Αξιολόγηση λειτουργίας πλαισίου αφερεγγυότητας

Σε έλεγχο της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του πλαισίου αφερεγγυότητας προχωρούν οι κυπριακές αρχές, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του πλαισίου, το Μάιο του 2015.



Ήδη συστάθηκε ομάδα αξιολόγησης υπό το Υπουργείο Εμπορίου με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σε τακτές συνεδριάσεις ενημερώνεται για την λειτουργία της Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γιώργος Καροτσάκης, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία 1.200 αιτήσεις για έκδοση διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών (μέχρι €25.000) και έχουν εκδοθεί 241 διατάγματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, σε ό,τι αφορά τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής έχουν υποβληθεί μόνον 76 αιτήσεις, και εξασφαλιστεί 25 δικαστικά διατάγματα προστασίας.

«Ο αριθμός αυτός δεν μας ικανοποιεί, καθώς δεν αντανακλά το βάθος του προβλήματος, παρόλο που η Υπηρεσία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού (έκδοση εγχειριδίων και αναβάθμιση της ιστοσελίδας) για το συγκεκριμένο εργαλείο», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

Οι αιτήσεις για το μηχανισμό Διορισμού Εξεταστή (Examinership) που αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων είναι ακόμη χαμηλότερα, αφού από τις μόλις τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα Δικαστήρια (διορισμό συμβούλου αναδιάρθρωσης), οι δύο απορρίφθηκαν και δύο εξετάζονται.

Έτσι, η Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ανέλαβαν εκστρατεία προώθησης του μηχανισμού, έτσι ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αντί να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

«Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εκ των οποίων πολλές θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Καροτσάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, σε συνεργασία και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) διεξάγεται αξιολόγηση της αποτελεσματικής λειτουργίας και της στελέχωσης της Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η ΕΤΑΑ έχει επιλέξει τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ, ο οποίος θα ετοιμάσει περί τα τέλη του χρόνου έκθεση με τα ευρήματά της για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας.

Νέο διαδραστικό εργαλείο

Στο πλαίσιο της προώθησης της Υπηρεσίας στο ευρύ κοινό, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία σε συνεργασία με την ΚΤΚ ενός νέου διαδραστικού εργαλείου, κυρίως για βοήθεια φυσικών προσώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, παρουσιάζοντας σε ένα χώρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναδιάρθρωση χρεών.

Σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, το εργαλείο αυτό θα ενσωματώνει την οδηγία αναδιάρθρωσης χρεών της ΚΤΚ, τα εργαλεία της Υπηρεσίας (σχέδιο απαλλαγής οφειλών και σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών), τον μηχανισμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και το πλαίσιο των καταναγκαστικών πωλήσεων βάσει του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως Νόμου. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας σε περίπου τέσσερις μήνες.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει εργαλείο που θα προτείνει στους πολίτες, βάσει των εξόδων τους, επιλογές για αναδιάρθρωση δανείου το οποίο θα μπορεί να προταθεί στους πιστωτές.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Καροτσάκης, η Υπηρεσία με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνική στήριξη της ΕΤΑΑ προχωρεί στην περαιτέρω εκπαίδευση των συμβούλων αφερεγγυότητας και στην ρύθμιση και εποπτεία του επαγγέλματος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.