Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο, επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο του 2020, εξέλιξη που οφείλεται στη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος ανάμεσα στις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, παρά το γεγονός ότι το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές «υποχώρησε σημαντικά».


 Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του ΚΟΕ αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2020 κατά 1,9 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
 
Στις υπηρεσίες, σύμφωνα με το ΚΟΕ, το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση και λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.
 
«Στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση η καλυτέρευση του κλίματος συνδέεται με ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων και με προς τα πάνω αναθεωρήσεις των προσδοκιών για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο», σημειώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας.
 
Επίσης, στις κατασκευές οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος στον τομέα.
 
Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο «αποδυναμώθηκε σημαντικά, αφού όλες οι συνιστώσες της σημείωσαν επιδείνωση».
 
Συγκριτικά με τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι καταναλωτές τον Αύγουστο αξιολόγησαν «αρνητικότερα την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αναθεώρησαν προς τα κάτω σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου», και «εμφανίστηκαν πιο διστακτικοί αναφορικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές».
 
Επιπλέον, η αβεβαιότητα στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης υποχώρησε ελαφρώς, η αβεβαιότητα στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε αύξηση, ενώ η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
 
«Παρά τις μηνιαίες αυξομειώσεις, η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς και ανάμεσα στους καταναλωτές παραμένει σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με παρόμοια περίοδο το 2019», τονίζεται στην έρευνα του ΚΟΕ.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.