Τηλεπισκόπηση για αιτήσεις Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) χρησιμοποιεί την Τηλεπισκόπηση από το 2004, δηλαδή από το πρώτο έτος έναρξης της λειτουργίας του, δηλαδή την επιστήμη παρατήρησης και μελέτης της επιφάνειας της γης από απόσταση, ως εργαλείο ή μέθοδο, με την οποία ελέγχονται αιτήσεις του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων, ελέγχεται δηλαδή η δήλωση του αιτητή  με το τι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στο έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αυτό γίνεται με την βοήθεια δορυφορικών εικόνων που λαμβάνονται το συγκεκριμένο έτος που εφαρμόζεται ο έλεγχος.

Αξιοσημείωτο, αναφέρεται, είναι ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την Τηλεπισκόπηση ως ένα από τα κύρια μέσα για τους ελέγχους τους.

Οπως αναφέρεται, η Μεθοδολογία που ακολουθείται στην Τηλεπισκόπηση είναι ότι αρχικά επιλέγονται οι  περιοχές στις οποίες θα γίνει Τηλεπισκόπηση με την μέθοδο ανάλυσης κινδύνου  και με τυχαία επιλογή.

Ακολούθως  παραγγέλλονται  τρεις  δορυφορικές εικόνες για κάθε περιοχή που έχει οριστεί, με διαφορετική ημερομηνία λήψης. Αφού παραληφθούν οι αιτήσεις του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων, οι δορυφορικές εικόνες  και όλα τα απαραίτητα δεδομένα, με την χρήση εξειδικευμένου λογισμικού πραγματοποιούνται οι έλεγχοι των αιτούμενων τεμαχίων.

Ελέγχονται με την ψηφιοποίηση  πάνω στη δορυφορική εικόνα, η αιτούμενη έκταση, η δηλωθείσα χρήση γης δηλαδή το είδος της καλλιέργειας, ο αριθμός των δέντρων κι αν τηρούνται οι απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και ειδικότερα οι Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες.

Όσον αφορά τώρα την ακρίβεια της μέτρησης, τόσο στην Τηλεπισκόπηση όσο και στους κλασσικούς επιτόπιους, χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα εργαλεία μέτρησης (δορυφορικές εικόνες και GPS).

Και για τις δύο μεθόδους χρησιμοποιείται ένα κοινό όριο ανοχής στις μετρήσεις,  το οποίο καλύπτει την ακρίβεια του οργάνου μέτρησης και εξαρτάται από την περίμετρο του τεμαχίου.

Ακολούθως, τα αποτελέσματα αφού ελεγχθούν καταχωρούνται στο σύστημα των Εκταρικών Επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ και στέλλονται αναλυτικές καταστάσεις στους αιτητές οι οποίοι είχαν διαφορές στις αιτούμενες με τις μετρηθήσες εκτάσεις όπως και στις καλλιέργειες που δηλώθηκαν.

Ο αιτητής, αναφέρεται, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση. Η ένσταση εξετάζεται και αν υπάρχει ανάγκη ελέγχεται και με επιτόπου επίσκεψη. Αφού εξεταστούν και επιλυθούν οι ενστάσεις, πραγματοποιούνται οι πληρωμές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:25

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.