Σε κινητοποίηση τέθηκε από το Σάββατο η διεύθυνση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια, μετά τον εντοπισμό θετικού περιστατικού κορωνοϊού σε φροντιστήρια στη στέγη ηλικιωμένων. Αρνητικά στον ιό τα τρία από τα έξι άτομα της ιχνηλάτησης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Μελάθρου Σάββας Σάββα.
Οι στιγμές είναι δύσκολες, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, αναφέρει, μέσω ανάρτησης του στο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter , ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Εντοπίστηκαν 111 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 2.111 εργαστηριακών διαγνώσεων, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια. Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων, έχουμε νέο ρεκόρ αφού έφθασαν τους 85.
Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο δεν προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας σχολείων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Ανησυχίες για ενδεχόμενη διασπορά του ιού COVID - 19, εξέφρασε με σημερινές της δηλώσεις η Δρ Νεοφύτα Χρυσάνθου, Διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Πάφου, δηλώνοντας πως θεωρεί υποχρέωσή της να προστατεύσει τον κόσμο της Πάφου, τους ασθενείς και κατά επέκταση το προσωπικό της.
Η κ. Χρυσάνθου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη μεταφορά του Θαλάμου Ύποπτων Περιστατικών για COVID – 19 στο χώρο των Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Πάφου "με όλα τα αρνητικά επακόλουθα". Όπως ενημέρωσε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα ύποπτα περιστατικά, επειδή είχε κλείσει το Νοσοκομείο, νοσηλεύονταν στο χώρο της ψυχιατρικής πτέρυγας.
Όταν επέστρεψαν όλοι οι ιατρικοί λειτουργοί και άρχισε να επαναλειτουργεί το Νοσοκομείο της Πάφου τούς μετέφεραν, όπως ανέφερε, αυτό το θάλαμο των ύποπτων περιστατικών για COVID - 19 μέσα στο χώρο των Πρώτων Βοηθειών και τους πήραν την δική τους βραχεία νοσηλεία για να βλέπουν αυτοί και να εξετάζουν τα ύποπτα περιστατικά COVID- 19.
Δηλαδή όπως εξήγησε η Διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών όταν “ένας ασθενής που έρχεται εμπύρετος, μεταφέρεται δίπλα στη βραχεία νοσηλεία τη δική μας, την οποία έχουν βαφτίσει θάλαμο COVID - 19 , πηγαίνει ο δικός μας ο γιατρός να τον εξετάσει και μετά ξαναξεντύνεται και μεταβαίνει στο κανονικό θάλαμο για να εξετάσει άλλα περιστατικά τα οποία έρχονται, είτε εμφράγματα, είτε δυστυχήματα, είτε ένα απλό περιστατικό οξείας οσφυαλγίας ή οτιδήποτε.”
Η Δρ. Χρυσάνθου εξέφρασε την άποψη ότι είναι “επιδημιολογικά λάθος πρώτον και κύριο, διότι δεν υπάρχει ο σωστός εξαερισμός σε εκείνο το δωμάτιο που το αποκαλούν βραχεία νοσηλεία για COVID – 19”.
Πρόσθεσε δε, “ πως η διασπορά του ιού - αν δεν έχει γίνει ακόμη- γιατί είναι λίγα τα κρούσματα που θετικοποιούνται καθημερινά και έρχονται σε εμάς και τους βρίσκουμε θετικούς είναι μόνο 2- 3, όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται είναι θέμα χρόνου να κολλήσει το προσωπικό ή και άλλους ασθενείς που βρίσκεται στο τμήμα”.
Ερωτηθείσα σχετικά, απήντησε ότι αυτό δεν γίνεται σε άλλα Νοσοκομεία όπου υπάρχει ξεχωριστός θάλαμος βραχείας νοσηλείας.
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να εισακουστούν, σημειώνοντας πως τα ΤΑΕΠ , σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα τα δικά τους που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι τους, πρέπει να μείνουν “καθαρή ζώνη”. Αυτοί συνέχισε, “κάνουν οτιδήποτε ώστε να είμαστε λερωμένη ζώνη”.
Σχετικά με το ιατρείο επιβεβαιωμένων περιστατικών το οποίο βρίσκεται έξω από τα παράθυρα του ΤΑΕΠ, η Δρ Χρυσάνθου ανέφερε πως από την Παρασκευή έχουν επιτάξει ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 15:00 ένας γιατρός, και από τις 15:00 μέχρι τις 21:00 άλλος γιατρός, για να βλέπει τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, αυτά δηλαδή που είναι θετικά είναι στο σπίτι τους και δεν νιώθουν καλά, να έρχονται και να τους εξετάζουν”.
Εμείς, συμπλήρωσε η κ. Χρυσάνθου, δεν ζητούμε να φύγει, αλλά να μεταφερθεί κάπου σωστά και να “τηρούν τα πρωτόκολλα και οι υπεύθυνοι μας και όχι να ζητούν μόνο από τον κόσμο να τηρεί τα πρωτόκολλα ο κόσμος”, συμπλήρωσε.
Διερωτήθηκε τέλος "αυτοί τι κάνουν για το υγειονομικό τους προσωπικό που μάχεται σε καθημερινή βάση".
