Συνεργατισμός: Σε τρεις εβδομάδες η Ελεγκτική Υπηρεσία ολοκληρώνει τον έλεγχο

Σε περίπου τρεις εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος, που άρχισε την περασμένη Τρίτη στο Συνεργατισμό, πενταμελές κλιμάκιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ερωτηθείς πού επικεντρώνεται ο έλεγχος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο έλεγχος αφορά “θέματα προσωπικού και οφελημάτων προσωπικού, καθώς και θέματα συμβάσεων που έχουν συναφθεί από το Συνεργατισμό”.Καταφατικά απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης στην ερώτηση κατά πόσον το κλιμάκιο έχει πρόσβασή σε στοιχεία που χρειάζεται για τον έλεγχο, και υπογράμμισε ότι υπάρχει μέχρι στιγμής συνεργασία του κλιμακίου με την ΣΚΤ και “ο έλεγχος συνεχίζεται κανονικά”.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του ελέγχου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο επιτόπιος έλεγχος θα διαρκέσει γύρω στις τρεις εβδομάδες και “ακολούθως θα υπάρξει η ανάλυση των δεδομένων”.Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελεγκτική Υπηρεσία επιχειρεί να προβεί σε έλεγχο στη ΣΚΤ. Η προηγούμενη φορά που κλιμάκιο της ΕΥ μετέβη για επιτόπιο έλεγχο στη ΣΚΤ ήταν στις 26 Οκτωβρίου του 2016, ο οποίος ωστόσο διακόπηκε, καθώς δεν δίδονταν στοιχεία στο κλιμάκιο της ΕΥ από το Συνεργατισμό, ο οποίος υποστήριξε ότι εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Βουλή, αν και στις 11 Νοεμβρίου μπλόκαρε με νομοθεσία τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό από την ΕΥ, επανήλθε στις 2 Δεκεμβρίου και με νέα νομοθεσία έδωσε το “πράσινο φως” για τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου.Με τη νέα νομοθεσία η Βουλή περιορίζει την εξουσία του Γενικού Ελεγκτή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε αυτός να μην επεκτείνεται σε θέματα που αφορούν την εποπτεία των τραπεζικών εργασιών.Επιπρόσθετα, απαγορεύει στον Γενικό Ελεγκτή να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια για άρση του τραπεζικού απορρήτου προσώπου.

Επίσης, διασφαλίζει ότι η διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου θα γίνεται στη βάση των διεθνών προτύπων ελέγχου και διαγράφει τη διάταξη σε σχέση με την υποβολή της έκθεσης ελέγχου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.Όπως είχε ανακοινώσει η ΕΥ, κατά τον πρώτο έλεγχο που άρχισε στις 26 Οκτωβρίου, ο οικονομικός έλεγχος «αφορά τον έλεγχο των κρατικών λογαριασμών, καθώς και τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ελεγχόμενου οργανισμού, και αποσκοπεί στην έκφραση γνώμης αναφορικά με την αληθινή και δίκαιη εικόνα που αυτές παρουσιάζουν».Ο διαχειριστικός έλεγχος «αφορά στην ανεξάρτητη εξέταση ενός προγράμματος, δραστηριότητας, λειτουργίας ή των συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών των ελεγχομένων οργανισμών, με σκοπό την αξιολόγηση της οικονομικής, αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων τους».Ο κανονιστικός έλεγχος «αποσκοπεί κυρίως στην εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τον Νόμο και στους σχετικούς λογιστικούς, δημοσιονομικούς και διοικητικούς κανονισμούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.