Το νέο Διοικητικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε η Παγκύπρια Ένωση καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.Ποι.Ζω.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση το νέο Διοικητικό Συμβουλίο, έχει καταρτισθεί σε σώμα ως ακολούθως:
Δρ Λουκάς Αριστοδήμου-Πρόεδρος
Έλενα Βαλιαντή-Κουππάρη-Αντιπρόεδρος
Σταύρος Λεπτός-Γενικός Γραμματέας
Χρίστη Λοϊζίδου-Ταμίας
Γιάννος Χατζησάββας-Μέλος
Γιώργος Χριστοδούλου-Μέλος
Ντίνος Νικολαΐδης-Μέλος
Χριστίνα Βωνιάτη-Τομπλίν-Μέλος
Ελένη Ναάμαν-Μέλος
Μαρία Χαραλάμπους-Μέλος
Τέλος, η Παγκύπρια Ένωση καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εκφράζει βεβαιότητα πως το νέο ΔΣ θα εργαστεί συνειδητά, με αφοσίωση και με ζήλο για την επιτυχία των στόχων της Οργάνωσης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των καλώς νοούμενων συμφερόντων των μελών της και όλων των Κυπρίων Καταναλωτών καθώς επίσης και για τη βελτίωση του κύριου και σφαιρικού στόχου της που είναι η προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το θάνατο άντρα ασθενούς με COVID-19 ηλικίας 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μετά από μεταφορά του από το Πολυδύναμο Κέντρο Κυπερούντας. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19.
Αυτοκίνητο με πινακίδες ψευδοκράτους αναζητεί η Αστυνομία για υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Συγκεκριμένα η Αστυνομία αναζητεί αυτοκίνητο μάρκας, πιθανόν, Toyota Yaris ή Vitz, χρώματος γκρίζου-γαλάζιου, το οποίο θεάθηκε να κινείται ύποπτα σήμερα στο Αυγόρου, γύρω στις 4 το απόγευμα και πιθανόν να ενέχεται στις υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων που διαπράχθηκαν το τελευταίο διάστημα.
H Αστυνομία καλεί όποιον γνωρίζει πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με τον Αστυνομικό Σταθμό Ξυλοφάγου στο 24804545 ή με το ΤΑΕ Αμμοχώστου 23803040 ή 1460
Πηγή: ΚΥΠΕ
Στην αγορά επιπλέον 400,000 rapid test αντιγόνου προχωρά το Υπουργείο Υγείας μετά από έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας για συστηματική επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η νέα ποσότητα των rapid tests θα χρησιμοποιηθεί για επέκταση του πληθυσμιακού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο τη συνέχιση της «επιθετικής» τακτικής για έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Η πρακτική αυτή συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης και συνεπακόλουθα βοηθά στον άμεσο περιορισμό των ατόμων με θετικό αποτέλεσμα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ευρύτερης διασποράς του ιού, προστίθεται.
Επιπρόσθετα, διενεργείται ήδη και θα επεκταθεί με μεγαλύτερο αριθμό τεστ, ο έλεγχος σε στρατόπεδα, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ελέγχου με rapid test σε σχολικές μονάδες.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα rapid tests θα αξιοποιηθούν για εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους (εβδομαδιαία) και τους διαμένοντες (μηνιαία) σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές από την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ελέγχου με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Στο περιθώριο αυτό και για να διασφαλιστεί η ορθή επιτήρηση και ο έλεγχος των χώρων αυτών (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές), βασικός ενισχυτικός παράγοντας είναι η διαφώτιση των διευθύνσεων και του προσωπικού για τα ισχύοντα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.
Για τον σκοπό αυτό, υπό την καθοδήγηση της Συμβούλου του Υπουργού Υγείας για θέματα κορωνοϊού δρος Ζωής-Δωροθέας Πανά, έχει συσταθεί και εκπαιδευτεί ομάδα αποτελούμενη από 40 εθελοντές φοιτητές Ιατρικών Σχολών, η οποία μέσω εντύπου παρακολούθησης που έχει ετοιμαστεί, αναλαμβάνει τόσο τη εκπαίδευση επί των μέτρων αλλά και την επιτόπια επιτήρηση της εφαρμογής τους.