Πηγή ΚΥΠΕ
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ανησυχίες Προεδρικού και ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 314 περιστατικών κορωνοϊού, που καταγράφηκε το Σάββατο.
Όπως είναι γνωστό, συνέρχεται στις 1900 σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, όπου αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για αναχαίτιση της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης αρκέστηκε να πει ότι σκοπός της αποψινής σύσκεψης είναι η ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπου θα γίνει αναφορά των δεδομένων μέχρι τώρα.
«Ουσιαστικά θα γίνει μια συζήτηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι τώρα και ποια θα είναι η πιθανή εξέλιξη της επιδημίας στην Κύπρο και κατά πόσο θα παραστεί ανάγκη για ενίσχυση μέτρων ή για οτιδήποτε άλλο», είπε.
Σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για Λεμεσό και Πάφο έχουν ισχύ μέχρι τις 16 του μήνα. «Θεωρώ ότι ενόψει της κατάστασης που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Κύπρο, που είναι σταθερά επιβαρυμένη, κάποιες επιδημίες που εντοπίσαμε την τελευταία εβδομάδα και την επιδείνωση των δεικτών νοσηλείας, θα συζητήσουμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν να γίνουν πιο αυστηρά και ποια άλλα μέτρα θα τεθούν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», σημειώνοντας ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ήδη συζητηθεί από τον Οκτώβριο γιατί ο προγραμματισμός από πλευράς της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν με βάση όχι μόνο τις παρατηρήσεις, αλλά και με τις πιθανές εκβάσεις.
«Εμείς θεωρούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των νοσηλευόμενων σε εντατικές και το ποσοστό πληρότητας είναι το σημαντικότερο κριτήριο, που θα μας καθορίσει την ανάγκη για την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων. Όλοι οι δείκτες και τα ποσοστά πληρότητας αυξάνονται. Αυτό αναμενόταν δεδομένης της εξέλιξης, που πήρε αυτή η έξαρση τον Οκτώβριο, το τεράστιο ιικό φορτίο, που έχει συσσωρευθεί και θα δούμε καθημερινά αυτοί οι δείκτες να επιδεινώνονται περαιτέρω. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική γιατί θα μας δείξει πού πηγαίνουμε από απόψεως νοσηλευόμενων και τι θα χρειαστεί αντίστοιχα από απόψεως μέτρων», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown ο Δρ Τσιούτης είπε πως δεν γνωρίζει. «Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια βεβαρημένη εικόνα στην Κύπρο κι όλες οι συζητήσεις ήταν γύρω από ενδεχόμενο lockdown με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και μια τάση απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η συνεργασία και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και η προστασία της υγείας. Αυτό θα γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση του ρόλου που έχει ο καθένας μας με τα πολλά και βασικά μέτρα που έχουμε για να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας», είπε.
Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα που έχει επιβάλει lockdown, τόνισε ότι δεν ακολουθούμε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ακολούθησε άλλες χώρες γιατί είχαν την ίδια πορεία με χρονική καθυστέρηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς. Έχουμε μια σημαντική χρονική καθυστέρηση με τις υπόλοιπες χώρες λόγω του ότι τα μέτρα που είχαμε και όλοι οι έλεγχοι που κάναμε στη διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά που δημιούργησε μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της έξαρσης που έγινε πολύ ενωρίτερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα προς ένα τα μέτρα μας μέχρι τώρα ήταν καθαρά στοχευμένα και προσαρμοσμένα στα τοπικά μας χαρακτηριστικά. Εγώ διαφωνώ ότι ακολουθούμε την Ελλάδα κι είναι μια παρανόηση που πρέπει να την αποβάλουμε», συμπλήρωσε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος προεξήρχε της Θείας λειτουργίας κατά την οποία τελέστηκε η χειροτονία του νέου Επισκόπου Κομάνων, Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, έστειλε μηνύματα κατά της αμφισβήτησης της απόφασης του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πριν από τη χειροτονία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στη μέριμνα που επιδεικνύει πάντοτε ο Οικουμενικός Θρόνος, στο πλαίσιο του χρέους και της ευθύνης του, για την ενότητα και την ευστάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης, «η αγαπητική μέριμνα του Οικουμενικού Θρόνου ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον δια την απόφασίν του να χορηγήση αυτοκέφαλον καθεστώς εις την εν Ουκρανία Εκκλησίαν, η οποία υπέφερε λόγω της διασπάσεώς της και επεθύμει την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα. Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι μυθεύματα».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε διεξάγει «επί μακρόν» διάλογο με το Πατριαρχείο Μόσχας για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και ότι η ρωσική Εκκλησία παρεμπόδιζε με συστηματικό τρόπο την πρόοδο και θετική έκβαση αυτού του διαλόγου.
