Συνεχίζεται η ανάκαμψη των δεικτών οικονομικού αισθήματος και προσδοκιών απασχόλησης

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η ανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικής Αίσθησης (ESI) συνεχίστηκε, αν και με κάπως χαμηλότερη ταχύτητα, με ακόμη αξιοσημείωτες αυξήσεις στη ζώνη του ευρώ (+3,6 μονάδες στο 91,1) και στην ΕΕ (+3,4 μονάδες στο 90,2), 1 ο ESI και στις δύο περιοχές έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει σχεδόν το 70% των συνδυασμένων ζημιών του Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DG ECFIN) της Kομισιόν.

Στην Κύπρο o ESI ήταν 83,2 τον Αύγουστο και ο EEI στο 95,9, ενώ το Σεπτέμβριο ο ESI μειώθηκε σε 81, 4 και ο EEI αυξήθηκε σε 101,5.

Σύμφωνα με τη DGECFIN, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνεται, η ανάκαμψη του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (αύξηση 2,3 μονάδες σε 91,8 στη ζώνη του ευρώ και 2,4 μονάδες σε 91,8 στην ΕΕ).

Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ESI οδήγησε στην περαιτέρω αισιοδοξία στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, τις κατασκευές και, ιδίως, τις υπηρεσίες. Σε μικρότερο βαθμό, η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε επίσης μεταξύ των καταναλωτών. Ο ESI συνέχισε να ανακάμπτει σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, δηλαδή στην Ιταλία (+8,4), τη Γαλλία (+5,8), τις Κάτω Χώρες (+2,1), την Ισπανία (+1,6) και τη Γερμανία (+1,2 ). Συνολικά, σε αυτές τις χώρες, ανακτήθηκαν μεταξύ 55 (Ισπανία) και 80% (Γερμανία) της απώλειας εμπιστοσύνης κατά το lockdown.

Στην Ελλάδα τόσο ο ESI (90. 7 τον Αύγουστο) όσο και ο EEI (105.6 τον Αύγουστο) μειώθηκαν σε 89. 5 και 105.3 τον Σεπτέμβριο.

Η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας συνέχισε να αυξάνεται προς το επίπεδο πριν από την κρίση (+1.7), λόγω των βελτιώσεων στις εκτιμήσεις των διαχειριστών για την επάρκεια των αποθεμάτων τελικών προϊόντων και το τρέχον επίπεδο των συνολικών βιβλίων παραγγελιών.

Οι προσδοκίες παραγωγής των διευθυντικών στελεχών, οι οποίες είχαν ήδη ανακάμψει πριν από την κρίση τον Ιούλιο.

Η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών σημείωσε μια άλλη σημαντική αύξηση (+6.1), χάρη στις πολύ λιγότερο αρνητικές απόψεις των διαχειριστών σχετικά με την προηγούμενη επιχειρηματική κατάσταση και την προηγούμενη ζήτηση.

Αντίθετα, οι προσδοκίες ζήτησης μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η ελαφρά βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (+0,8) προέκυψε από τη σημαντική αύξηση των προσδοκιών σχετικά με τη γενική οικονομική κατάσταση και τη μικρή βελτίωση των απόψεων των νοικοκυριών σχετικά με τις χρηματοοικονομικές τους συνθήκες τους επόμενους 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, η εκτίμηση των καταναλωτών σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών  επιδεινώθηκε σε νέο χαμηλό. Οι προθέσεις των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές και σημαντικά κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση.

Η συνεχιζόμενη αλλά επιβραδυνόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο (+1.8) προέκυψε από τις πιο θετικές προσδοκίες των λιανοπωλητών σχετικά με την προηγούμενη επιχειρηματική κατάσταση οι οποίες ωστόσο αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ανανέωση των προσδοκιών των διαχειριστών για την επιχείρησή τους κατάσταση κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα (+2.2) προέκυψε από μια σημαντική βελτίωση στις προσδοκίες απασχόλησης των διευθυντών και από μια μικρή βελτίωση στην εκτίμηση του επιπέδου των βιβλίων παραγγελιών.

Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στον ESI) σημείωσε άλλη μια σταθερή αύξηση (+11,5), επαναφέροντας περίπου το 90% της κρίσης εμπιστοσύνης που σημειώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η άνοδος καθορίστηκε από όλα τα στοιχεία του δείκτη, δηλαδή από εκτιμήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης και από τις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών.

Η συνεχιζόμενη, αλλά επιβραδυνόμενη, ανάκαμψη του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (+2.3) αντικατοπτρίζει την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων απασχόλησης και στους τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς (δηλ. Βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές). Επίσης, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον ΕΕΕ, έγιναν λιγότερο απαισιόδοξες.

Τέλος, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές στις υπηρεσίες. Οι προσδοκίες τιμών καταναλωτή συνέχισαν να μειώνονται σημαντικά.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:31

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.