργανισμούς δημόσιου δικαίου, ύψους €66 εκ. υποδεικνύει την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των οργανισμών. Περαιτέρω αναφέρθηκαν στη συνεχή αύξηση της δαπάνης για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες, η οποία καταδεικνύει μια τάση από πλευράς κυβέρνησης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και εισαγωγής ενός νέου καθεστώτος εργασίας και στις  δαπάνες υγείας που παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.
 
Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να προβληματίζει το γεγονός ότι τα καθυστερημένα έσοδα σημείωσαν αύξηση από €2.173 εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2015 σε €2.306 εκατ. στο τέλος του 2016, και αφορούν κυρίως το Τμήμα Φορολογίας (2016:  €1.823 εκατ. 2015:  €1.743 εκατ.) και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (2016:  €136 εκατ. 2015:  €131 εκατ.). 
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:50

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.