« Δι᾽ αυτό και ωδηγήθημεν εις το Ουκρανικόν αυτοκέφαλον, το οποίον καμμία αμφισβήτησις ή καμμία προσπάθεια από οιανδήποτε Εκκλησίαν δεν δύναται να ακυρώση. Κάθε προσπάθεια, είτε αυτή λέγεται μονομερής διακοπή ευχαριστιακής κοινωνίας, είτε «αδελφική συνάντησις», ως προ μηνών εις το Αμμάν της Ιορδανίας, είτε προσπάθεια δυσφημίσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προκαθημένου του προσωπικώς ως δήθεν υπαιτίων διά τα προβλήματα εις τας διορθοδόξους σχέσεις, όχι μόνον δεν οδηγούν εις θετικόν αποτέλεσμα, αλλά προξενούν περαιτέρω εντάσεις, αμαυρώνουν την εικόνα της Ορθοδοξίας εις τα όμματα των λοιπών Χριστιανών και εξασθενούν την μαρτυρίαν της εις τον σύγχρονον κόσμον», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η δύναμη της Μεγάλης Εκκλησίας δεν είναι κοσμική και σε αυτήν δεν κυριαρχεί η λογική της ισχύος «αλλά την Εκκλησίαν διέπουν αδιαπραγμάτευτοι θεόγραπτοι και θεοπαράδοτοι πνευματικοί νόμοι».
Αμέσως μετά, ο εψηφισμένος Επίσκοπος Κομάνων, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την αφοσίωση και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου και ευχαρίστησε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την εκλογή του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, την επίσημη Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβσκι και Βισνέβσκυ κ. Αλέξανδρο, οι οποίοι μετέβηκαν στην Πόλη με αφορμή τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Κομάνων Μιχάηλ, Πατριαρχικού Εξάρχου στο Κίεβο.
“Κάθε φορά που υποδεχόμεθα αδελφούς από την Ουκρανία είναι χαρά για εμάς, γιατί αυτές οι επισκέψεις, αυτές οι επικοινωνίες, μάς συνδέουν με τον ευσεβή ουκρανικό λαό”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
“Σε όλες αυτές τις δυσκολίες σας ήσασταν στην προσευχή και την καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέχρις ότου ήρθε η μεγάλη ιστορική στιγμή το Πατριαρχείο μας να σάς δώσει και το καθεστώς της αυτοκεφαλίας. Ήταν δικαίωμά σας [να τη ζητήσετε] και ήταν δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να σάς δώσει αυτή την αυτοκεφαλία”, πρόσθεσε.
Εκ μέρους της Αντιπροσωπείας μίλησε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος, ο οποίος ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την μέριμνα και την αγάπη του προς τον μαρτυρικό Ουκρανικό λαό.
Πηγή ΚΥΠΕ
Μόνο ύποπτα περιστατικά διαχειρίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπο Χαριλάου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο οποίος υπάρχει, η Πάφος δεν θα νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά θα διαχειρίζεται μόνο ύποπτα περιστατικά.
Ενδεικτικά, ανέφερε πως ύποπτα περιστατικά, είναι αυτά, τα οποία έχουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε κορωνοϊό και θα νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο μέχρις ότου βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης τους.
Αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, συνέχισε, ο κ. Χαριλάου, θα μεταφέρονται στους χώρους που έχουν υποδειχθεί για νοσηλεία θετικών στον Covid-19, και αν είναι αρνητικό και χρήζει νοσηλείας θα μεταφέρεται ο ασθενής στους άλλους θαλάμους.
Επιπρόσθετα, στο ΓΝ Πάφου θα λειτουργήσει ιατρείο περιστατικών σε χώρο έξω από το Νοσοκομείο, που θα στελεχώνεται με έναν ιατρό και νοσηλευτή για δύο βάρδιες από 09:00 το πρωί μέχρι 21:00 το βράδυ .
Είναι, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για "περιστατικά τα οποία είναι θετικά και είναι σε υποχρεωτική απομόνωση στο σπίτι τους γιατί δεν χρήζουν νοσηλείας".
Εκεί και όπου τούτα περιστατικά, σημείωσε, νιώσουν οτιδήποτε, δηλαδή αναπτύξουν οποιαδήποτε συμπτώματα ή δεν νιώθουν καλά, θα απευθύνονται στο 1420 και στον προσωπικό τους ιατρό προκειμένου να διευθετείται η μεταφορά τους με ασθενοφόρο σε αυτό το ιατρείο και να εξετάζονται επί τόπου.
Επίσης, εάν κριθεί ότι χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων, θα τις κάνουν και εάν αποφασιστεί από τον θεράποντα ιατρό ότι πρέπει να νοσηλευτούν θα οδηγούνται στους χώρους που είναι για νοσηλεία covid- 19, σε διαφορετική περίπτωση θα πηγαίνουν πίσω στην υποχρεωτική απομόνωση, που είναι στο σπίτι τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, αυτός είναι ο ρόλος του ΓΝ Πάφου αυτή τη στιγμή.
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα υποβάθμισης του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου, ο κ. Χαραλάου ανέφερε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως πρόσθεσε το ΓΝ Πάφου θα προσφέρει οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε άλλες παθήσεις εκτός του covid- 19.
Επεσήμανε επίσης, πως στο Νοσοκομείο Πάφου δεν σημειώθηκαν κρούσματα αλλά λειτουργεί μια χαρά, έχει αρκετή δραστηριότητα και αυτό οφείλεται και στους ιατρούς και στους νοσηλευτές που εργάζονται εκεί μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως γίνεται σωστή διαχείριση και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα.
