Λύση, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για οικονομική ανάπτυξη

Η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη για το νησί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία.



Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε όμως ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, «δυστυχώς λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των απαρχαιωμένων συνθηκών εγγύησης, των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και της παραμονής κατοχικού στρατού ή τουρκικού στρατού σε στρατιωτική βάση επ’ αόριστον για πάντα, κατ’ αντίθεση με τις παραμέτρους που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ».

«Αν οι θέσεις αυτές γινόντουσαν αποδεκτές θα έθεταν υπό κηδεμονία ή την επιρροή της εγγυήτριας, την μια εκ των δύο κοινοτήτων ή κατ’ επέκταση ολόκληρο το κράτος με κίνδυνο ή αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης των ρευμάτων απόσχισης», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους όπως καθορίστηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και όπως καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό κράτος όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κα κυρίαρχο κράτους, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων», είπε.

Να υπάρχει στενή συνεργασία με ΗΒ μετά την εξοδο από ΕΕ

Για την έξοδο του Ηνωμένο Βασιλείου από την ΕΕ και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος στηρίζει μια όσο το δυνατόν πιο στενή και ενδυναμωμένη πολιτική σχέση με αναπτυγμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία σε καίριους τομείς, όπως ασφάλεια, δικαιοσύνη, εμπόριο και οικονομία, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να προκαταβάλει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι πρώτιστης σημασίας όπως κατά τη πορεία των διαπραγματεύσεων και με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ διατηρηθεί η απαιτούμενη βεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», είπε.

Υπενθυμίζοντας τη στενή σχέση με το ΗΒ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δική μας πρόθεση είναι συνεργαστούμε στενά με όλους τους εταίρους μας ώστε η μελλοντική σχέση με το ΗΒ να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό στόχο τα κοινά μας συμφέροντα μέσα από πλέγμα στενών και αγαστών σχέσεων με την Βρετανία μετά από την αποχώρησή της από την Ένωση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.