Φυσικά αντιβιοτικά και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τα αντιβιοτικά έχουν χαρακτηριστεί το «υπερφάρμακο του 20ού αιώνα» και εφόσον λαμβάνονται κατόπιν σύστασης του γιατρού αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά.

Η κατάχρησή τους, όμως, έχει οδηγήσει στην απώλεια της δύναμής τους καθώς οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων. Ουσιαστικά, τα φαρμακευτικά αντιβιοτικά δεν διακρίνουν τα κακά από τα φιλικά για τον οργανισμό βακτήρια και επιτίθενται και στα δύο, διαταράσσοντας συχνά την ισορροπία του οργανισμού και καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες, πιο φυσικές λύσεις στις οποίες μπορούμε να στραφούμε.
    Πιπέρι καγιέν

kagien1 compressed compressed
Το πιπέρι καγιέν είναι ένα ισχυρό καρύκευμα που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια χάρη στην θεραπευτική δύναμη του και την αντιβιοτική δράση του.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αιδοιοκολπίτιδας, μια κοινής λοίμωξης στις γυναίκες.
•     Σκόρδο

skordo 9 euergetikes draseis gia tin ugeia mas1 compressed
Το σκόρδο, όταν μασιέται ωμό περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται αλλισίνη, η οποία έχει αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση.
Αυτή η υπερτροφή της οικογένειας του κρεμμυδιού, αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντι-φλεγμονώδεις, αντι-ιικές, αντι-παρασιτικές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές δράσεις, (εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο).
Ακόμη περιέχει μια σειρά από βιταμίνες, θρεπτικά και ανόργανα συστατικά που είναι ευεργετικά για την ευεξία του σώματος.
•    Μέλι

20344631 shutterstock 163379648 compressed
Οι βοτανολόγοι θεωρούν το μέλι ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά. Περιέχει επίσης αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε το 2014 σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι το μέλι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις λοιμώξεις σε πολλαπλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχή σε αυτό.
Ο μοναδικός συνδυασμός του υπεροξειδίου του υδρογόνου, η οξύτητα, η οσμωτική επίδραση, και η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πολυφαινόλες βοηθάει να σκοτωθούν τα βακτηριακά κύτταρα. Για να πάρουμε το αντιβιοτικό όφελος του μελιού, επιλέγουμε βιολογικό μέλι. Επίσης το μέλι Manuka αποτελεί μια καλή επιλογή και έχει βρεθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες στην τοπική θεραπεία των τραυμάτων.
•    Λάχανο

laxana1
Ένα μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο έχει αναγνωριστεί από καιρό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ενώσεις του θείου που προκαλούν καρκίνο, φαίνεται να καταπολεμούνται με την συστηματική κατανάλωση λαχανικών αυτής της κατηγορίας.
Έχει φανεί επίσης ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποτελούν ένα φυσικό αντιβιοτικό. O χυμός λάχανου συνιστάται ιδιαίτερα για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.
•    Εκχύλισμα Φύλλων Ελιάς

oliveleaf1 compressed
Η φυσική αντιβιοτική δράση από το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να θεραπεύσει διάφορα είδη βακτηριακής λοίμωξης. Σύμφωνα με μια μελέτη τα φύλλα ελιάς έχουν καλή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτηρίδια και τους μύκητες.
Τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς έχουν επίσης αντί-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
•    Κουρκουμάς

1c02df27d352caf7b0780fd631512bf4 M1 compressed
Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει. Αυτή η ρίζα έχει μελετηθεί ευρέως από την επιστήμη για τις απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες της. Έχει πολύ ισχυρές ενώσεις, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.
•    Κανέλα

kanela1 compressed
Η κανέλα χρησιμοποιείται τόσο ως καρύκευμα, όσο και ως φάρμακο, καθώς τα αιθέρια έλαια της χαρακτηρίζονται ως «αντί-μικροβιακά». Έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων, καθώς και των μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα Candida.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά οφέλη της είναι στο πάγκρεας, διατηρώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά , βοηθώντας στον έλεγχο του διαβήτη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο αποτελεσματικές ώστε αυτό το μπαχαρικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συντηρητικά τροφίμων. Ο συνδυασμός της κανέλας με το μέλι Manuka, βοηθά στην μείωση της ευαισθησίας από τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
•    Μηλόξυδο

apple cider vinegar1 compressed
Περιέχει υψηλά επίπεδα οξικού και μηλικό οξέος, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αμινοξέα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, θειαμίνη, λυκοπένιο, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη και β-καροτένιο.
Επίσης περιέχει και άλλα μέταλλα όπως νάτριο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Θεωρείται αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό τονωτικό.
•    Λάδι Ρίγανης