Απλώς σημείωσε, δεν μπορούν όλα τα Νοσοκομεία να διαχειρίζονται covid- 19, τονίζοντας πως έχουν οριστεί τα Νοσοκομεία που θα διαχειρίζονται περιστατικά.
Θα είναι, είπε, η Αμμόχωστος η Λεμεσός με ένα όροφο και η Λευκωσία μερικώς. Τα υπόλοιπα Νοσοκομεία η Λάρνακα και η Πάφος, έχουν αφεθεί να εξυπηρετήσουν και τις υπόλοιπες ανάγκες των πολιτών, συμπλήρωσε ο κ. Χαριλάου.
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα την οποία έχει η χώρα μας, τις αυξημένες εισαγωγές στα Νοσοκομεία και τις αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία μας συστήνουν οι ειδικοί, κατέληξε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Δέκα έξι πρόσωπα με COVID-19 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επτά ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλα εννέα πρόσωπα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.
Πηγή ΚΥΠΕ
Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας με ισχύ από τις 0420 μέχρι τις 1600 σήμερα.
Όπως αναφέρει το Τμήμα, μεμονωμένες καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή, με την ένταση της βροχόπτωσης να είναι γύρω στα 35 χιλιοστά την ώρα.
Κίτρινη προειδοποίηση συνεπάγεται για τον πολίτη ότι πρέπει να είναι ενήμερος για τη δυνατότητα εκδήλωσης τοπικής πλημμύρας σε μικρό αριθμό περιουσιών και προβλημάτων σε εξωτερικές δραστηριότητες. Επίσης, οι συνθήκες οδήγησης θα είναι δύσκολες λόγω περιορισμένης ορατότητας και ολισθηρότητας του οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα, ασταθής αέρια µάζα επηρεάζει την περιοχή.
Ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Σε περιοχή καταιγίδας πιθανό να πέσει και χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι 4 και παροδικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα θα είναι µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 14 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
Το βράδυ ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και δεν αποκλείεται να πέσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 14 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και στους 6 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά
Πηγή ΚΥΠΕ
Σειρά συστάσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της εφαρμογής της Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την προστασία εθνικών μειονοτήτων, υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή Υπουργών.
Διαδικτυακή συνάντηση θα έχει σήμερα στις 19.00, η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, κατά την οποία θα συζητήσουν τη μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μέλος της επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού.
Ερωτηθείσα τι θα συζητήσουν κατά τη σημερινή συνάντηση, η κα. Κολιού είπε ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δηλαδή πως θα γίνουν, πότε θα γίνουν, με ποιες παραμέτρους θα γίνουν και με ποια τακτική θα ακολουθήσουμε.
«Σήμερα απλά θα τοποθετηθούν κάποιες βασικές γραμμές, στις οποίες θα ακολουθηθούν για την αποκλιμάκωση και θα μπουν φαντάζομαι και δείκτες. Απ΄ εκεί και πέρα, βέβαια οι τελικές αποφάσεις, πρώτα απ΄ όλα δε θα ληφθούν από εμάς, ό,τι βάλουμε κάτω θα τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και φυσικά, οι τελικές αποφάσεις είναι και από το Υπουργείο και από το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν μιλάμε για ολική ή σταδιακή άρση των μέτρων, η κα. Κολιού είπε ότι η άρση των μέτρων σίγουρα δεν θα είναι ολική, σημειώνοντας ότι θα είναι οπωσδήποτε σταδιακή και πολύ προσεχτική και στοχευμένη.
«Αν τα ανοίξουμε όλα τώρα θα έχουμε ακριβώς υποτροπή της κατάστασης και είμαστε ακόμα σε χειμώνα» είπε, υποδεικνύοντας και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Θα είναι πολύ επίφοβο να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις, κλπ, η κα. Κολιού είπε ότι εκείνα θα συνεχιστούν ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη.
«Εκείνο είναι που θα καθορίσει τα μέτρα αυτά. Πρώτον, όχι πλησιάσματα πάρα πολύ αυτή την εποχή. Δεύτερο, η μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και τρίτον, ο καλός αερισμός των χώρων. Βέβαια, προς το παρόν ευτυχώς δεν μπορούν να μαζευτούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως όμως είναι στους εργασιακούς χώρους τώρα που υπάρχουν οι κίνδυνοι, που σε ζωτικές υπηρεσίες υποχρεωτικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δουλεύουν μαζεμένοι και εκεί ακριβώς θα πρέπει να τηρούνται και αυτά τα μέτρα. Η αποστασιοποίηση, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων», σημείωσε.
Ερωτηθείσα αν από τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουμε ένδειξη αν τους έχει μείνει κάποιο πρόβλημα είτε αναπνευστικό είτε οτιδήποτε άλλο, η κα. Κολιού είπε ότι αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και με κλινικές μελέτες στο εξωτερικό, αλλά το βλέπουμε και εδώ στην Κύπρο.
