ΥΠΟΙΚ: Αποζημιώνονται σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας

Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας που κουρεύτηκαν το 2013 θα αποζημιωθούν κατά 75%, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως σε συνέχεια της πρώτης απόφασης που λήφθηκε το 2013 με αναπλήρωση με δαπάνη €300 εκατομμυρίων και της απόφασης του περασμένου Ιουλίου για επιπρόσθετη αναπλήρωση μέχρι το 75%, το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε ζητήματα που έχουν προκύψει αλλά και αιτήματα που έχουν κατατεθεί, αποφάσισε τρία πράγματα.

Όπως σημείωσε το πρώτο αφορά τη διαφοροποίηση της ρύθμισης όσον αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λάβει τα επηρεαζόμενα μέλη ταμείων προνοίας ούτως ώστε αντί της μεταβίβασης τους στο κράτος ως προϋπόθεση για την αναπλήρωση της απώλειας να υπολογίζεται απλώς η αξία αυτών των μετοχών στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής του περασμένου Ιούλη, της ημερομηνίας δηλαδή που ανακοινώθηκε αυτό το σχέδιο. Έτσι, εξήγησε, με αυτή τη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κρατήσουν τις μετοχές τους και απλοποιείται αισθητά η διαδικασία.

Το δεύτερο, όπως δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι η τιμαριθμοποίηση αυτής της αναπλήρωσης. Δηλαδή, όπως εξήγησε, αν κάποιος είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία και θα αφυπηρετήσει μετά από 20 χρόνια, η αναπλήρωση που θα λάβει τώρα δεν θα είναι με βάση τις σημερινές αξίες αλλά θα προσαρμοστεί και θα τιμαριθμοποιηθεί για να λάβει υπόψη τη διαχρονική άνοδο ουσιαστικά των τιμών του πληθωρισμού, τη μείωση της αξίας του χρήματος όπως αυτή προκύπτει λόγω πληθωρισμού . «Είναι μια ρύθμιση που θα ωφελήσει με τρόπο ουσιαστικό τα επηρεαζόμενα μέλη» υπέδειξε.

Η τρίτη απόφαση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, αφορά τον καθορισμό του ποσού των €75.000 ως επιπρόσθετη αναπλήρωση γι’ αυτούς που έχουν αποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2017. «Κατά κάποιο τρόπο εισακούγοντας τη θέση ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν ή είχαν αποχωρήσει θεωρώντας ότι θα λάμβαναν το πλήρες ποσοστό του 75%» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι παράλληλα καθορίζονται ως ανώτατο όριο οι €250.000. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, αυτοί που έχουν αποχωρήσει, κατά κύριο λόγο τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπερβαίνουν το όριο των €100.000 θα ικανοποιηθούν.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ωστόσο ότι από την απόφαση εξαιρούνται οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου. «Θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αναπλήρωση με δημόσιο χρήμα της σύνταξης που δικαιούνται ή θα δικαιούνται εν ενεργεία υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου από τη στιγμή που η απομείωση των καταθέσεων τους έγινε για να στηριχτεί η ίδια η Τράπεζα Κύπρου» τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό το ζήτημα, που αφορά δηλαδή τους εν ενεργεία υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, έχει συζητηθεί με την τράπεζα και μάλιστα εκτενώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται και έχει επισήμως ενημερωθεί ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει και να εφαρμόσει ένα πανομοιότυπο σχέδιο αναπλήρωσης της απώλειας για τους δικούς της υπαλλήλους, στα πλαίσια ενός διαλόγου που αφορά και ευρύτερα εργασιακά ζητήματα, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνοψίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως με αυτή την απόφαση από το σύνολο των 60 χιλιάδων επηρεαζομένων μελών ταμείων προνοίας, που είχαν επηρεαστεί από το κούρεμα, σχεδόν όλοι αποζημιώνονται, αναπληρώνεται η απώλεια τους σε ποσοστό 75% με εξαίρεση ένα πολύ περιορισμένο αριθμό των 200-300 ατόμων οι οποίοι, όπως είπε, είναι ανώτατα στελέχη της τράπεζας και οι οποίοι έχουν ήδη διασφαλίσει ταμείο προνοίας μεγαλύτερο από €250.000.

Επανέλαβε ότι όλοι οι υπόλοιποι, και τραπεζικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο με εξαίρεση αυτό τον πολύ περιορισμένο αριθμό, αποζημιώνονται όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση σε ποσοστό 75%.

Ερωτηθείς σε σχέση με το επιπρόσθετο κόστος των σημερινών αποφάσεων ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει προφανώς μια αυξημένη δαπάνη €45 εκατομμυρίων που θα καλύψει όσους έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους, όμως από την άλλη υπάρχει μια εξοικονόμηση λόγω της αφαίρεσης της αξίας της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Εξήγησε ως εκ τούτου πως συνυπολογίζοντας τα δύο, το κόστος αυξάνεται κατά €20 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί και εφαρμοστεί τον περασμένο Ιούλιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.