"Βασικότερος στόχος είναι η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με τις δομές αυτές, ώστε να διασαφηνίζονται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα και να δίνεται η καθοδήγηση που χρειάζεται για την προφύλαξη των εργαζομένων και κυρίως των ενοίκων" σημειώνεται.
Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπό την καθοδήγηση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενεργοποιείται δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι θα συνδράμουν στη διαφώτιση και την επιτήρηση των πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους.
Το Υπουργείο αναφέρει πως σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η υπεύθυνη και συντονισμένη ενημέρωση και παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων σε επιχειρήσεις και εταιρείες, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εμφάνισης κρουσμάτων και αποτρέποντας τη μετάδοση του ιού στους εργασιακούς χώρους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας λέει ότι αρνείται να αναγνωρίσει άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, «τη στιγμή που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία» ενώ σημειώνει ότι η ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, «παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο».
Σε υπόμνημά του για το Ουκρανικό Ζήτημα, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής διατυπώνει, μεταξύ άλλων, τις έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες του «λόγω της ανυπαρξίας Αποστολικής Διαδοχής στην Ηγεσία της λεγομένης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία». Κατά συνέπεια, συνμπληρώνει, δεν μπορεί να αποδεχθεί την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την Ηγεσία αυτή.
Επαναλαμβάνει την πάγια, όπως λέει, θέση της Εκκλησίας της Κύπρου ότι «ο μόνος κανονικός Προκαθήμενος της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος».
«Συνεπώς, ακολουθώντας την κανονική επιταγή 'μη εν τη πόλει δύο επίσκοποι ώσι' (8ος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου) αρνούμαι να αναγνωρίσω άλλον “προκαθήμενο”, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία» λέει.
Η άρνησή μου, συνεχίζει, να αναγνωρίσω τη νέα εκκλησιαστική δομή και τον “προκαθήμενό” της Επιφάνιο εδράζεται στη διδασκαλία, στην πίστη και στην εκκλησιαστική και κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Δεν πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Ησαΐα, για διαφωνία σε απλά διοικητικά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά σε αυτόν τον πυρήνα της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια και την Αποστολική Διαδοχή, ζητήματα που αφορούν τη σωτηρία μας.
Επιπρόσθετα ο Μητροπολότης Ταμασού και Ορεινής αναφέρει πως τα ζητήματα αυτά «δεν μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση σε οιανδήποτε τάχα και συνοδική διαδικασία ούτε τελούν υπό έγκριση μιας ευκαιριακής, οριακής, μάλιστα, πλειοψηφίας».
Συνεπώς, λέει, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο "είναι αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφορα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση, την Ορθόδοξη εκκλησιολογία και την από 18.2.19 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου και υποδηλώνει την απαρχή κατάλυσης του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες".
Στο υπόμνημά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής λέει ότι δεν διακόπτει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, «αλλά επαφίεται στην αρχιερατική συνείδηση μου η μετά του Αρχιεπισκόπου συλλειτουργία λόγω της επιμονής του να μνημονεύει τον Επιφάνιο».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δύο ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές Ελληνοκύπριας, εντοπίστηκαν στο Ριζοκάρπασο, χθες. Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε ότι πρόκειται για τα δύο παιδιά μιας Ε/κ που είχε εντοπισθεί θετική στον κορωνοϊο τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δεν χρειάστηκαν περίθαλψη σε νοσοκομείο, είναι μαζί με τη μητέρα τους και παρακολουθούνται όλοι από το Υπουργείο Υγείας.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των Ε/κ εγκλωβισμένων και εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ριζακάρπασο είναι δέκα. Εξι θετικά κρούσματα είχαν εντοπιστεί και στον Κορμακίτη, ανάμεσα σε Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα εκεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ
H διαδικασία της δειγματοληψίας για εξέταση για τον κορωνοϊό είναι δυνητικά επικίνδυνη, εάν οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι εκπαιδευμένοι στην ορθή διαδικασία δειγματοληψίας και στην ασφαλή εφαρμογή και αφαίρεση Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως οι έγκυροι τρόποι διάγνωσης ενεργής λοίμωξης της νόσου COVID-19, είναι με την διενέργεια μοριακής ανάλυσης με τη μέθοδο RT-PCR ή με την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμής (antigen rapid test).