«Δυστυχώς, αρκετός κόσμος μετά που νοσεί του απομένει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι κατάθλιψη, κόπωση -πολύ σημαντικό, γύρω στο 60% έχουν κόπωση. Αυτά είναι στοιχεία από την βιβλιογραφία που σας λέω βέβαια. Εδώ στην Κύπρο δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στοιχεία. Και βεβαίως αυτοί που έχουν διασωληνωθεί έχουν σε ψηλό ποσοστό, γύρω στο 60% πάλι μια χρόνια αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να επανέλθει γιατί ακριβώς ο αναπνευστικός ιστός παθαίνει ίνωση μόνιμη, το οποίο του δίνει πλέον προβλήματα για όλη την ζωή. Δεν θα είναι σαν πριν αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο», σημείωσε.
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, είναι πολύ άσχημος ιός και αφήνει αρκετά κατάλοιπα.
«Από ό,τι γνωρίζω, τουλάχιστον, για το νευρολογικό κομμάτι και μιλούμε για αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελετάται και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου -υπάρχει μια ομάδα- και νομίζω υπάρχει ακόμα μια ομάδα έξω. Θα τα δούμε αργότερα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον δικό μας πληθυσμό, αλλά σίγουρα παρακολουθούνται. Τώρα όσον αφορά το αναπνευστικό κομμάτι, δεν είμαι σίγουρη αν γίνεται παρακολούθηση των Κυπρίων ασθενών. Κάποια στιγμή πιστεύω θα έχουμε και από εκεί στοιχεία», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση πως βλέπει την μέχρι κατάσταση, η κα. Κολιού είπε ότι έχουμε δύο διαφορετικά τοπία, διαφορετικές έτσι σκηνές.
«Από την μια είναι ο ιός στην κοινότητα που φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά με βάση το βαθμό θετικοποίησης των rapid test, αλλά και των PCR, φαίνεται ότι έχει πέσει η δραστηριότητα του ιού στη κοινότητα σε όλες τις Επαρχίες, με πιο ψηλή ουσιαστικά όσον αφορά την θετικοποίηση την Λεμεσό, αλλά έχει πέσει και η Λεμεσός. Δηλαδή έχει μπει σε καλό δρόμο και η Λεμεσός. Τώρα, απ΄ εκεί και πέρα βέβαια, η άλλη παράμετρος που έχουμε είναι τα νοσοκομεία, τα οποία , όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση. Αντίθετα, οι εντατικές μας συνεχίζουν να αυξάνει η πληρότητα τους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε τους οριακούς αριθμούς που δεν θέλουμε να φτάσουμε», πρόσθεσε.
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, έχουμε δύο αντίθετα ας πούμε τοπία.
«Από την μια η δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα και από την άλλη η πληρότητα των εντατικών, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να πέφτει, αντίθετα ανεβαίνει. Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι ακολουθεί η πληρότητα των νοσοκομείων κατά μερικές εβδομάδες την δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα. Επομένως, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μας πει ότι θα ακολουθήσει και πτώσεις στις εντατικές. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση που οφείλεται αυτή η αύξηση, η κα. Κολιού είπε ότι «εγώ πιστεύω, πρώτα απ΄ όλα το ότι προσβλήθηκαν αρχικά μεγάλες ηλικίες και ειδικά στους Οίκους Ευγηρίας, κλπ, όπου συνεχίζονται να παρατηρούνται κάποια περιστατικά, βέβαια πολύ λιγότερα από ότι ήταν στην αρχή».
«Δεν έχουμε εκείνες τις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που ξεσπούσαν πριν ενάμιση με δύο μήνες. Σίγουρα και αυτό έχει βελτιωθεί και γενικά οφείλεται στο ότι συνεχίζει να προσβάλλεται ηλικιωμένος κόσμος, δηλαδή άνω των 80. Διότι αυτοί ξέρουμε ότι είναι και συνήθως αυτοί που καταλήγουν πιο συχνά στα Νοσοκομεία και στις εντατικές», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παιδί 17 χρονών που κατέληξε για νοσηλεία, η κα. Κολιού είπε ότι από ότι φαίνεται έχει πέσει και η ηλικία που καταλήγουν στις εντατικές «και αν δούμε την ενδιάμεση ηλικία όσων καταλήγουν στις εντατικές είναι πιο χαμηλή από αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία , που σημαίνει ότι η βαριά νόσος δεν προτιμά υποχρεωτικά τους πολύ ηλικιωμένους αλλά και τους λιγότερο ηλικιωμένους εφόσον έχουν νοσήματα υποκείμενα».
«Επομένως, είναι έτσι μια κατάσταση που μας λέει ότι πρέπει να προσέχουν όλοι. Αν θυμάμαι καλά, ενώ η μέση ηλικία των εισαγωγών στα Νοσοκομεία είναι πάνω από 70 χρονών, η μέση ηλικία νοσηλεία στις εντατικές είναι 67 χρονών. Επομένως, βλέπουμε ότι και πιο νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στις εντατικές. Δηλαδή πάσχουν από σοβαρή νόσο. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, πολύ προσοχή και βέβαια θα πρέπει με κάθε τρόπο να καταφέρουμε να πετύχουμε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν έχουμε ενδείξεις πόσο θετικά ανταποκρίνεται το εμβόλιο σε όσους το έχουν λάβει, η κα. Κολιού είπε ότι «δεν έχουμε δει σε δοκιμές αν κάποιος ο οποίος εμβολιάστηκε νοσεί», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε από κλινικές μελέτες ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, φτάνει το 60%, και μετά φυσικά , 10 μέρες μετά τη δεύτερη δόση ξεπερνά το 90%».
