Κριτική προς ΥΠΟΙΚ για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών του συνεργατισμού

Δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία του Συνεργατισμού, άσκησαν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων, για το θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτάκτως, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Χάρη Γεωργιάδη και την ηγεσία του Συνεργατισμού για λανθασμένες ενέργειες. Είπε ότι η αξία του Συνεργατισμού  μειώθηκε, ενώ το κράτος είχε δώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Πρόσθεσε ότι ενώ τα κέρδη μειώνονται, η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και σκανδαλώδη ωφελήματα.Ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Συνεργατισμό για απόκρυψη ή μη κατάθεση στοιχείων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αποκάλυψε  ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εγκρίνει την παραχώρηση δωρεάν μετοχών και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε λανθασμένη απόφαση.

Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την παραχώρηση των δωρεάν μετοχών και διερωτήθηκε αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για ασέβεια προς τον θεσμό του εφόρου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για αποφάσεις που αφορούσαν τη ΣΥΤΑ, τα λιμάνια και το κρατικό λαχείο.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ
Υπάρχει γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να παραχωρήσει δωρεάν όλες τις μετοχές που κατέχει στον Συνεργατισμό, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 99% των μετοχών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, ώστε να τύχει πρώτα της έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν νομικά κωλύματα.
Σημείωσε ακόμα ότι το κράτος αγόρασε τις μετοχές του Συνεργατισμού το 2013, για να σώσει τις καταθέσεις και την ώρα που η αξία του, ήταν αρνητική κατά επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η πραγματική αξία του Συνεργατισμού, θα διαφανεί στο χρηματιστήριο. Αν ενοχλείται ο έφορος, είναι πρόβλημά του, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, είπε ότι η αύξηση κεφαλαίου με στόχο την προσέλκυση θεσμικού επενδυτή στον Συνεργατισμό θα προηγηθεί της δωρεάν παραχώρησης μετοχών σε πελάτες του.
Πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις. Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Διοικήτριας και υπουργού Οικονομικών και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Για το θέμα της ισπανικής εταιρίες ΑΛΤΑΜΙΡΑ, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων, σημείωσε ότι Κεντρική Τράπεζα καλωσορίζει κάθε ενέργεια, η οποία προωθεί την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή : ΡΙΚ - Παναγιώτης Καπαρής , βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:23

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.