Παραδοξότητα διαπιστώνει ο ΥΠΟΙΚ στις εκτιμήσεις της Κομισιόν

Παραδοξότητα διαπιστώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, για την κυπριακή οικονομία και επικαλείται διαφορετικές εκτιμήσεις στο Γιούρογκουρπ, στο Εκοφίν και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ανέφερε ότι υπάρχει η εκτίμηση στην έκθεση της Κομισιόν ότι υπάρχει υπερθέρμανση της οικονομίας και θα πρέπει να επιβληθούν φόροι, ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο εμείς τόνισε, επιθυμούμε την μείωση των φορολογιών και την ενίσχυση της ανάπτυξης και δεν θα υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, επεσήμανε ωστόσο ότι οι επιμέρους εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι πιο θετικές από τις δικές μας. Εμείς προβλέπουμε για το 2017 έλλειμμα 0,6%, ενώ η κομισιόν 0.2%.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο δείκτης φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2008 στο 23,3% του πληθυσμού, όταν διατίθεντο εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ευάλωτες ομάδες. Το 2013, όταν χάσαμε το 9% του ΑΕΠ, έφθασε στο 27,8% του πληθυσμού και σήμερα είναι στο 28%. Τα στοιχεία, είπε, αναφέρονται στην προηγούμενη χρονιά.

Εκτίμησε ότι όταν επιμετρηθούν τα στοιχεία της τελευταίας χρονιάς, με την μείωση της ανεργίας και αύξηση της εργασίας, η οποία επιβεβαιώνεται από την αύξηση των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων κατά 5%, τότε θα μειωθεί ο δείκτης φτώχιας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα από την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρτ τα οποία ανέρχονται στο 1,3 εκ. ευρώ. Τα 800 εκ. αναμένεται ότι δεν θα εισπραχθούν.

Σημείωσε ότι τα μεγάλα φορολογικά έσοδα είναι μπροστά μας, πολλές φορές και δεν τα βλέπουμε. Έφερε ως παράδειγμα, περιπτώσεις ακόμη και σουβλατζίδηκων, τα οποία κερδίζουν σε μια νύκτα, ποσά, όσο ο μισθός του βουλευτή και όμως δεν έχουν ούτε φορολογικούς φακέλους.

Βουλευτές αναφέρθηκαν και στους γιατρούς, τους δικηγόρους και άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι υπάρχει η εκτίμηση ότι φοροδιαφεύγουν.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε ότι διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες, οι ανείσπρακτοι επιβεβαιωμένοι φόροι φθάνουν στα 2,2 δις ευρώ, μέχρι το 2015. 1,55 δις στο φόρο εισοδήματος, 425 εκ. στο ΦΠΑ και 193 εκ, στο Τμήμα Υδάτων. Ωστόσο, είπε, το μεγαλύτερο ποσό δεν πρόκειται να εισπραχθεί. Μεγαλύτερη σημασία, όμως έχει, να εντοπιστούν και να εισπραχθούν φόροι, οι οποίοι ούτε καν δηλώνονται.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εντός των ερχόμενων βδομάδων αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τη δημιουργία του πρώτου καζίνο-resort στην Κύπρο.

Εντός του 2017 ο Συνεργατισμός θα οδηγηθεί στο χρηματιστήριο, ενώ μελετάται πως αυτό θα γίνει.

Οι εγγυήσεις του κράτος προς τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους οργανισμούς μειώθηκαν από τα 3,1 δις στα 2 δις ευρώ.

Σημείωσε ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείο. Σήμερα τα έσοδα, μαζί με τα κέρδη του ΟΠΑΠ, ανέρχονται στα 23 εκ. ευρώ ενώ στόχος είναι η είσπραξη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η Κύπρος χάνει μια γενιά ανθρώπων. Διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, για την έκθεση της κομισιόν, λέγοντας, ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην μείωση των μισθών και εισοδημάτων. Ο μέσος ωριαίος μισθός είναι 15,6 ευρώ ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος ωριαίος μισθός είναι 29,5 ευρώ. Το 30% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας ή 244 χιλιάδες άνθρωποι και από αυτούς οι 139 χιλιάδες δεν έχουν τα βασικά αγαθά προς το ζην.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, υπέδειξε ότι αυξήθηκαν οι εισπράξεις από φορολογίες κατά 5% χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές. Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Σχολιάζοντας την έκθεση της κομισιόν, υπέδειξε ότι συμφωνούν με την θέση του Υπουργού ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέες φορολογίες. Η Κύπρος είπε, παρουσιάζει υπερθέρμαση και όχι παραγωγικό κενό. Επεσήμανε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφεται ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και πρωτογενές πλεόνασμα 2% .

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, αποκάλυψε ότι άτομα που ενοικιάζουν ακίνητα στο κράτος, σε μια περίπτωση 2,5 εκ. ευρώ, δεν έχουν φορολογικό φάκελο. Ο Εφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγγάρης δήλωσε ότι τώρα ενοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τα στοιχεία και θα εντοπιστούν τα άτομα αυτά.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι το κράτος παραχωρεί κατ’ χάριν 900 εκ. ευρώ σε σωματεία και οργανώσεις και άλλους ιδιώτες. Ζήτησε καθορισμό κριτηρίων και έλεγχο των χορηγιών. Αποκάλυψε ότι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν επίδομα οδηγού 1200 ευρώ, χωρίς αποδείξεις και ζήτησε έλεγχο του συγκεκριμένου επιδόματος.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπέδειξε ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει και κατήγγειλε την ανικανότητα των αρμοδίων, παρόλο τις αναβαθμίσεις και αυξήσεις που λαμβάνουν, δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης κατήγγειλε ότι ποδοσφαιρικά σωματεία οφείλουν 31.9 εκ. στο φόρο. Ωστόσο αντί να αναλάβει την υπόθεση το Τμήμα Φορολογίας, την ανέλαβε ένας Υπουργός και ένας Γενικός Διευθυντής χωρίς να κατονομάζονται.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.