«Επομένως, υπάρχει σημαντική προστασία ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου και είναι αυτό που εκμεταλλεύονται σε άλλες χώρες που μπαίνουν σε αγώνα δρόμου να εμβολιάσουν έστω και με μια δόση όσον το δυνατόν περισσότερες ηλικιωμένους για να πετύχουν ακριβώς την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Είναι εκεί που στοχεύουν», σημείωσε.
Ερωτηθείσα πόσο τους ανησυχεί το νέο στέλεχος του ιού, ο οποίος με βάση τα όσα μεταδίδονται διεθνώς είναι πιο μεταδοτικός αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, η κα. Κολιού είπε ότι δεν είναι πιο άσχημο όσον αφορά την βαρύτητα της λοίμωξης.
«Σε αυτό το σημείο είναι γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Είναι πιο μεταδοτικό και όταν μεταδίδεται σε περισσότερο κόσμο, σίγουρα θα χτυπήσει και μεγάλες ομάδες του πληθυσμό σε ηλικία. Επομένως, είναι έμμεσα που θα αυξηθούν και τα προβλήματα και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία . Δηλαδή όσο περισσότεροι προσβάλλονται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό των ηλικιωμένων που θα προσβληθούν. Σήμερα για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα ποσοστό 20% του συνόλου αυτών που προσβάλλονται οι οποίοι είναι άνθρωποι άνω 60 ετών, ενώ στην αρχή της πανδημίας ήταν μόλις 9% αυτό το ποσοστό. Επομένως, όταν αυξηθούν οι άνθρωποι που νοσούν σε ομάδες άνω των 60 και ιδιαίτερα άνω των 80, αντιλαμβάνεστε αυξάνουν και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία, η βαριά νόσος, αυτά όλα πάνε ανάλογα», κατέληξε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Διαφοροποίηση της διαδικασίας για τη διευθέτηση των ραντεβού για εμβολιασμό για την COVID-19, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Δεδομένου ότι η ποσότητα των εμβολίων που παραλαμβάνονται προς το παρόν είναι χαμηλή συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει, και θέλοντας να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των εμβολίων, συνεχίζοντας παράλληλα την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 80 ετών, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με διαφοροποίηση της διαδικασίας διευθέτησης των ραντεβού για εμβολιασμό, εισάγοντας πιο εξειδικευμένο ηλικιακό κριτήριο.
Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται να γίνει διαχωρισμός σε υποκατηγορίες της ηλικιακής ομάδας των 80 ετών και πάνω ανά διετία που θα ισχύσει από την επόμενη ημερομηνία διάθεσης των ραντεβού. Ειδικότερα, σε πρώτο στάδιο, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί ή/και διευθετήσει ραντεβού.
Ανάλογα με το ενδιαφέρον των ατόμων άνω των 90 ετών για διευθέτηση των ραντεβού, θα διατεθούν τα ραντεβού για την ομάδα των 88-89 ετών, ακολούθως για τα άτομα ηλικίας 86-87 ετών, κοκ, μέχρι να την κάλυψη του πληθυσμού που εμπίπτει στην ηλικία άνω των 80 ετών. Νοείται ότι παράλληλα με την υποκατηγορία, για την οποία θα ισχύουν τα ραντεβού, θα επιτρέπεται η διευθέτηση ραντεβού και από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για παράδειγμα, όταν θα διατεθούν τα ραντεβού για την ομάδα των 88-89 ετών, θα μπορούν την ίδια περίοδο να διευθετούν ραντεβού και όσοι πολίτες άνω των 90 ετών δεν το έχουν ήδη πράξει.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, χθες έγιναν συνολικά 1.859 εμβολιασμοί παγκύπρια, εκ των οποίων οι 499 αφορούσαν στη χορήγηση της 2ης δόσης και οι 1.360 σε άτομα που έλαβαν την 1η δόση. Παράλληλα, την Κυριακή έγινε ο εμβολιασμός 333 ατόμων σε οίκους ευγηρίας με τη 2η δόση.
Σε ανακοίνωση το Υπουργείο εκφράζει ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, και επισημαίνει ότι διαφαίνεται πως οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και τη συμβολή του εμβολίου στη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών ξεπερνά την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από σχετική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου πρόθεσης εμβολιασμού -στη βάση της οποίας στηρίχθηκε ο αρχικός προγραμματισμός- γεγονός που αποδεικνύεται από τη διάθεση των 10.846 ραντεβού κατά τις τρεις πρώτες φορές που λειτούργησε η Πύλη Εμβολιασμού.
Το Υπουργείο τονίζει πως πέραν από την ορθολογιστική διαχείριση των εμβολίων, στόχος είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας, αλλά να γίνεται δίκαιη κατανομή των εμβολίων, εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που εμπίπτουν στη φάση αυτή του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού.
Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και τα διαθέσιμα ραντεβού θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων για ενημέρωση των πολιτών.
