Γ. Χατζηπέτρου: Λανθασμένη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Έκπληξη για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τη συνταγματικότητα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, εκφράζει ο ηγέτης της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, χαρακτηρίζοντας την ως λανθασμένη.
 
Σε εκτενή δήλωσή του, ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρεται και σε μια "πρωτοτυπία" από το «γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ολομέλειας υιοθέτησε την απόφαση Χαραλάμπους κ.ά. v. Δημοκρατίας (2014) 3 Α.Α.Δ. 175 αντί της απόφασης Κουτσελίνη-Ιωαννίδου που ήταν μεταγενέστερη και η οποία με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έπρεπε να ακολουθηθεί». Σημειώνει ότι η Δημοκρατία δεν κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει ότι η μεταγενέστερη της Χαραλάμπους απόφαση στην Κουτσελίνη-Ιωαννίδου ήταν με οποιοδήποτε τρόπο λανθασμένη.
 
«Με δεδομένο ότι η αυστηρή προσήλωση στη Νομολογία συνιστά καθιερωμένη αρχή θεμελιωμένη στο δόγμα της δεσμευτικότητας της νομολογίας ως μέσου διασφάλισης της βεβαιότητας του δικαίου, η απόφαση Κουτσελίνη-Ιωαννίδου θα έπρεπε να αποτελέσει τη νομολογιακή πυξίδα για την έκβαση των υπό αναφορά εφέσεων.  Κατά συνέπεια η μη υιοθέτηση της προηγούμενης νομολογίας συνιστά παραβίαση του δόγματος της δεσμευτικότητας της νομολογίας», υποστηρίζει ο ηγέτης της ΠΑΣΥΔΥ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου, «αναντίλεκτα η θεωρία που αναπτύχθηκε ότι το Άρθρο 23 προστατεύει μόνο τον πυρήνα του δικαιώματος και επομένως, όχι το ύψος του μισθού είναι αβάσιμη, αφού συγκρούεται ευθέως με τις πρόνοιες του Άρθρου 23 του Συντάγματος». 
 
«Συνακόλουθα», προσθέτει, «και η απόφαση της πλειοψηφίας είναι λανθασμένη αφού συγκρούεται αφενός με τη σαφή επί του θέματος θέση των κυπριακών αλλά και των ευρωπαϊκών Δικαστηρίων  και αφετέρου με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, η οποία παρέχει προστασία στους πολίτες και εγγυάται ότι τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα που θεμελιώνονται στη νόμιμη δράση τους θα διατηρηθούν και στο μέλλον». 
 
Σημειώνει ακόμη ότι η αρχή αυτή αποτελεί τμήμα της κοινοτικής έννομης τάξεως και η όποια παραβίαση της συνιστά παραβίαση της Συνθήκης ίδρυσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και κάθε κανόνα σχετικού με την εφαρμογή της κατά την έννοια του άρθρου 173 της Συνθήκης. 
 
Ο κ. Χατζηπέτρου σημειώνει ακόμη ότι «αυτό που προκαλεί εύλογες απορίες είναι το γεγονός ότι  ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μ. Νικολάτος, ο οποίος ήταν εκείνος που έδωσε την απόφαση της πλειοψηφίας στην υπόθεση Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, επέλεξε να ακολουθήσει την υπόθεση Χαραλάμπους που όπως αναφέρεται πιο πάνω ήταν προγενέστερη», ενώ αφήνει και άλλες αιχμές κατά του Προέδρου Ανωτάτου αναφορικά με τα «όσα καταμαρτύρησε στον κ. Νικολάτο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αμέσως μετά την αθώωση των πρώην αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου».
 
Παράλληλα, ο κ. Χατζηπέτρου σημειώνει πως η προσπάθεια δικαίωσης θα συνεχιστεί τόσο στα δικαστήρια της Κύπρου όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
 
Υπενθυμίζοντας ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ εκκρεμεί από το 2014 η προσφυγή που προώθησε η ΠΑΣΥΔΥ σε σχέση με την απόφαση Χαραλάμπους κ.ά. v. Δημοκρατίας (2014) 3 Α.Α.Δ. 175 (Αρ.77396/14), ο κ. Χατζηπέτρου σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια συνένωσής τους, καθώς οι νέες προσφυγές ουσιαστικά αφορούν τη ίδια απόφαση.
 
Αναφέρει δε πως στις υποθέσεις που εκκρεμούν στο Διοικητικό Δικαστήριο η μεν δική μας πλευρά υποχρεωτικά πλέον θα ακολουθήσει τη γραμμή που έθεσε το Εφετείο σε σχέση με τον επηρεασμό του «πυρήνα» του δικαιώματος και θα παρουσιάσει  σχετικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τον επηρεασμό, το δε Δικαστήριο που βασικά στηρίχτηκε στην απόφαση Κουτσελίνη-Ιωαννίδου που αποτελούσε το δεσμευτικό προηγούμενο, στις εκκρεμούσες υποθέσεις  θα πρέπει να εξετάσει όλους τους λόγους ακυρότητας που έχουμε προβάλει.
 
«Τόσο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας πήραν τα εύσημα από επίσημα χείλη, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα από εκπροσώπους  των εργοδοτικών οργανώσεων. Και ασφαλώς έχουν το αίσθημα ότι φεύγουν από την υπηρεσία δικαιωμένοι, αφού πέτυχαν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης», καταλήγει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

 

Πηγή ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.