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιούνται κλινικά δείγματα από ρινοφαρυγγική ή στοματοφαρυγγική λήψη επιχρίσματος βλεννογόνου. Η ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμής (antibody rapid test) δεν χρησιμοποιείται για πρωτογενή διάγνωση της λοίμωξης COVID-19, αναφέρεται. Τονίζεται ότι η εξέταση αντισωμάτων, η οποία διενεργείται στις ταχείες δοκιμές με σταγόνα αίματος, ανιχνεύει μόνο αντισώματα που αναπτύσσει το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στον ιό, δηλαδή δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες έως αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθούν αρκετά αντισώματα που θα είναι δυνατό να ανιχνευθούν σε μια ταχεία δοκιμή.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, επί του παρόντος, η χρήση τόσο των ταχέων δοκιμών αντιγόνου όσο και των ταχέων δοκιμών αντισωμάτων, γίνεται μόνο από επαγγελματίες υγείας και όχι από κοινό, δηλαδή δεν προορίζονται για αυτό-διάγνωση (self-testing).
Επίσης σημειώνεται πως είναι απαραίτητο να ενημερωθεί η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων για το θετικό αποτέλεσμα με τη μέθοδο ταχείας δοκιμής αντιγόνου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ως εκ τούτου, ο επαγγελματίας υγείας έχει την ευθύνη για την καταγραφή και την αποστολή προσωπικών στοιχείων του θετικού κρούσματος (Ονοματεπώνυμο, Αρ. Δελτίου Ταυτότητας, Ημερομηνία Γέννησης, Τηλέφωνο Επικοινωνίας, κτλ), κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια των προσωπικών δεδομένων.
Επιπλέον, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να δηλώνει στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης την επωνυμία της ταχείας δοκιμής αντιγόνου που χρησιμοποιείται. Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να κοινοποιούνται αποτελέσματα ταχείας δοκιμής αντισωμάτων, αφού δεν αποτελούν έγκυρο τρόπο διάγνωσης ενεργής λοίμωξης της νόσου COVID-19.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση τη διαδικασία κοινοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να επικοινωνούν με το 1412.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Με θετικό μάτι βλέπει τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, το οποίο όμως θα φέρει διαφοροποιήσεις ή/και εγγυήσεις, η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.
Σειρά συστάσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της εφαρμογής της Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την προστασία εθνικών μειονοτήτων, υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή Υπουργών.
Διαδικτυακή συνάντηση θα έχει σήμερα στις 19.00, η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, κατά την οποία θα συζητήσουν τη μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μέλος της επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού.
Ερωτηθείσα τι θα συζητήσουν κατά τη σημερινή συνάντηση, η κα. Κολιού είπε ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δηλαδή πως θα γίνουν, πότε θα γίνουν, με ποιες παραμέτρους θα γίνουν και με ποια τακτική θα ακολουθήσουμε.
«Σήμερα απλά θα τοποθετηθούν κάποιες βασικές γραμμές, στις οποίες θα ακολουθηθούν για την αποκλιμάκωση και θα μπουν φαντάζομαι και δείκτες. Απ΄ εκεί και πέρα, βέβαια οι τελικές αποφάσεις, πρώτα απ΄ όλα δε θα ληφθούν από εμάς, ό,τι βάλουμε κάτω θα τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και φυσικά, οι τελικές αποφάσεις είναι και από το Υπουργείο και από το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν μιλάμε για ολική ή σταδιακή άρση των μέτρων, η κα. Κολιού είπε ότι η άρση των μέτρων σίγουρα δεν θα είναι ολική, σημειώνοντας ότι θα είναι οπωσδήποτε σταδιακή και πολύ προσεχτική και στοχευμένη.
«Αν τα ανοίξουμε όλα τώρα θα έχουμε ακριβώς υποτροπή της κατάστασης και είμαστε ακόμα σε χειμώνα» είπε, υποδεικνύοντας και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Θα είναι πολύ επίφοβο να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις, κλπ, η κα. Κολιού είπε ότι εκείνα θα συνεχιστούν ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη.
«Εκείνο είναι που θα καθορίσει τα μέτρα αυτά. Πρώτον, όχι πλησιάσματα πάρα πολύ αυτή την εποχή. Δεύτερο, η μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και τρίτον, ο καλός αερισμός των χώρων. Βέβαια, προς το παρόν ευτυχώς δεν μπορούν να μαζευτούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως όμως είναι στους εργασιακούς χώρους τώρα που υπάρχουν οι κίνδυνοι, που σε ζωτικές υπηρεσίες υποχρεωτικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δουλεύουν μαζεμένοι και εκεί ακριβώς θα πρέπει να τηρούνται και αυτά τα μέτρα. Η αποστασιοποίηση, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων», σημείωσε.