Πηγή ΚΥΠΕ
Διακρίσεις και πολιτικές αποκλεισμού σε βάρος των τυφλών καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών η οποία σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι οι τυφλοί υπόκεινται σε αποκλεισμό από όλες τις εκφάνσεις της ζωής και δραστηριότητες στην πρωτεύουσα "με στέρηση σωρείας ανθρώπινων δικαιωμάτων".
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι "επιχειρείται να πεισθεί η κοινωνία και οι τυφλοί ειδικότερα να θέσουν ανυποψίαστα σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους για διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων τους ή για να απολαύσουν ένα περίπατο στην Πλατεία Ελευθερίας και το κέντρο της Λευκωσίας γενικότερα".
Σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, το έργο της Πλατείας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ερήμην των τυφλών και των ατόμων με μερική όραση και χωρίς διαβούλευση με την Οργάνωση τους και την ΚΥΣΟΑ, τη Συνομοσπονδία που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρίες σε εθνικό επίπεδο, με ολέθρια γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Μεταξύ άλλων η Οργάνωση καταγγέλλει ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές των εθνικών και διεθνών προτύπων για τις διαστάσεις και τις αποστάσεις του εξοπλισμού στο πεζοδρομίου, δεν υπάρχει ούτε διασφαλίζεται με οποιοδήποτε τρόπο σύνδεση των δρόμων και των δημόσιων χώρων στην περιοχή μεταξύ τους (αλυσίδα προσβασιμότητας), δεν υπάρχει κατάλληλη σηματοδότηση για τυφλούς και άτομα με μερική όραση, δεν τηρείται η αρχή της φωτεινότητας και της αντίθεσης χρωμάτων για την προστασία ατόμων με μερική όραση και δεν υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών ή όπου αυτοί τοποθετούνται είναι σε ακατάλληλο σημείο του πεζοδρομίου.
Επίσης καταγγέλλει ότι τοποθετήθηκε λανθασμένα οδηγός όδευσης τυφλών που προβλέπεται για βάδισμα στα πεζοδρόμια στη θέση οδηγού προειδοποίησης για κίνδυνο, εφαρμόστηκε μια ακατάστατη διαρρύθμιση του πεζοδρομίου στο κέντρο της Λευκωσίας και της Πλατείας Ελευθερίας με εμπόδια και φραγμούς στη διακίνηση των πολιτών και εφαρμόζεται πολιτική συντήρησης στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τους τυφλούς και τους πολίτες με μερική όραση.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στον έλεγχο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση της δαπάνης που αφορά στην αποζημίωση των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα πολιτογραφήσεις ανακοίνωσε ότι προχωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Όπως ανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, μετά τη λήψη των σχολίων από τους ελεγχόμενους φορείς θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
«Με βάση το άρθρο 116 του Συντάγματος, προχωρούμε σε έλεγχο της Απόφασης του ΥΣ για δαπάνη ύψους €120.000 ως αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής. Η Διακήρυξη της Λίμα εξηγεί τη μορφή του ελέγχου. Αφού λάβουμε τα σχόλια των ελεγχομένων φορέων θα εκδώσουμε σχετική ανακοίνωση», ανέφερε στην ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στη σύλληψη 23χρονου και 20χρονης προχώρησε η Αστυνομία στη Λεμεσό, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κινούνται με όχημα γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια και κλοπιμαία περιουσία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της εντόπισαν και ανέκοψαν το όχημα, που κινείτο ύποπτα στην περιοχή Αγίας Φύλα και κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων. Όπως διαπιστώθηκε, στο όχημα επέβαιναν ο 23χρονος και η 20χρονη, ενώ από έρευνα εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, τρία μαχαίρια και περιουσία που πιστεύεται ότι έχει κλαπεί. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν πέντε ρολόγια και μια φωτογραφική μηχανή, που παραλήφθηκαν για εξετάσεις.
Οι δυο ύποπτοι συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στην εκτίμηση ότι η διαδικασία του εμβολιασμού του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύντομα θα ολοκληρωθεί προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως οι εμβολιασμοί όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας συνεχίζονται, σημειώνοντας πως ήδη, έχει έχει ξεκινήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση .
Η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς είπε, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί γίνονται τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όσο και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς .
Επεσήμανε δε, πως όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας υπάρχει πρόθεση για να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως αρκετοί εξ αυτών έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα έχουν εμβολιαστεί όλοι .
Υπάρχει σημείωσε “ το ανάλογο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό από το προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου “εκτιμώντας παράλληλα, ότι, “ πολύ σύντομα η διαδικασία του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί, ούτως ώστε να θωρακιστούν οι επαγγελματίες υγείας και με αυτό το όπλο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα τους”, κατέληξε.
Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς χωρίς να έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα, εκτός του προσωπικού και για άτομα άνω των 80 ετών σύμφωνα με την Έλενα Ζαχαρίου, υπεύθυνη του Τμήματος Εμβολιασμού του ΓΝ Πάφου .
