Γενικό Λογιστήριο:Αύξηση λογοδοσίας στην οικονομική διαχείριση

Δύο μεγαλεπήβολα έργα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, προωθεί το Γενικό Λογιστήριο, δήλωσε ο Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε τη Δημοσιονομική Έκθεση για το 2016.


Πρόκειται για την εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) με συνολική δαπάνη έργου €25 εκατομμύρια, που θα περιλαμβάνει αριθμό εφαρμογών λογισμικού και θα αποτελεί εργαλείο ελέγχου με οριζόντια εφαρμογή στον κρατικό τομέα, καθώς και τη μετάβαση στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων εξόδων και εσόδων (θα παρουσιάζονται οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες ή έσοδα, με την υπογραφή ενός συμβολαίου και όχι με την ταμειακή καταβολή τους).

Όπως ανέφερε η κ. Γεωργίου, η προσφορά αναβαθμισμένης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης «αναμένεται ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσο και στη λογοδοσία στο δημόσιο».

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχάρη το Γενικό Λογιστήριο για «τη σισταρισμένη του δουλειά», όπως είπε, καθώς και για τη μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την εφαρμογή του ERP και τη μετάβαση στο λογιστικό σύστημα στη βάση των δεδουλευμένων.

«Αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση»
-------------------
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πραγματικές εισπράξεις από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα €5,91 δις (€5,82 δις 2015) και οι καθαρές εισπράξεις από χρηματοδοτικές δραστηριότητες ανήλθαν στα €472 εκατ (256 εκ. το 2015). Οι πραγματικές πληρωμές για λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα €5,62 δις (€5,69 το 2015), ενώ οι καθαρές πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους υποχώρησαν στα €501 εκατ (από €545 το 2015). Ως εκ τούτου το πλεόνασμα για το 2016 διαμορφώθηκε στα €263 εκατ (έλλειμμα €160 εκατ το 2015), σε σχέση με προϋπολογιζόμενο έλλειμμα €793 εκατ.

Τα τραπεζικά υπόλοιπα της κυβέρνησης στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 1,4 δις σε σύγκριση με 816 εκ.

Ο βαθμός υλοποίησης των δαπανών ανήλθε στο 90%, με την κ. Γεωργίου να δηλώνει πως «η σταθερότητα των δαπανών ομολογεί την αυστηρή διαχείριση των δημοσίων δαπανών».

Στα €27 δις το ύψος του δανεισμού
-------------
Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, το συνολικό ύψος του δανεισμού, περιλαμβανομένου και του ενδοκυβερνητικού δανεισμού ύψους €7,6 δις (δεν μετρά στο δημόσιο χρέος), ανήλθε στα €26,87 δις σε σύγκριση με €26,53 το 2015, από τα οποία τα €15,31 αποτελούνται από δάνεια εξωτερικού.

Οι κρατικές εγγυήσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2016 ήταν €2,03 δις σε σύγκριση με €3,07 δις το 2015, με τη σημαντική μείωση (34%) να αποδίδεται στην ακύρωση του ομολόγου ύψους €1 δις προς την Τράπεζα Κύπρου.

«Καταθλιπτικές επιδόσεις στην Παιδεία παρά το €1 δις δαπανών»
---------
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας στάθηκε στις δαπάνες δύο Υπουργείων, του Παιδείας και του Υγείας, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι είναι «ο φτωχός συγγενής».

«Στο Υπουργείο Παιδείας αντλεί €1 δις ετησίως και οι επιδόσεις μας στα αποτελέσματα της παιδείας μας είναι καταθλιπτικές», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει όλα τα έργα τα οποία έγιναν την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον έφεραν την παιδεία σε αυτή την κατάσταση.

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έκαναν ήταν επί τω χείρω και εξ ου οι αξιολογήσεις που έγιναν από ευρωπαϊκά όργανα και άλλους διεθνείς οργανισμούς μας κατατάσσουν αν όχι τελευταίους στο τέλος»,  πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο Υπουργείο Υγείας με δαπάνες €507 εκατ το 2016, για να σημειώσει ότι «αν περάσει κάποιος από τα δημόσια νοσηλευτήρια θα διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και πόσω μάλλον αύριο που επιθυμούν να κάνουν το περιβόητο ΓεΣΥ».

«Και ένας από τους κύριους πυλώνες ήταν η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, οι οποίες αντί να αναβαθμίζονται μάλλον διαλύονται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η Επιτροπή ζήτησε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις πληρωμές και εισπράξεις στην ΕΕ από το 2004, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τα στοιχεία των εσόδων από τους φόρους στα καύσιμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.