Ερωτηθείσα αν από τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουμε ένδειξη αν τους έχει μείνει κάποιο πρόβλημα είτε αναπνευστικό είτε οτιδήποτε άλλο, η κα. Κολιού είπε ότι αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και με κλινικές μελέτες στο εξωτερικό, αλλά το βλέπουμε και εδώ στην Κύπρο.
«Δυστυχώς, αρκετός κόσμος μετά που νοσεί του απομένει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι κατάθλιψη, κόπωση -πολύ σημαντικό, γύρω στο 60% έχουν κόπωση. Αυτά είναι στοιχεία από την βιβλιογραφία που σας λέω βέβαια. Εδώ στην Κύπρο δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στοιχεία. Και βεβαίως αυτοί που έχουν διασωληνωθεί έχουν σε ψηλό ποσοστό, γύρω στο 60% πάλι μια χρόνια αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να επανέλθει γιατί ακριβώς ο αναπνευστικός ιστός παθαίνει ίνωση μόνιμη, το οποίο του δίνει πλέον προβλήματα για όλη την ζωή. Δεν θα είναι σαν πριν αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο», σημείωσε.
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, είναι πολύ άσχημος ιός και αφήνει αρκετά κατάλοιπα.
«Από ό,τι γνωρίζω, τουλάχιστον, για το νευρολογικό κομμάτι και μιλούμε για αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελετάται και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου -υπάρχει μια ομάδα- και νομίζω υπάρχει ακόμα μια ομάδα έξω. Θα τα δούμε αργότερα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον δικό μας πληθυσμό, αλλά σίγουρα παρακολουθούνται. Τώρα όσον αφορά το αναπνευστικό κομμάτι, δεν είμαι σίγουρη αν γίνεται παρακολούθηση των Κυπρίων ασθενών. Κάποια στιγμή πιστεύω θα έχουμε και από εκεί στοιχεία», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση πως βλέπει την μέχρι κατάσταση, η κα. Κολιού είπε ότι έχουμε δύο διαφορετικά τοπία, διαφορετικές έτσι σκηνές.
«Από την μια είναι ο ιός στην κοινότητα που φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά με βάση το βαθμό θετικοποίησης των rapid test, αλλά και των PCR, φαίνεται ότι έχει πέσει η δραστηριότητα του ιού στη κοινότητα σε όλες τις Επαρχίες, με πιο ψηλή ουσιαστικά όσον αφορά την θετικοποίηση την Λεμεσό, αλλά έχει πέσει και η Λεμεσός. Δηλαδή έχει μπει σε καλό δρόμο και η Λεμεσός. Τώρα, απ΄ εκεί και πέρα βέβαια, η άλλη παράμετρος που έχουμε είναι τα νοσοκομεία, τα οποία , όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση. Αντίθετα, οι εντατικές μας συνεχίζουν να αυξάνει η πληρότητα τους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε τους οριακούς αριθμούς που δεν θέλουμε να φτάσουμε», πρόσθεσε.
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, έχουμε δύο αντίθετα ας πούμε τοπία.
«Από την μια η δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα και από την άλλη η πληρότητα των εντατικών, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να πέφτει, αντίθετα ανεβαίνει. Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι ακολουθεί η πληρότητα των νοσοκομείων κατά μερικές εβδομάδες την δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα. Επομένως, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μας πει ότι θα ακολουθήσει και πτώσεις στις εντατικές. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση που οφείλεται αυτή η αύξηση, η κα. Κολιού είπε ότι «εγώ πιστεύω, πρώτα απ΄ όλα το ότι προσβλήθηκαν αρχικά μεγάλες ηλικίες και ειδικά στους Οίκους Ευγηρίας, κλπ, όπου συνεχίζονται να παρατηρούνται κάποια περιστατικά, βέβαια πολύ λιγότερα από ότι ήταν στην αρχή».
