Moody's: Θετική για τράπεζες η ισχυρή ανάπτυξη στην Κύπρο

Την εκτίμηση ότι η πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ 3,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα είναι επωφελής για τις κυπριακές τράπεζες γιατί θα ενισχύσει τη δυνατότητα των πελατών τους να αναδιαρθρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα ψηλά επίπεδα των προβληματικών δανείων, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Σε σημείωμα που υπογράφουν η Βοηθός Αντιπρόεδρος και Αναλύτρια Μελίνα Σκουρίδου και ο Συνεργάτης Αναλυτής Αντύπας Άσφορ και περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Οίκου, σημειώνεται ότι «η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα βελτιώσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας για νοικοκυριά».
«Αν συνεχιστεί, η απόδοση της χώρας θα υπερβεί την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη του ΑΕΠ 2,7% το 2017», σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι στο τέλος της ημέρας «η ψηλότερη ανάπτυξη θα ενισχύσει την δυνατότητα των δανειστών για διαχείριση και αποπληρωμή του χρέους, διευκολύνοντας τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ιδιαίτερα στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος στις οικονομικές αλλαγές και επωφελείται από μια οικονομική ανάκαμψη, αν και με καθυστέρηση».
Επισημαίνεται ακόμα ότι «Οι κυπριακές τράπεζες θα επωφεληθούν επίσης από τις πιο ισχυρές τιμές του τομέα ακινήτων, οι οποίες θα ενισχύσουν και τις τιμές των εγγυήσεων, περιορίζοντας την ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις σε υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Η Τράπεζα Κύπρου, αναφέρεται, «θα κερδίσει τα περισσότερα δεδομένου ότι έχει τη μεγαλύτερη άμεση έκθεση σε εγχώρια ακίνητα».
Το σημείωμα συνεχίζει εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η βελτίωση στην οικονομία της Κύπρου αναμένεται «να δημιουργήσει νέες δανειστικές ευκαιρίες για τις τράπεζες και να χαλαρώσει την πτώση των επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες για δάνεια».
Τα δανειστικά επιτόκια, αναφέρεται, «έχουν σημειώσει πτώση σε γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι τα καταθετικά επιτόκια, αντικατοπτρίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για αξιόπιστους οφειλέτες».
Την ίδια ώρα ωστόσο, αναφέρεται ότι παρά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον θα πάρει χρόνο για τις κυπριακές τράπεζες να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους λόγω των μακρών περιόδων που πρέπει να περάσουν προτού υπάρξει ανακατηγοριοποίηση δανείων σε εξυπηρετούμενα και του σημαντικού όγκου προβληματικών δανείων σε ολόκληρο το σύστημα που έφθανε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο 49% των μεικτών δανείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:26

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.