OilOnBreadWeb1 compressed

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2001 από το Georgetown University Medical Center, το έλαιο ρίγανης, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στα βακτήρια. Η καρβακρόλη, ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στο λάδι ρίγανης, βοηθά στη μείωση της μόλυνσης τόσο αποτελεσματικά όσο τα παραδοσιακά αντιβιοτικά.
Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντιπαρασιτικές ιδιότητες.•    Πρόπολη για τη γρίπη
Πρόκειται για το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια και τον φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις μέλισσες-εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι ιδιότητες της πρόπολης είναι πολλές: αντισηπτικές, αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητικές και αντιιικές. Έρευνες αποδεικνύουν ότι μεταξύ άλλων δρα αποτελεσματικά κατά του μύκητα Candida, καθώς επίσης σε λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. κρυολόγημα, γρίπη), αλλά και ενάντια σε συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Σε αντίθεση με τα κοινά αντιβιοτικά, η μακροχρόνια χρήση της δεν οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ η παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που μας προκαλούν τα τελευταία.
Στην πράξη: Συνήθως, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1 γρ. ακατέργαστης πρόπολης την ημέρα. Ο γιατρός, όμως, είναι αυτός που αποφασίζει τη συνιστώμενη δοσολογία. Στην αγορά βρίσκουμε την πρόπολη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα (κυρίως σε δισκία και βάμμα).
•    Εχινάκεια για πρόληψη

ehinekeia1 compressed
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά και είναι γνωστή για τη διέγερση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αρκετοί τη λαμβάνουν προληπτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χάρη στις ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του. Παράλληλα, η δράση της είναι ενισχυτική σε χρόνιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, ενώ δρα αποτελεσματικά ενάντια σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.  
Στην πράξη: Τη βρίσκουμε στα φαρμακεία σε πολλές μορφές (π.χ. ταμπλέτες, αναβράζοντα δισκία, σιρόπι, βάμμα, βότανο). Για πρόληψη, παίρνουμε πριν από το φαγητό 20 σταγόνες βάμματος (πρωί-βράδυ) για 2 εβδομάδες, διακόπτουμε για 2 εβδομάδες και επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο. Εναλλακτικά, πίνουμε 1 φλιτζάνι αφέψημα 2-3 φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρυολογήματος παίρνουμε 30 σταγόνες βάμματος πριν από το φαγητό, 3 φορές την ημέρα, για 1 εβδομάδα. Εναλλακτικά, πίνουμε καθημερινά 2 φλιτζάνια αφέψημα για 4-5 ημέρες.
Προσοχή! Η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό. Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ενώ αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.
•    Μαστίχα για το έντερο

2011616105817 mastiha byGMonogioudis1 compressed
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή, γνωρίζουμε όμως ότι στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και
της προσωπικής περιποίησης. Μελέτες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή της δράση,
καθώς φαίνεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.
Στην πράξη: Τη μασάμε ή την προσθέτουμε στα γλυκά μας. Στην αγορά, υπάρχει επίσης μαστιχέλαιο και μαστίχα σε σκόνη, ενώ στα φαρμακεία τη βρίσκουμε σε αναβράζοντα δισκία, κάψουλες και σκόνη.
•    Ευκάλυπτος για το αναπνευστικό

00009 Eucalyptus1 compressed
Ο ευκάλυπτος θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Tο αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για εντριβές στο στήθος, για να διευκολύνει την αναπνοή σε κρυολογήματα και ιγμορίτιδες, ενώ είναι γνωστό και για την αντιπυρετική του δράση. Οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες. Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό.
Στην πράξη: Σε 1 κουταλάκι κονιάκ διαλύουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε 1/2 λίτρο κρύο νερό. Βουτάμε ένα βαμβακερό πανί και κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπό μας για να πέσει ο πυρετός.

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε:
* Οι εναλλακτικές θεραπείες απαιτούν συνήθως περισσότερο χρόνο για να δράσουν συγκριτικά με τις συμβατικές.
* Οι συνταγές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Για τη χορήγηση οποιασδήποτε θεραπείας, ο ειδικός που θα επισκεφτείτε θα χρειαστεί πλήρες ιατρικό ιστορικό.
* Στην περίπτωση που το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι έντονο και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό.

Πηγές: vita.gr, nutriright.gr
Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:07

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.