Συνέρχεται τη Δευτέρα η Ελέγχου για το Συνεργατισμό

Η συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της ισπανικής Altamira για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας στους πελάτες της είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Η Επιτροπή συνέρχεται αύριο στις 09.00 κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βουλευτή του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πως το θέμα του Συνεργατισμού είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό και ως εκ τούτου, μετά το αίτημα του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη για συζήτηση των εξελίξεων, μίλησε με όλα τα κόμματα, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόσκληση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος.

Σχολιάζοντας το θέμα της συμφωνίας της ΣΚΤ με την Altamira για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο κ. Κουλίας είπε πως αυτό που επιχειρείται είναι να εφαρμοστεί μια πρακτική που «δούλεψε» στην Ισπανία, σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

Όπως εξήγησε, στην Ισπανία ένα μεγάλο αμερικανικό ταμείο αγόρασε τα ΜΕΔ σε μια ολόκληρη περιοχή της Ισπανίας, προσφέροντας ως δόσεις ποσά χαμηλότερα από τα ενοίκια που επικρατούσαν, ώστε οι δανειολήπτες να συνεχίσουν να μπορούν να πληρώνουν και να διατηρήσουν τις οικίες τους. Από την άλλη όμως, προχώρησαν σε εκποιήσεις ακινήτων σε αυτούς που δεν πλήρωναν. Με αυτό τον τρόπο, η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών που δεν πλήρωναν μέχρι τότε τα δάνεια τους κατάφεραν να διατηρήσουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, σημείωσε, αν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική στην Κύπρο, δεν θα πετύχουν το επιθυμητό και το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουλίας είπε πως έχει υποβληθεί αίτημα για κλειστή συνεδρία από τη ΣΚΤ, όμως την απόφαση θα λάβει η Επιτροπή κατά την έναρξη της συνεδρίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως τα δύο μεγάλα θέματα είναι η συμφωνία με την ισπανική τράπεζα Altamira για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, και η μετοχοποίηση του Συνεργατισμού με την παραχώρηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 25% των μετοχών σε φυσικά πρόσωπα πελάτες της Συνεργατικής.

Για τη συμφωνία με την Altamira, όπως είπε, έχουν εκφραστεί διάφορες ανησυχίες, καθώς δεν γνωρίζουν οι δανειολήπτες τι είδους συμφωνία είναι αυτή και τι περιλαμβάνει.

Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση, τη Βουλή, ως η φωνή του κυπριακού λαού, την απασχολεί και το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς της Altamnira αλλά και η ίδια η Συνεργατική Τράπεζα. «Άρα, εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη μετοχοποίηση της Συνεργατικής και την παραχώρηση μετοχών σε πελάτες της Τράπεζας, είπε πως και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου, καθώς υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.