Mείωση 4,1% κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης

Ετήσια μείωση 4,1% κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 103,2, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ύστερα από τις ετήσιες μειώσεις 4,3% το Σεπτέμβριο και 5,4% τον Αύγουστο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), ενώ μικρή αναστροφή σημειώθηκε του προκαταρκτικού ΣΠΟΔ Νοεμβρίου, εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, «ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο και η πτώση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Νοεμβρίου αποτυπώνουν το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον λόγω της δυναμικής εξέλιξης της πανδημίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης του ΣΠΟΔ, τον οποίο καταρτίζει η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, φαίνεται να ανακόπτεται, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, αφού τον Οκτώβριο του 2020 ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη παραμένει περίπου όπως εκείνος του Σεπτεμβρίου ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Νοεμβρίου 202 καταγράφει μείωση από τον προηγούμενο μήνα.
 
Αναλυτικότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με τον Σεπτέμβριο ενώ τον Νοέμβριο μειώθηκε.
 
Επιπρόσθετα, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι «παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, καθώς για τους μήνες Οκτώβριο και ιδιαίτερα Νοέμβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου».
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι «επιβραδυνόμενη διαφαίνεται να είναι η ετήσια βελτίωση του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας τόσο τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες».
 
Πάρα ταύτα, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, «θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ παρουσιάζουν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές. Συγκεκριμένα, προκαταρκτικά στοιχεία των ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης υποδεικνύουν την ετήσια βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες, καθώς και σημαντική ετήσια βελτίωση για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων τον Οκτώβριο».
 
Επιπλέον, σημαντική ετήσια βελτίωση παρουσιάζουν και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας, εν μέρει, την όλο ένα και περισσότερο στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.