Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Τον Μάρτιο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε μικρή βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2017, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Η αύξηση οφείλεται σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση και σε οριακή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η άνοδος του οικονομικού κλίματος στη μεταποίηση προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Η καλυτέρευση του καταναλωτικού κλίματος συνδέεται με προσδοκίες για περαιτέρω μείωση στον αριθμό των ανέργων και με λιγότερο αρνητική στάση των καταναλωτών προς την αποταμίευση.

Στις υπηρεσίες, το κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αφού οι δυσμενέστερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο, αντισταθμίστηκαν από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, επίσης, παρέμεινε αμετάβλητο, με τη χειροτέρευση των απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τρίμηνου να αντισταθμίζεται από βελτιωμένες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Στις κατασκευές, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξες για τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την απασχόληση, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση αρνητικότερου κλίματος στον κλάδο.

Παρά τις μηνιαίες διακυμάνσεις, ο ΔΟΣ τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), κάτι που φανερώνει ισχυροποίηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και προδιαγράφει συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.