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ζαχαρίου σημείωσε πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σήμερα Τρίτη και θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς για πολίτες άνω των 80 αλλά και για το προσωπικό, σημειώνοντας πως κάθε Τρίτη και Τετάρτη θα εμβολιάζονται περίπου 60-70 άτομα κάθε φορά.
Σημειώνεται πως το τμήμα εμβολιασμού του ΓΝ Πάφου απαρτίζεται από λειτουργούς επισκεπτριών υγείας και από ιατρικό λειτουργό.
Πηγή ΚΥΠΕ
Συνολικά 64 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
Από τους 64 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, οι έξι βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς χρήζουν πιο στενής παρακολούθησης.
Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 4 άτομα από Ιδρύματα, ενώ 21 ασθενείς είναι κλινήρεις.
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, φιλοξενούνται 58 πρόσωπα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στις κυριότερες οδικές αρτηρίες, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τις πρωινές αναφορές που λαμβάνει η Αστυνομία.
Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, στην περιοχή Τροόδους, οι δρόμοι είναι ανοικτοί και οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί αφού λόγω των καιρικών συνθηκών οι δρόμοι είναι ολισθηροί.
Στο μεταξύ, σε ορισμένες περιοχές, λόγω εργασιών που εκτελούνται είναι πιθανόν να επηρεαστεί η ομαλή διέλευση της τροχαίας κίνησης.
Στο πλαίσιο της κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, η ανατολική λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, προς Λεμεσό, θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση από το ύψος του Ζυγιστικού Σταθμού Λατσιών μέχρι την έξοδο προς Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου.
Η τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, στο συγκεκριμένο τμήμα, θα διεξάγεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία οχημάτων από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού προς Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου θα είναι απρόσκοπτη.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, τμήματα του δρόμου Σωτήρας – Αγίας Θέκλας, στην επαρχία Αμμοχώστου, παραμένουν κλειστά για την τροχαία κίνηση, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, λόγω εκτέλεσης οδικών εργων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται μέσω παρακείμενων δρόμων και σε ορισμένα τμήματα στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας με τη χρήση συστήματος Stop & Go.
Στην επαρχία Λάρνακας, μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες, στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού.
Οι εργασίες εκτελούνται καθημερινά από τις 7π.μ. μέχρι και τις 4μ.μ. και κατά τη διάρκειά τους, τμήμα της λωρίδας κυκλοφορίας, του δρόμου, από το αντλιοστάσιο του ΤΑΥ στην Κοφίνου μέχρι τη “Δεξαμενή” Χοιροκοιτίας, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, θα κλείνει τμηματικά σε μήκος 100 μέτρων περίπου (συνολικό μήκος 950 μέτρα, περίπου) και η διακίνηση της κυκλοφορίας θα γίνεται στην διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας, με τη χρήση προσωρινών φώτων τροχαίας.
Στην πόλη της Λάρνακας, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, εκτελούνται εργασίες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, για δημιουργία κυκλικού κόμβου. Λόγω των εργασιών, στο τμήμα της λεωφόρου Γρ. Διγενή, από τον κυκλικό κόμβο ‘ΓΣΖ’ μέχρι και τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με την οδό Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (παρά την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου), υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή διακίνηση της κυκλοφορίας.
Εργασίες για κατασκευή κυκλικού κόμβου διεξάγονται και στη λεωφόρο Γ. Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα. Λόγω των εργασιών, στο τμήμα της Λεωφόρου Γ. Χριστοδουλίδη, από τον κυκλικό κόμβο ‘ΓΣΖ’ μέχρι τον κυκλικό κόμβο ‘Νέου Νοσοκομείου’, ισχύουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή διακίνηση της κυκλοφορίας.
Πηγή ΚΥΠΕ
Σε 111 καταγγελίες πολιτών και 2 καταγγελίες που έχουν σχέση με υποστατικά για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του Κλάδου Επικοινωνίας Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε ότι από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 6.00πμ σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 10.773 έλεγχοι.
Σημείωσε ότι 40 καταγγελίες αφορούσαν επιβαίνοντες σε οχήματα χωρίς sms, 26 πεζούς χωρίς sms και οι υπόλοιποι καταγγελίες αφορούσαν τη μη χρήσης προστατευτικής μάσκα.
Όσον αφορά τους ελέγχους κατά επαρχία, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 2.638 έλεγχοι και προέκυψαν 22 καταγγελίες πολιτών, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 2.178 έλεγχοι με 51 καταγγελίες πολιτών, στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 1.462 έλεγχοι με 12 καταγγελίες πολιτών και 1 καταγγελία σε υποστατικό, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 920 έλεγχοι με 9 καταγγελίες πολιτών και 1 καταγγελία που είχε σχέση με υποστατικό, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 2.121 έλεγχοι με 15 καταγγελίες πολιτών και στην περιοχή Μόρφου διενεργήθηκαν 836 έλεγχοι με 2 καταγγελίες πολιτών.
Επίσης, παγκύπρια η Τροχαία διενήργησε 516 ελέγχους, από τους οποίους δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Η ΜΜΑΔ διενήργησε 73 ελέγχους, από τους οποίες δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Από τις 10.773 ελέγχους οι 29 αφορούσαν την Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία. Από τους ελέγχους δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Πηγή ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου