«Χάνει δυναμική» η βρετανική οικονομία μετά από τις εκλογές

Η βρετανική οικονομία «χάνει δυναμική» με την ατμόσφαιρα να έχει αλλάξει προς το πιο απαισιόδοξο μετά από τις πρόωρες εκλογές και το αποτέλεσμα που έχει δημιουργήσει μία ρευστή πολιτική κατάσταση, αναφέρει η περιοδική έκθεση της εταιρείας οικονομικών ερευνών IHS Markit.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης διευθυντών αγορών της εταιρείας για τον τομέα των υπηρεσιών δείχνει ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων στη χώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περσινό Ιούλιο, δηλαδή το μήνα αμέσως μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών έπεσε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο ποσοστό τεσσάρων μηνών, παράλληλα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η HIS Markit προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα έχει τρέξει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Πρόκειται για ποσοστό βελτιωμένο από το 0,2% του πρώτου τριμήνου, ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Κρις Γουίλιαμσον σχολίασε ότι «είναι σαφές πως η οικονομία οδεύει στο τρίτο τρίμηνο χάνοντας δυναμική».

Όπως σημειώνεται, η γενικότερη εικόνα είναι πως οι δαπάνες των καταναλωτών μειώνονται και οι επιχειρηματικές δαπάνες, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές δεν κατορθώνουν να καλύψουν επαρκώς το πλήγμα για την οικονομία.

Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού την ώρα που οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες. Οι τιμές για πολλά αγαθά έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους εισαγωγών προϊόντων λόγω της υποτίμησης της στερλίνας από την περίοδο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:24

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.