Και επισήμως εκτός μνημονίου - Εύσημα από Κομισιόν

H Κύπρος ολοκλήρωσε και επισήμως σήμερα με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έχει εκταμιευθεί προς την Κύπρο ποσό €6,3 δισεκατομμυρίων, πέραν του €1 δις σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χωρίς τελικά να εξαντληθεί το συνολικό πακέτο των €10 δις που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Οι κυπριακές Αρχές δεν χρειάστηκαν τα υπόλοιπα €2,7 δις και στη βάση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Klaus Regling, δήλωσε: "Συγχαίρω την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Η χώρα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο -ο οποίος ήταν η κύρια πηγή της κρίσης- αναδιαρθρώθηκε, έγινε ανακεφαλαιοποίηση και συρρίκνωση, αλλά και το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε. Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επιστρέφει στην αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζει να χρηματοδοτεί το χρέος της σε βιώσιμα ποσοστά. Το τέλος του προγράμματος όμως δεν είναι και το τέλος των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία".
Η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα, μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που εξέρχεται από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, χωρίς να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.
Ο Regling είπε ότι τα δάνεια από τον ESM παρείχαν στην Κύπρο τον χρόνο που απαιτείται για τη διεξαγωγή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων και την ανάκτηση μια υγιούς οικονομικής βάσης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία επιτυχία της ζώνης του ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει και πάλι ότι η αρχή της παροχής δανείων σε ευνοϊκούς όρους, με αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, λειτουργεί καλά.
Ανέφερε επίσης ότι ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κυπριακές Αρχές, στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, ενός συστήματος που είναι σχεδιασμένο για να διασφαλίζει ότι οι δικαιούχες χώρες είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις οφειλές εγκαίρως.

Χαιρετίζει η Κομισιόν
Την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής χαιρέτισαν εκ μέρους της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους: Τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι "χάρη στις προσπάθειες των κυπριακών Αρχών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία επέστρεψε, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε και οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά".
Μπροστά σε αυτό το "σημαντικό ορόσημο" για την κυπριακή οικονομία, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε: "Συγχαίρω την Κύπρο για τη δέσμευσή της να πράξει ό,τι απαιτείται σε όρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας". Σημείωσε ότι η Κύπρος εφάρμοσε το πρόγραμμα "με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρα αποτελέσματα: Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαταστάθηκε, η ανεργία μειώνεται και αναμένουμε πως η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται στα επόμενα χρόνια".
Ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι "αυτή είναι μια καλή μέρα για την Κύπρο και την Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η χώρα προχώρησε πέραν από την κρίση. Μέσα από τις προσπάθειες των Κυπρίων και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοτήτων, η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και η χώρα είναι σήμερα σε ισχυρότερη θέση. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν εναπομένουσες προκλήσεις".
H Κομισιόν εκφράζει ετοιμότητα να υποστηρίξει την Κύπρο, για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί, η Κύπρος θα πρέπει να επανενταχθεί στο κανονικό κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο". Θα εξακολουθήσει επίσης να επωφελείται από τη στήριξη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.