«Δεν έχουμε εκείνες τις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που ξεσπούσαν πριν ενάμιση με δύο μήνες. Σίγουρα και αυτό έχει βελτιωθεί και γενικά οφείλεται στο ότι συνεχίζει να προσβάλλεται ηλικιωμένος κόσμος, δηλαδή άνω των 80. Διότι αυτοί ξέρουμε ότι είναι και συνήθως αυτοί που καταλήγουν πιο συχνά στα Νοσοκομεία και στις εντατικές», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παιδί 17 χρονών που κατέληξε για νοσηλεία, η κα. Κολιού είπε ότι από ότι φαίνεται έχει πέσει και η ηλικία που καταλήγουν στις εντατικές «και αν δούμε την ενδιάμεση ηλικία όσων καταλήγουν στις εντατικές είναι πιο χαμηλή από αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία , που σημαίνει ότι η βαριά νόσος δεν προτιμά υποχρεωτικά τους πολύ ηλικιωμένους αλλά και τους λιγότερο ηλικιωμένους εφόσον έχουν νοσήματα υποκείμενα».
«Επομένως, είναι έτσι μια κατάσταση που μας λέει ότι πρέπει να προσέχουν όλοι. Αν θυμάμαι καλά, ενώ η μέση ηλικία των εισαγωγών στα Νοσοκομεία είναι πάνω από 70 χρονών, η μέση ηλικία νοσηλεία στις εντατικές είναι 67 χρονών. Επομένως, βλέπουμε ότι και πιο νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στις εντατικές. Δηλαδή πάσχουν από σοβαρή νόσο. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, πολύ προσοχή και βέβαια θα πρέπει με κάθε τρόπο να καταφέρουμε να πετύχουμε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν έχουμε ενδείξεις πόσο θετικά ανταποκρίνεται το εμβόλιο σε όσους το έχουν λάβει, η κα. Κολιού είπε ότι «δεν έχουμε δει σε δοκιμές αν κάποιος ο οποίος εμβολιάστηκε νοσεί», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε από κλινικές μελέτες ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, φτάνει το 60%, και μετά φυσικά , 10 μέρες μετά τη δεύτερη δόση ξεπερνά το 90%».
«Επομένως, υπάρχει σημαντική προστασία ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου και είναι αυτό που εκμεταλλεύονται σε άλλες χώρες που μπαίνουν σε αγώνα δρόμου να εμβολιάσουν έστω και με μια δόση όσον το δυνατόν περισσότερες ηλικιωμένους για να πετύχουν ακριβώς την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Είναι εκεί που στοχεύουν», σημείωσε.
Ερωτηθείσα πόσο τους ανησυχεί το νέο στέλεχος του ιού, ο οποίος με βάση τα όσα μεταδίδονται διεθνώς είναι πιο μεταδοτικός αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, η κα. Κολιού είπε ότι δεν είναι πιο άσχημο όσον αφορά την βαρύτητα της λοίμωξης.
«Σε αυτό το σημείο είναι γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Είναι πιο μεταδοτικό και όταν μεταδίδεται σε περισσότερο κόσμο, σίγουρα θα χτυπήσει και μεγάλες ομάδες του πληθυσμό σε ηλικία. Επομένως, είναι έμμεσα που θα αυξηθούν και τα προβλήματα και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία . Δηλαδή όσο περισσότεροι προσβάλλονται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό των ηλικιωμένων που θα προσβληθούν. Σήμερα για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα ποσοστό 20% του συνόλου αυτών που προσβάλλονται οι οποίοι είναι άνθρωποι άνω 60 ετών, ενώ στην αρχή της πανδημίας ήταν μόλις 9% αυτό το ποσοστό. Επομένως, όταν αυξηθούν οι άνθρωποι που νοσούν σε ομάδες άνω των 60 και ιδιαίτερα άνω των 80, αντιλαμβάνεστε αυξάνουν και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία, η βαριά νόσος, αυτά όλα πάνε ανάλογα», κατέληξε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Διαφοροποίηση της διαδικασίας για τη διευθέτηση των ραντεβού για εμβολιασμό για την COVID-19, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Δεδομένου ότι η ποσότητα των εμβολίων που παραλαμβάνονται προς το παρόν είναι χαμηλή συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει, και θέλοντας να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των εμβολίων, συνεχίζοντας παράλληλα την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 80 ετών, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με διαφοροποίηση της διαδικασίας διευθέτησης των ραντεβού για εμβολιασμό, εισάγοντας πιο εξειδικευμένο ηλικιακό κριτήριο.
Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται να γίνει διαχωρισμός σε υποκατηγορίες της ηλικιακής ομάδας των 80 ετών και πάνω ανά διετία που θα ισχύσει από την επόμενη ημερομηνία διάθεσης των ραντεβού. Ειδικότερα, σε πρώτο στάδιο, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί ή/και διευθετήσει ραντεβού.
Ανάλογα με το ενδιαφέρον των ατόμων άνω των 90 ετών για διευθέτηση των ραντεβού, θα διατεθούν τα ραντεβού για την ομάδα των 88-89 ετών, ακολούθως για τα άτομα ηλικίας 86-87 ετών, κοκ, μέχρι να την κάλυψη του πληθυσμού που εμπίπτει στην ηλικία άνω των 80 ετών. Νοείται ότι παράλληλα με την υποκατηγορία, για την οποία θα ισχύουν τα ραντεβού, θα επιτρέπεται η διευθέτηση ραντεβού και από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για παράδειγμα, όταν θα διατεθούν τα ραντεβού για την ομάδα των 88-89 ετών, θα μπορούν την ίδια περίοδο να διευθετούν ραντεβού και όσοι πολίτες άνω των 90 ετών δεν το έχουν ήδη πράξει.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, χθες έγιναν συνολικά 1.859 εμβολιασμοί παγκύπρια, εκ των οποίων οι 499 αφορούσαν στη χορήγηση της 2ης δόσης και οι 1.360 σε άτομα που έλαβαν την 1η δόση. Παράλληλα, την Κυριακή έγινε ο εμβολιασμός 333 ατόμων σε οίκους ευγηρίας με τη 2η δόση.
Σε ανακοίνωση το Υπουργείο εκφράζει ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, και επισημαίνει ότι διαφαίνεται πως οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και τη συμβολή του εμβολίου στη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών ξεπερνά την αρχική εκτίμηση που είχε προκύψει από σχετική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου πρόθεσης εμβολιασμού -στη βάση της οποίας στηρίχθηκε ο αρχικός προγραμματισμός- γεγονός που αποδεικνύεται από τη διάθεση των 10.846 ραντεβού κατά τις τρεις πρώτες φορές που λειτούργησε η Πύλη Εμβολιασμού.
Το Υπουργείο τονίζει πως πέραν από την ορθολογιστική διαχείριση των εμβολίων, στόχος είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας, αλλά να γίνεται δίκαιη κατανομή των εμβολίων, εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που εμπίπτουν στη φάση αυτή του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού.
Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και τα διαθέσιμα ραντεβού θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων για ενημέρωση των πολιτών.
Πηγή ΚΥΠΕ
Διακρίσεις και πολιτικές αποκλεισμού σε βάρος των τυφλών καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών η οποία σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι οι τυφλοί υπόκεινται σε αποκλεισμό από όλες τις εκφάνσεις της ζωής και δραστηριότητες στην πρωτεύουσα "με στέρηση σωρείας ανθρώπινων δικαιωμάτων".
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι "επιχειρείται να πεισθεί η κοινωνία και οι τυφλοί ειδικότερα να θέσουν ανυποψίαστα σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους για διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων τους ή για να απολαύσουν ένα περίπατο στην Πλατεία Ελευθερίας και το κέντρο της Λευκωσίας γενικότερα".
Σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, το έργο της Πλατείας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ερήμην των τυφλών και των ατόμων με μερική όραση και χωρίς διαβούλευση με την Οργάνωση τους και την ΚΥΣΟΑ, τη Συνομοσπονδία που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρίες σε εθνικό επίπεδο, με ολέθρια γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Μεταξύ άλλων η Οργάνωση καταγγέλλει ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές των εθνικών και διεθνών προτύπων για τις διαστάσεις και τις αποστάσεις του εξοπλισμού στο πεζοδρομίου, δεν υπάρχει ούτε διασφαλίζεται με οποιοδήποτε τρόπο σύνδεση των δρόμων και των δημόσιων χώρων στην περιοχή μεταξύ τους (αλυσίδα προσβασιμότητας), δεν υπάρχει κατάλληλη σηματοδότηση για τυφλούς και άτομα με μερική όραση, δεν τηρείται η αρχή της φωτεινότητας και της αντίθεσης χρωμάτων για την προστασία ατόμων με μερική όραση και δεν υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών ή όπου αυτοί τοποθετούνται είναι σε ακατάλληλο σημείο του πεζοδρομίου.
Επίσης καταγγέλλει ότι τοποθετήθηκε λανθασμένα οδηγός όδευσης τυφλών που προβλέπεται για βάδισμα στα πεζοδρόμια στη θέση οδηγού προειδοποίησης για κίνδυνο, εφαρμόστηκε μια ακατάστατη διαρρύθμιση του πεζοδρομίου στο κέντρο της Λευκωσίας και της Πλατείας Ελευθερίας με εμπόδια και φραγμούς στη διακίνηση των πολιτών και εφαρμόζεται πολιτική συντήρησης στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τους τυφλούς και τους πολίτες με μερική όραση.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στον έλεγχο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση της δαπάνης που αφορά στην αποζημίωση των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα πολιτογραφήσεις ανακοίνωσε ότι προχωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Όπως ανέφερε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, μετά τη λήψη των σχολίων από τους ελεγχόμενους φορείς θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
«Με βάση το άρθρο 116 του Συντάγματος, προχωρούμε σε έλεγχο της Απόφασης του ΥΣ για δαπάνη ύψους €120.000 ως αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής. Η Διακήρυξη της Λίμα εξηγεί τη μορφή του ελέγχου. Αφού λάβουμε τα σχόλια των ελεγχομένων φορέων θα εκδώσουμε σχετική ανακοίνωση», ανέφερε στην ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στη σύλληψη 23χρονου και 20χρονης προχώρησε η Αστυνομία στη Λεμεσό, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κινούνται με όχημα γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια και κλοπιμαία περιουσία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της εντόπισαν και ανέκοψαν το όχημα, που κινείτο ύποπτα στην περιοχή Αγίας Φύλα και κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων. Όπως διαπιστώθηκε, στο όχημα επέβαιναν ο 23χρονος και η 20χρονη, ενώ από έρευνα εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, τρία μαχαίρια και περιουσία που πιστεύεται ότι έχει κλαπεί. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν πέντε ρολόγια και μια φωτογραφική μηχανή, που παραλήφθηκαν για εξετάσεις.
Οι δυο ύποπτοι συνελήφθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στην εκτίμηση ότι η διαδικασία του εμβολιασμού του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύντομα θα ολοκληρωθεί προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως οι εμβολιασμοί όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας συνεχίζονται, σημειώνοντας πως ήδη, έχει έχει ξεκινήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση .
Η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς είπε, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί γίνονται τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όσο και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς .
Επεσήμανε δε, πως όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας υπάρχει πρόθεση για να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως αρκετοί εξ αυτών έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα έχουν εμβολιαστεί όλοι .
Υπάρχει σημείωσε “ το ανάλογο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό από το προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου “εκτιμώντας παράλληλα, ότι, “ πολύ σύντομα η διαδικασία του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί, ούτως ώστε να θωρακιστούν οι επαγγελματίες υγείας και με αυτό το όπλο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα τους”, κατέληξε.
Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς χωρίς να έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα, εκτός του προσωπικού και για άτομα άνω των 80 ετών σύμφωνα με την Έλενα Ζαχαρίου, υπεύθυνη του Τμήματος Εμβολιασμού του ΓΝ Πάφου .
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ζαχαρίου σημείωσε πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σήμερα Τρίτη και θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς για πολίτες άνω των 80 αλλά και για το προσωπικό, σημειώνοντας πως κάθε Τρίτη και Τετάρτη θα εμβολιάζονται περίπου 60-70 άτομα κάθε φορά.
Σημειώνεται πως το τμήμα εμβολιασμού του ΓΝ Πάφου απαρτίζεται από λειτουργούς επισκεπτριών υγείας και από ιατρικό λειτουργό.
Πηγή ΚΥΠΕ
Συνολικά 64 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
Από τους 64 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, οι έξι βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς χρήζουν πιο στενής παρακολούθησης.
Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 4 άτομα από Ιδρύματα, ενώ 21 ασθενείς είναι κλινήρεις.
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, φιλοξενούνται 58 πρόσωπα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.
Πηγή ΚΥΠΕ
Στις κυριότερες οδικές αρτηρίες, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τις πρωινές αναφορές που λαμβάνει η Αστυνομία.
Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, στην περιοχή Τροόδους, οι δρόμοι είναι ανοικτοί και οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί αφού λόγω των καιρικών συνθηκών οι δρόμοι είναι ολισθηροί.
Στο μεταξύ, σε ορισμένες περιοχές, λόγω εργασιών που εκτελούνται είναι πιθανόν να επηρεαστεί η ομαλή διέλευση της τροχαίας κίνησης.
Στο πλαίσιο της κατασκευής του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, η ανατολική λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, προς Λεμεσό, θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση από το ύψος του Ζυγιστικού Σταθμού Λατσιών μέχρι την έξοδο προς Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου.
Η τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, στο συγκεκριμένο τμήμα, θα διεξάγεται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία οχημάτων από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού προς Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου θα είναι απρόσκοπτη.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, τμήματα του δρόμου Σωτήρας – Αγίας Θέκλας, στην επαρχία Αμμοχώστου, παραμένουν κλειστά για την τροχαία κίνηση, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, λόγω εκτέλεσης οδικών εργων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται μέσω παρακείμενων δρόμων και σε ορισμένα τμήματα στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας με τη χρήση συστήματος Stop & Go.
Στην επαρχία Λάρνακας, μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες, στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού.
Οι εργασίες εκτελούνται καθημερινά από τις 7π.μ. μέχρι και τις 4μ.μ. και κατά τη διάρκειά τους, τμήμα της λωρίδας κυκλοφορίας, του δρόμου, από το αντλιοστάσιο του ΤΑΥ στην Κοφίνου μέχρι τη “Δεξαμενή” Χοιροκοιτίας, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, θα κλείνει τμηματικά σε μήκος 100 μέτρων περίπου (συνολικό μήκος 950 μέτρα, περίπου) και η διακίνηση της κυκλοφορίας θα γίνεται στην διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας, με τη χρήση προσωρινών φώτων τροχαίας.
Στην πόλη της Λάρνακας, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, εκτελούνται εργασίες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, για δημιουργία κυκλικού κόμβου. Λόγω των εργασιών, στο τμήμα της λεωφόρου Γρ. Διγενή, από τον κυκλικό κόμβο ‘ΓΣΖ’ μέχρι και τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με την οδό Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (παρά την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου), υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή διακίνηση της κυκλοφορίας.
Εργασίες για κατασκευή κυκλικού κόμβου διεξάγονται και στη λεωφόρο Γ. Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα. Λόγω των εργασιών, στο τμήμα της Λεωφόρου Γ. Χριστοδουλίδη, από τον κυκλικό κόμβο ‘ΓΣΖ’ μέχρι τον κυκλικό κόμβο ‘Νέου Νοσοκομείου’, ισχύουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή διακίνηση της κυκλοφορίας.
Πηγή ΚΥΠΕ
Σε 111 καταγγελίες πολιτών και 2 καταγγελίες που έχουν σχέση με υποστατικά για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του Κλάδου Επικοινωνίας Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε ότι από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 6.00πμ σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 10.773 έλεγχοι.
Σημείωσε ότι 40 καταγγελίες αφορούσαν επιβαίνοντες σε οχήματα χωρίς sms, 26 πεζούς χωρίς sms και οι υπόλοιποι καταγγελίες αφορούσαν τη μη χρήσης προστατευτικής μάσκα.
Όσον αφορά τους ελέγχους κατά επαρχία, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 2.638 έλεγχοι και προέκυψαν 22 καταγγελίες πολιτών, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 2.178 έλεγχοι με 51 καταγγελίες πολιτών, στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 1.462 έλεγχοι με 12 καταγγελίες πολιτών και 1 καταγγελία σε υποστατικό, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 920 έλεγχοι με 9 καταγγελίες πολιτών και 1 καταγγελία που είχε σχέση με υποστατικό, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 2.121 έλεγχοι με 15 καταγγελίες πολιτών και στην περιοχή Μόρφου διενεργήθηκαν 836 έλεγχοι με 2 καταγγελίες πολιτών.
Επίσης, παγκύπρια η Τροχαία διενήργησε 516 ελέγχους, από τους οποίους δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Η ΜΜΑΔ διενήργησε 73 ελέγχους, από τους οποίες δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Από τις 10.773 ελέγχους οι 29 αφορούσαν την Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία. Από τους ελέγχους δεν προέκυψε οποιαδήποτε παράβαση.
Πηγή ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου