Το 2017 εξυχνιάστηκαν 149 υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Την περίοδο 2011 – 2015 είχαμε στην Κύπρο 403 υποθέσεις για αδικήματα ξεπλύματος χρήματος και 91 πρόσωπα καταδικάστηκαν, το 2016 είχαμε 177 υποθέσεις, από τις οποίες 177 έχουν εξιχνιαστεί και το 2017 μέχρι σήμερα, είχαμε 162 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 149 εξιχνιάστηκαν αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.


 
Προσθέτει ότι Κυβέρνηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  «ενίσχυσε το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την προστασία γύρω από το ξέπλυμα χρήματος, καθιστώντας το ισχυρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.
 
Σημειώνει και το γεγονός ότι «η Κύπρος πέρασε τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης της ‘Moneyval’ με πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη νομοθεσία και τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα ο, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Επιτροπή» ενώ «σύντομα αναμένεται να γίνει ο πέμπτος γύρος αξιολόγησης».
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένη και συμμορφωμένη με όλα τα μέτρα που προνοούνται στις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό κεκτημένο».
 
Προσθέτει ότι «έχουμε ενδυναμώσει νομοθετικά τις διαδικασίες δήμευσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και έχουμε ενισχύσει με προσωπικό τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και το Γραφείο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας».
 
«Προσπάθειά μας είναι η πληρέστερη διερεύνηση όλων αυτών των περιπτώσεων, αλλά η προληπτικές ενέργειες προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών που εμπίπτουν στις περιπτώσεις παράνομων εσόδων ή ακόμη και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», τονίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Αναφέρει, τέλος, ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός διαταγμάτων για παγοποίηση λογαριασμών, διαταγμάτων για δήμευση παράνομων εσόδων, καθώς και διαταγμάτων αναγνώρισης και εκτέλεσης στην Κύπρο, ξένων τέτοιων διαταγμάτων.
 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:40

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.