Λεωνίδας Μαυρομμάτης : Ο 8χρονος που γνωρίζει πότε θα καταστραφεί η γη

Τον 8χρονο Λεωνίδα Μαυρομμάτης τον γνώρισα τον περασμένο μήνα στην εκδήλωση του Science & Space Cafe στη Λευκωσία : "Περιήγηση στο ηλιακό μας σύστημα" όπου άφησε ένα ακροατήριο 100 και πλέον ατόμων άφωνο με τις γνώσεις του για τους πλανήτες, το διάστημα και την αστρονομία γενικότερα. Μάλιστα ο ομιλητής ο δόκτορας Αστροφυσικής Στέλιος Τσαγγαρίδης έκπληκτος από τις γνώσεις του, του πρότεινε να κάνει αυτός τη διάλεξη. Του ζήτησα συνέντευξη για το ΡΙΚnews και  δέχτηκε, κατόπιν άδειας από τον πατέρα του.

Πριν λίγες  ημέρες επισκέφθηκε με τη μητέρα του τα γραφεία μας και με πολλή ενθουσιασμό μας μίλησε για τα βαρυτικά κύματα, τις αποστάσεις των γαλαξιών, τις μαύρες τρύπες, τους πλανήτες που πιστεύει ότι έχουν ζωή, τη δημιουργία του σύμπαντος ακόμα και το πότε και γιατί θα καταστραφεί η γη.

Στη ερώτηση «που τα ξέρεις όλα αυτά;» απάντησε με καμάρι «διαβάζω από 5 χρονών !!».

Τι ήταν όμως αυτό που έλκυσε ένα 5χρονο να μελετήσει για το διάστημα; Απαντά πως ένας φίλος της οικογένειας του χάρισε ένα βιβλίο σχετικό με το διάστημα το οποίο μόλις είδε είπε « ου τι είναι αυτή η πελλάρα ;» και δεν του έδωσε σημασία. Η μητέρα του όμως πήρε το βιβλίο και άρχισε τα βράδια λίγο πριν να κοιμηθεί να του το διαβάζει. Ο Λεωνίδας γοητεύτηκε και ζήτησε από τους γονείς του να του αγοράσουν και άλλα παρόμοια βιβλία. Σήμερα έχει ήδη τη δική του διαστημική βιβλιοθήκη η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα βιβλία αλλά περιλαμβάνει και ψηφιακούς δίσκους με ντοκιμαντέρ  καθώς και πολλά αρχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η μητέρα του δηλώνει ότι κανένας από την οικογένεια δεν έχει τέτοια κλίση και τους ήταν και αρκετά δύσκολο να μπορέσουν να βρουν το υλικό που ήθελε ο Λεωνίδας ο οποίος ήθελε να τα μάθει όλα για το διάστημα…και βέβαια, προσθέτει,   κανένας από την οικογένεια δεν γνωρίζει αυτά που γνωρίζει ο μικρός Λεωνίδας.

12821500 10153953032946484 5006369079697171986 n

Αν και ο ελεύθερος του χρόνος είναι ελάχιστος καθώς ασχολείται επίσης με το κολύμπι, το τρέξιμο και το τένις εντούτοις τα βράδια ξεκουράζεται διαβάζοντας από το διαδίκτυο τα νέα για την εξερεύνηση του διαστήματος ή παρακολουθώντας το  Discovery Channel.  
Έχει πρότυπο του την επιστήμονα της NASA Michelle Thaller την οποία θέλει πολύ να γνωρίσει. «Ελπίζω να έρθει Κύπρο να την γνωρίσω» , λέει.
Η μεγάλη του αγάπη είναι οι πλανήτες και τους γνωρίζει όλους, γίγαντες, νάνους άσπρους και κόκκινους , ακόμα και τα φεγγάρια τους με ονόματα ή με αριθμούς.


Ωστόσο έχει αδυναμία σε ένα: « Ο αγαπημένος μου πλανήτης είναι ο Ουρανός, ο τρίτος πιο μεγάλος πλανήτης, γιατί είναι ανάποδος. Είναι γυρισμένος 98 μοίρες και ο Βόρειος του Πόλος είναι κοντά στον Ήλιο. Ο λόγος που είναι ανάποδα από τους άλλους πλανήτες είναι διότι έπεσε πάνω του πλανήτης στο μέγεθος της γης ο οποίος στη συνέχεια διαλύθηκε.  

