Αύξηση ποινών για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας συζήτησε η Επ. Νομικών

Την αύξηση της γενικής ποινής για παραβίαση των μέτρων που προβλέπονται για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιβολή προστίμου έως και €50.000 και έως ένα χρόνο φυλάκισης, καθώς και νέα κατηγορία κλιμακωτών προστίμων που αφορά τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων που προφέρουν υπηρεσίες εστίασης και το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το Δικαστήριο μονομερώς άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής την Τετάρτη.

Τα δύο νομοσχέδια προωθούνται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή υπό την διαδικασία του επείγοντος ενώ ενδεχόμενες τροπολογίες που έχουν τα κόμματα θα κατατεθούν προφορικά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια αυτά ουσιαστικά επιτυγχάνουμε δύο πράγματα. «Το ένα είναι ότι ζητούμε όπως η γενική ποινή των όποιων παραβάσεων βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου αυξηθεί από έξι μήνες φυλακή και €3.000 πρόστιμο, σε ένα χρόνο φυλακή και €50.000 πρόστιμο», είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «εισάγουμε μια νέα κατηγορία προστίμων που αφορά τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία άρχισε μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων».

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «όπως πιστεύω είναι αντιληπτό η ατομική παράβαση του οποιουδήποτε από εμάς, η οποία ενδεχομένως να θέτει τον κίνδυνο στο να υποστούμε εμείς ή τα λίγα άτομα με τα οποία είμαστε μαζί κίνδυνο μετάδοσης του ιού δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητα του να παραβεί κάποιος ιδιοκτήτης ή διαχειριστής επιχείρησης η οποία προσφέρει υπηρεσίες σίτισης ή άλλες υπηρεσίες σε πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες κόσμο». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, ότι εκεί «υπάρχει η δυνατότητα να προσβληθούν πολύ περισσότερα άτομα από τις παραλήψεις ή τις ενέργειες κατά παράβαση των νόμων από τον ιδιοκτήτη ή το διαχειριστή της επιχείρησης».

Γι αυτό το λόγο, εξήγησε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε σήμερα με βάση το οποίο εισάγεται μια νέα κατηγορία εξώδικων προστίμων, η οποία αφορά μόνο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή διαχειριστές και ξεκινά με ένα πρόστιμο των €2.000 για πρώτη παραβίαση, τη δεύτερη παραβίαση γίνεται €4.000 και την τρίτη παραβίαση γίνεται €8.000.

Από την τέταρτη παραβίαση ή και νωρίτερα αν αυτό κριθεί σκόπιμο, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «υπάρχει δυνατότητα να καταχωρηθεί ποινική υπόθεση στο δικαστήριο και ταυτόχρονα με αίτηση μονομερή, χωρίς δηλαδή ειδοποίηση στην άλλη πλευρά, να μπορεί ο Αρχηγός της Αστυνομίας να διεκδικήσει στο Δικαστήριο την άμεση αναστολή των υπηρεσιών της επιχείρησης αυτής».

«Τα μέτρα αυτά είναι αυστηρά μεν, απαραίτητα δε, γιατί με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν και των οποίων ενδεχομένως η λειτουργία τους να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές θα έχουν  υπόψιν τους ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς που εκδίδονται με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο».

Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής «γιατί για άλλη μια φορά είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ζωντανή συζήτηση, στην οποία ανταλλάξαμε απόψεις μέσα σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και χαίρομαι γι αυτό για άλλη μια φορά».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι θέσεις τις οποίες παρουσιάσαμε θα γίνουν αποδεκτές από όλα τα κόμματα ή από την πλειοψηφία των κομμάτων έτσι ώστε το συντομότερο να οδηγηθούν τα νομοσχέδια αυτά στην Ολομέλεια».

Σε ερώτηση για θέσεις που εκφράστηκαν από Βουλευτές εντός της συνεδρίας για εξοντωτικές ποινές ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «κύρια επιθυμία της Κυβέρνησης να επανεκκινήσει η οικονομία». Μέσα στα πλαίσια των επιδημιολογικών συνθηκών και των συμβουλών που η Κυβέρνηση παίρνει από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων έχουμε προχωρήσει ήδη και σήμερα το πρωί στο Υπουργικό ανακοινώσαμε και κάποια επίσπευση των μέτρων και σίγουρα μας ενδιαφέρει το συντομότερο να επανεκκινήσει η οικονομία, πρόσθεσε.

«Από την άλλη όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα του ιού», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι εδώ και πρέπει να το αντιληφθούμε ότι θα μείνει κοντά μας για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα». Γι αυτό, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «πρέπει ταυτόχρονα και μαζί με τις χαλαρώσεις να λαμβάνονται τέτοια μέτρα ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων».

Αυτή, ανέφερε, «είναι η φιλοσοφία των μέτρων αυτών», συμπληρώνοντας ότι «δεν θεωρώ ότι ένα πρόστιμο των €2.000 είναι εξοντωτικό αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει κίνδυνος να πάθουν σοβαρή ζημιά πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι από την παράληψη αυτή». Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ψηλά πρόστιμα ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Σκοπός δεν είναι να τρομοκρατήσουμε κάποιον, ούτε να επιβάλουμε συνθήκες που να φοβάται κάποιος να λειτουργήσει, απλά μόνος μας σκοπός είναι ότι είναι θέμα υγείας και ζωής και θανάτου και με αυτή την φιλοσοφία και με αυτή την πολιτική παρουσιάσαμε τα νομοσχέδια αυτά», επεσήμανε.

