Κίνδυνος επιβολής τσουχτερού προστίμου από Κομισιόν

Αντιμέτωπη με επιβολή προστίμου ύψους €7.000 ημερησίως βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κίνδυνος είναι ορατός εάν δεν ενσωματώσει στο νόμο περί σύστασης και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, το άρθρο 39 κοινοτικής οδηγίας, δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η Νομική Υπηρεσία.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, το άρθρο 39 της οδηγίας 2014/17/ΕΕ είναι το μόνο που δεν έχει ενσωματωθεί στο βασικό νόμο του φορέα και αφορά στην κατοχύρωση του δικαιώματος του καταναλωτή να υποβάλλει καταγγελία ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου εναντίον πιστωτή ή και μεσίτη πιστώσεων και δεν έχει όριο σε αντίθεση με τα παράπονα που εξετάζει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος μέχρι €170 χιλιάδες ευρώ. Οι καταγγελίες δεν έχουν όριο αλλά αφορούν αποκλειστικά στεγαστικά δάνεια.
Το Υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε στο βασικό νόμο νέο μέρος στο οποίο εισάγονται οι διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας. Να σημειωθεί πως δεν αλλάζει η διαδικασία και η δεσμευτικότητα της απόφασης του Επιτρόπου, η οποία παραμένει η ίδια όπως καθορίζεται στο βασικό νόμο.
«Έχουμε αιτιολογημένη γνώμη από Κομισιόν, το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τον Ιανουάριο του 2017», είπε εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ προτρέποντας την επιτροπή όπως ψηφίσει το νομοσχέδιο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λυσσάνδρου εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε πως η Κομισιόν έχει αποφασίσει όπως προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ζητήσει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής €7000.
Νομοσχέδιο για αρμοδιότητες του Φορέα
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του Φορέα, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος νομοσχεδίου που θα καθορίζει η διάρθρωση και τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες. Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση.
Υπενθυμίζεται πως κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν προετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου για το θέμα.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Μάριος Νικολάου, επεσήμανε πως η αύξηση των ορίων για την υποβολή παραπόνων επηρεάζει τη στελέχωση του Φορέα και απασχολεί το ΔΣ. Εξέφρασε δε επιφύλαξη ότι ο Φορέας δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα Δικαστήρια και δεν πρέπει να βραχυκυκλωθεί. Είπε δε ότι ο Φορέας θα ενισχυθεί με επτά λειτουργούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:56

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.