8 στρατηγικές επιδιώξεις με πιο αποδοτική αξιοποίηση πόρων

Σε οκτώ συνοψίζονται οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας για την τριετία 2018-2020, με βασικό στόχο την πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του.

Ο Υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο του προχώρησε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προκείμενου μέσα από τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του συστήματος, να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες του κράτους.
Ανέφερε ότι οι πλείστες από τις μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης και πολλές από αυτές εγκρίθηκαν μετά από διαβούλευση και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής.
 
Στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στο €1.041.957.723, παρουσιάζεται για το 2018 συνολική αύξηση ύψους €47.44 εκ. Αναλυτικότερα, ανέφερε ο Υπουργός, συγκρίνοντας τον αναθεωρημένο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2017 με τον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2018, παρατηρείται ότι οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €28,14εκ. και οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €19.3εκ..

«Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στις τακτικές δαπάνες οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις πρόνοιες για το μισθολόγιο η οποία ανέρχεται σε €22.8εκ. (η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην παραχώρηση προσαυξήσεων, στην αύξηση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στην αυξημένη πρόνοια που έγινε για το νέο σύστημα διορισμών (κατά €1 εκ.) και στην αυξημένη πρόνοια για χορηγία προς τον ΚΟΑ κατά €4.9 εκ.

Η αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της χορηγίας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά €20 εκ. και στην αύξηση της πρόνοιας στο κτιριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠ κατά €3.6 εκ.», ανέφερε.

Ο Υπουργός ανέλυσε στους Βουλευτές με λεπτομέρεια τις οκτώ στρατηγικές επιδιώξεις για το 2018-2020, αναφέροντας ότι η νέα δομή του Υπουργείου έχει ως σκοπό την προαγωγή της σύγχρονης και χρηστής διοίκησης, καθώς και τη δημιουργία ευέλικτων επιμέρους δομών, που να επιτρέπουν την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων του, όπως αυτές καθορίζονται στον στρατηγικό του σχεδιασμό.
 
Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα θέματα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, λέγοντας ότι μία από τις μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου αφορά στην ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, στόχος του Υπουργείου είναι να προσλαμβάνει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και να τους παρέχει κίνητρα και εφόδια, ώστε να βελτιώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση -σταθμό όπως την χαρακτήρισε, μετά από συζητήσεις 26 χρόνων, του νόμου που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

«Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι από το 2018 και μέχρι το 2027, το 50% των νέων διορισμών θα γίνεται με το νέο σύστημα, ενώ από το 2027 και έπειτα, ο υφιστάμενος κατάλογος διοριστέων θα καταργηθεί», ανέφερε.

Στα θέματα Πολιτισμού ο κ. Καδής είπε ότι ετοιμάζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβάθμιση του ρόλου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό καθώς και την ανάπτυξη εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε εξάλλου ότι κατά την παρούσα σχολική χρονιά 2017-2018 ολοκληρώθηκε η προσπάθεια στελέχωσης των σχολικών μονάδων πιο έγκαιρα από κάθε άλλη φορά. Η  νέα σχολική χρονιά εξάλλου είναι η πρώτη που θα εφαρμοστούν συνολικά οι Νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκαν την περασμένη Άνοιξη, και εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε στην εισαγωγή από φέτος των  πρώτων  ανεξετάσεων του Ιουνίου με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, τόσο για τους μαθητές όσο και για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Οι νέοι κανονισμοί, πρόσθεσε, έρχονται να εκσυγχρονίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου, με τρόπο ώστε να αυξάνεται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα και να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπειθαρχία, η υπευθυνότητα και η θετική στάση του μαθητή προς το σχολείο.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός είπε ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει και το πόσο ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι τα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας.  Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 47 εκ, και φτάνει τα ύψη των προϋπολογισμών προ κρίσης και μέσω αυτού θα εφαρμοστούν διάφορες καινοτομίες.

Για το εκπαιδευτικό σύστημα ο κ. Καδής είπε ότι υπάρχουν ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Ανέφερε ακόμη ότι άρχισε να υλοποιείται για πρώτη φορά η στρατηγική για τη νεολαία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση στη δημοτική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των μαθητών μας και αυτό φαίνεται και από τους διεθνείς οργανισμούς όπου ξεπερνούμε χώρες με παραδοσιακά ψηλά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι στη Μέση Εκπαίδευση υπάρχει η αναγνώριση ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά αν και τα αποτελέσματα σε διεθνείς ολυμπιάδες και αλλού δείχνουν ότι έχουμε τις δυνατότητες να πάμε πολύ πιο ψηλά.

Για το θέμα της ποιότητας των εκπαιδευτικών και τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς, ο Υπουργός είπε πως φέτος υπήρχε σειρά απομακρύνσεων επί δοκιμασία εκπαιδευτικών που φάνηκε ότι ήταν ανεπαρκείς, λέγοντας ότι έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, που αποτελούν διψήφιο αριθμό, με την απομάκρυνσή τους αφαιρούνται και από τους καταλόγους.

Πρόσθεσε πως το ειδικά στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους είναι σε προχωρημένη φάση διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και στόχος είναι πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις προεδρικές εκλογές να έρθει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα της ανεπάρκειας των εκπαιδευτικών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως έγινε παρουσίαση του Προϋπολογισμού με τα συνολικά κονδύλια να παρουσιάζουν αύξηση. Ανέφερε ότι το κράτος επενδύει στην παιδεία και αυξάνει τα διαθέσιμα κονδύλια με τους Βουλευτές να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί με το τρόπο χρήσης των κονδυλίων αυτών. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο Υπουργός παρουσίασε όλες τις μεταρρυθμίσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα δικαιώσουν σταδιακά, όπως είπε, τον κόπο και το μόχθο των φορολογουμένων και θα ανεβάσουν την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου μίλησε για αλχημείες και ωραιοποιήσεις στην εκπαίδευση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει όραμα για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από σκάνδαλα (πχ. Αριστοτέλης), προχειρότητα και οπισθοδρόμηση, αυταρχισμό και συντηρητικό πνεύμα, αναξιοκρατία και διακρίσεις.  Κατηγόρησε τους Κυβερνώντες ότι δεν διαμόρφωσαν ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα που να λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης, καλλιέργειας δημοκρατικής κουλτούρας, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί επανάληψη του προηγούμενου και ότι παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση του συστήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Μίλησε για έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού σε τομείς όπως το ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για  λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, έλλειψη πολιτικής στον πολιτισμό, ελλιπής στρατηγική για θέματα βίας και άλλα. Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.
 

Πηγή: KYΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:52

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.