Προβληματισμοί Βουλευτών για το ύψος των ποινών και το μέτρο προσωρινής αναστολής λειτουργίας
--------------------
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ότι λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι επιτακτική αναγκαιότητα σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων να τηρούνται αυστηρά τόσο τα διατάγματα, όσο και τα πρωτόκολλα και τα μέτρα υγιεινής όπως αυτά προβλέπονται στα νομοσχέδια τα οποία συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών.

«Ο σκοπός είναι να αποφεύγονται οι όποιες παραβιάσεις των διαταγμάτων αυτών και των πρωτοκόλλων για προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και της  υγιεινής στην παροχή των υπηρεσιών», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, ο σκοπός των αυστηρότερων και πιο αποτρεπτικών ποινών και εξώδικων προστίμων δεν είναι να δοθεί το μήνυμα της καταστολής αλλά «να δοθεί το μήνυμα της αποτροπής, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι παρέχον υπηρεσίες να συμμορφώνονται με τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν εκδοθεί».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» στην Επιτροπή Νομικών και ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τις διατάξεις των δύο νομοσχεδίων.

«Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί, τόσο όσον αφορά το ύψος των ποινών και αυτά έχουν αναμφίβολα σχέση με την αναλογικότητα που πρέπει να υπάρχει της ποινής και του αδικήματος για το οποίο επιβάλλεται η ποινή, αλλά και όσον αφορά τις προϋποθέσεις έκδοσης του δρακόντειου μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων ή των οικονομικών φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, όταν η παραβίαση αυτή είναι η τέταρτη στη σειρά από τον συγκεκριμένο οικονομικό φορέα», σημείωσε.

Το θέμα, ενημέρωσε, θα τεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει πρόταση για κατεπείγουσα συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών. Θα κατατεθούν και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ενδεχομένως αυτές οι απόψεις και οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών να πάρουν και την μορφή κάποιων τροπολογιών εάν και εφόσον αυτές κατατεθούν με την διαδικασία της προφορικής αναφοράς στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η ουσία των νομοσχεδίων είναι η σημαντική αύξηση στα εξώδικα και η επιβολή αποτρεπτικών ποινών και επί τούτου κανείς δεν διαφωνεί. «Σε μια περίοδο που το πρώτιστο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η προστασία των πολιτών πρέπει οι ποινές με μια λογική να είναι αποτρεπτικές, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικές», σημείωσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι αναπτύχθηκε ένας γόνιμος προβληματισμός στην Επιτροπή Νομικών, έχουν τεθεί ζητήματα από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες που αφορούν την αναλογικότητα των μέτρων, την αναλογικότητα των ποινών, τη δυνατότητα ή μη εξατομίκευσης της ποινής σε σχέση με τις διαφορετικές δυνατότητες που έχουν επιχειρήσεις.

«Έχουμε θέσει επί τάπητος αυτά τα ζητήματα όπως και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκ των πραγμάτων είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος που παρέχεται για τις κοινοβουλευτικές ομάδες διότι η πρόθεση είναι να οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή. «Θα εξετάσουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα  το όλο ζήτημα αύριο το απόγευμα και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», είπε.

Υπενθύμισε ότι όλη αυτή την περίοδο ενώ διαπιστώναμε ότι υπήρξαν ρυθμίσεις αλλά και νομοθεσίες οι οποίες παραβίαζαν και ατομικά δικαιώματα ελευθερίες αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Αυτό που χρειάζεται είναι αναγκαία ισορροπία για να νοιώθουν όλοι οι πολίτες ότι είναι ίσοι απέναντι του νόμου», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι «ως ΔΗΚΟ κατανοούμε απόλυτα και πλήρως αφενός μεν την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, την ίδια στιγμή όμως κατανοούμε ότι ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος είναι η διαφύλαξης της δημόσιας υγείας».

Και θα πρέπει, πρόσθεσε, «η επανεκκίνηση της οικονομίας και η μερική άρση των μέτρων να λειτουργήσει και να τύχει εφαρμογής μέσα σε ένα πλαίσιο που αφενός μεν να μπορούν οι αρχές της Δημοκρατίας να έχουν μέτρα στα χέρια τους για να πατάξουν ασυνείδητη συμπεριφορά, από την άλλη και όλοι οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών».

«Πρόκειται όμως για δρακόντεια μέτρα και ιδιαίτερα όσον αφορά την έκδοση του απαγορευτικού διατάγματος υπήρξε έντονος προβληματισμός από όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ότι η έκδοση του προσωρινού διατάγματος, στην ουσία θα επιφέρει και την τελική θεραπεία», είπε. Εξήγησε ότι «όπως είναι το δικαστικό σύστημα στην Κύπρο, η δυνατότητα για να μπορέσει κάποιος να αμφισβητήσει ένα διάταγμα αναστολής που έχει εκδοθεί εξυπακούει χρόνο, τον οποίο θα χρειαστεί για να βάλει σε εφαρμογή όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος».

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, «εάν κάποιος βρίσκεται με διάταγμα προσωρινής αναστολής για ένα με δύο μήνες κλειστός, τότε προφανώς αυτό να είναι και η χαριστική ποινή στην λειτουργία της επιχείρησης και να είναι άνευ αντικειμένου πλέον το θέμα».
Είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι «επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε την Παρασκευή στην Ολομέλεια». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «μπορούν να γίνουν διάφορα βήματα έτσι ώστε να έχουμε διορθωτικές κινήσεις που να καθιστούν πιο ισοζυγισμένο το νομοσχέδιο και να επιτρέπεται η λειτουργία της οικονομίας πάντοτε μέσα στα πλαίσια που διαφυλάττουν τη δημόσια υγεία».

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.