Ζωή σε άλλους πλανήτες

Ο Λεωνίδας είναι σίγουρος ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες. «Δεν νομίζω να υπάρχει αναπτυγμένος πολιτισμός όπως το δικό μας αλλά ίχνη ζωής σίγουρα υπάρχουν στα φεγγάρια του Κρόνου και του Διά. Το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος πρέπει να έχει ζωή, διότι πιστεύεται ότι  στο βάθος του υπάρχει ωκεανός και όταν υπάρχει νερό το πιο πιθανό είναι να υπάρχει και ζωή. Κάτω από τον πάγο πιστεύεται ότι υπάρχει φωτοσύνθεση και ίσως και μέδουσες. Επίσης το φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα. Ο ανιχνευτής Cassini-Huygens της NASA που επισκέφθηκε τον Τιτάνα βρήκε πέτρες και νερό παγωμένο που περιέχει μεθάνιο.
Βαρυτικά Κύματα
Και φυσικά θα ήταν ανόητο να πιστέψω πως ο Λεωνίδας δεν γνωρίζει για τα βαρυτικά κύματα και τη σημασία που έχει η επιβεβαίωση αυτή για την επιστήμη. Μας εξηγεί: «Δύο αστέρια νετρονίων δημιούργησαν βαρυτικά κύματα στην κίνηση τους. Αυτό είναι σπουδαία ανακάλυψη διότι επιβεβαιώνει τον Άινστάιν και θα οδηγήσει την επιστήμη σε νέες ανακαλύψεις» .

12823432 10153953033006484 1116024161833288153 o
 Είμαστε εξωγήινοι
Ο Λεωνίδας είναι σίγουρα ένα ευφυέστατο παιδί και γεννημένος για να γίνει επιστήμονας και μάλιστα αστρονόμος : « Θέλω να γίνω αστρονόμος για να ανακαλύψω τη ζωή σε άλλους πλανήτες ή ίσως να γίνω και αστροναύτης για να πατήσω στον Άρη». «Ξέρεις ότι και εμείς είμαστε εξωγήινοι΄;» μου λέει και με αιφνιδιάζει.
Όχι του απαντώ εξήγησε μου πως ; « Η ζωή στη γη έφτασε από ένα κομήτη. Αυτός μετέφερε μικρόβια τα οποία αναπτύχθηκαν και σιγά σιγά δημιουργήθηκε ο άνθρωπος»

Και η γη μας τι μέλλον θα έχει ; « Σε 500 εκατομμύρια χρόνια η ήλιος θα υπερθερμανθεί και σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια θα καταβροχθίσει τη Γη και την Αφροδίτη και ο ήλιος θα γίνει άσπρος νάνος. Ο Λεωνίδας έχει άποψη και για την προσφυγική τραγωδία που προκάλεσαν οι πόλεμοι στην περιοχή μας. « Είμαι πολύ θυμωμένος γιατί υπάρχει ο πόλεμος και γιατί οι χώρες δεν δέχονται τους πρόσφυγες. Θέλω ο κόσμος να μην έχει πολέμους και όλα τα παιδιά να μπορούν να είναι ευτυχισμένα και να μορφώνονται» .

Πριν αναχωρήσει από το ΡΙΚ ο Λεωνίδας  ζήτησε να επισκεφθεί το στούντιο του δελτίου Ειδήσεων των 8 και υποδύθηκε για μερικά λεπτά τον παρουσιαστή ειδήσεων.

12814364 10153953039186484 1070447794439472768 n

Συνέντευξη στη Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:08

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 1η Μαϊου 2024
21:49
ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας περιέχει περισσότερα ερείπια από ότι η Ουκρανία
21:30
Νέα πρωτοβουλία στο αμερικανικό Κογκρέσο για κατάργηση της ετησιας ανανέωσης του αμερικανικού εμπάργκου όπλων στην Κύπρο
20:54
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας επίπονης προσπάθειας
20:19
"Έφυγε" από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά
20:12
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μοτοσυκλετιστής, 26 ετών-Τραυματίστηκε ψες στη Λάρνακα
17:14
Σύλληψη 23χρονου μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στη Λεμεσό
17:01
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα μιας μονάδας του Μπάιντεν επί του προκατόχου του Τραμπ
16:39
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 5/1/24
16:10
Ο Άντονι Μπλίνκεν προτρέπει τη Χαμάς να αποδεχθεί την προτεινόμενη εκεχειρία- Αντίθεση ΗΠΑ για επίθεση στη Ράφα
14:32
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 1/5/24
13:56
Πλήρη στήριξη προς Κουεγιάρ για Κυπριακό εξέφρασε ο Μπορέλ
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.