Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 60χρονο για υπόθεση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε άνδρα ηλικίας 60 ετών, κάτοικο Λάρνακας, αφού τον βρήκε ένοχο στις κατηγορίες της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και μεταφοράς μάχαιρας εκτός κατοικίας και της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το βράδυ της 17ης Αυγούστου 2019, ο κατηγορούμενος, κάτοικος του Συνοικισμού Καμάρες στη Λάρνακα, φορώντας γάντια και κρατώντας μαχαίρι κουζίνας, μετέβη στην αυλή της διπλανής οικίας όπου κατοικεί ηλικιωμένος 84 χρόνων, με τη σύζυγο του ηλικίας 80 ετών.

Με το μαχαίρι ο 60χρονος προκάλεσε εκδορές στη δεξιά τραχηλική περιοχή κάτω από το πηγούνι και πληγή στον δεξιό αγκώνα στη 80χρονη γυναίκα.

Ο 84χρονος προσπάθησε να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να τον τραυματίσει με το μαχαίρι στην αριστερή νεφρική χώρα, επιφέροντας του τραύμα πλάτους 2 εκατοστών και βάθους 3,5 εκατοστών.
 
Ακολούθως ο 60χρονος μετέβη στην οικία του και όταν η Αστυνομία μετέβη στη σκηνή εντόπισαν τους δύο τραυματίες ηλικιωμένους και τον κατηγορούμενο ο οποίος, παραδέχθηκε την διάπραξη των αδικημάτων και  παρέδωσε το μαχαίρι με το οποίο επιτέθηκε στους γείτονες του.
 
Με ασθενοφόρο ο 84χρονος διακομίσθηκε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας όπου αφού εξετάστηκε από τους επί καθήκοντι ιατρούς, διαπιστώθηκε ότι έφερε ανοικτό τραύμα στην κάτω αριστερά νεφρική χώρα, πλάτους 2 εκατοστών και βάθους 3μιση εκατοστών.
 
Στην απόφαση του το Δικαστήριο αναφέρθηκε στην σοβαρότητα των αδικημάτων που όπως αναφέρεται «προκύπτει από τη φύση τους αλλά και από τις νομοθετικώς ανώτατες προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή της δια βίου φυλάκισης για το κακούργημα της διενέργειας πράξης που σκοπεύει στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, της διετούς φυλάκισης το πλημμέλημα της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος και της μονοετούς φυλάκισης για το πλημμέλημα της μεταφοράς μάχαιρας εκτός κατοικίας».   
 
Ακόμα το Κακουργιοδικείο σημείωσε στην απόφαση του ότι «εγκλήματα που περικλείουν τη χρήση βίας εναντίον προσώπου ταξινομούνται ως πολύ σοβαρά. Η χρήση βίας καθώς και η επίδειξη δύναμης, εκτός από τους φυσικούς κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τα θύματα, τείνουν να υπονομεύσουν το αίσθημα προσωπικής ασφάλειας το οποίο είναι ουσιώδες για την ευημερία των πολιτών».
 
Αναφέρεται επίσης πως «η χρήση βίας για την επίτευξη οποιουδήποτε σκοπού, άλλου από αμυντικού, είναι απαράδεκτη καθότι αψηφά τον αντικειμενικό σκοπό κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Η βία είτε ως μέτρο επικράτησης, είτε ως μέσο εκδίκησης ή τιμωρίας δεν έχει θέση στην κοινωνία των ανθρώπων και η εκδήλωση της πρέπει να τιμωρείται με την αυστηρότητα που ορίζει η σοβαρότητα του αντίστοιχου εγκλήματος και η ανάγκη για γενική και ειδική αποτροπή αλλά και για καταστολή τέτοιων συμπεριφορών».
 
Το Κακουργιοδικείο συνεκτιμά πως ο κατηγορούμενος «έδρασε με ψυχρότητα και αποφασιστικότητα με στόχο τελικώς τον εκφοβισμό και την επιβολή, δεν ενήργησε στιγμιαίως», ενώ κατέταξε τη συγκεκριμένη υπόθεση «αν όχι στις ιδιάζουσες, σίγουρα στις πολύ σοβαρές του είδους, λόγω και του ψυχρού απροκάλυπτου και αλαζονικού αναλογισμού και υπολογισμού με τον οποίο λειτούργησε ο κατηγορούμενος, θέλοντας να φοβερίσει τους γείτονες του» που παραπονούνταν είτε για οχληρία που προκαλούσε, δηλαδή φωνασκίες, εξυβρίσεις και μουσική είτε από τα ζώα που είχε στην αυλή του.
 
Όσον αφορά τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου το Δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του ότι «δημιουργεί αντικειμενικώς έντονη ανησυχία, αφού με τη μεγαλύτερη ευκολία, έβαλε τα κηπουρικά του γάντια, πήρε το μαχαίρι από την κουζίνα της οικίας του και με ψυχρότητα και αποφασιστικότητα, μετέβη και εισήλθε στο συνταγματικό καταφύγιο των παραπονουμένων και εκτέλεσε αυτό που σκεφτόταν όλη μέρα, δηλαδή τους επιτέθηκε με το μαχαίρι, ένα δυνητικώς φονικό όπλο . τέτοιες ενέργειες και παλληκαρισμοί δεν προσβάλλουν μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά προξενούν συν τω χρόνω και ευρύτερη ανασφάλεια στους νομιμόφρονες πολίτες, ενώ οι διαγωγές αυτές δεν είναι ανεκτές, μηδέ και μπορούν να επικροτηθούν δικαστικώς».
 
Προς μετριασμό της ποινή,ς το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων το λευκό ποινικού μητρώο του κατηγορουμένου, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις,  τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, την άμεση παραδοχή του σε δύο από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, την απολογία και την έμπρακτη μεταμέλεια του, τη συνεργασία του με τις ανακριτικές και αστυνομικές αρχές, τις επιπρόσθετες επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής του στον ίδιο, την οικογένεια του και στην εργοδότησή του, το ότι ενήργησε υπό το κράτος μιας συσσωρευμένης φόρτισης λόγω των διαφορών που υπήρχαν μεταξύ του και των παραπονουμένων και την έκταση των τραυμάτων των δύο συζύγων.
 
Το Κακουργιοδικείο «σταθμίζοντας την αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών» επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων για την κατηγορία της διενέργειας πράξης που σκοπεύει στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης του κάθε ενός από τους παραπονούμενους, ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, στην κατηγορία της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, ποινή φυλάκισης ενός έτους και στην κατηγορία της μεταφοράς μάχαιρας εκτός κατοικίας ποινή φυλάκισης έξι μηνών.
 
Οι ποινές συντρέχουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:52

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.