Τη δημιουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας εισηγείται ο ΠΙΣ

Τη δημιουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στην ορθή ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν παιδιά και ενήλικες ασθενείς με πυρετό και την παρουσία ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, προτείνει, με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ημερομηνίας 16.03.2020, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον ιό Covid-19, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι κατανοεί την ανάγκη επίταξης ιατρών και νοσηλευτών, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ρυθμίσεις ορθολογιστικής κατανομής ευθυνών που να βασίζονται αυστηρώς στην αναγνωρισμένη από το Ιατρικό Συμβούλιο, ειδικότητα του κάθε ιατρού.
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συγχαίρει, παράλληλα, τα μέλη του, που εθελοντικά έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να το πράξουν και πολύ πριν την απόφαση για επίταξη.
 
«Είμαστε περήφανοι για την κίνηση τους, η οποία μας τιμά», προσθέτει.
 
Ο ΠΙΣ αναφέρει, επίσης, ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο και σε ότι αφορά τη λειτουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Κέντρων Covid-19) για τον νέο κορωνοϊό, έχει αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις ως προς την ενδεδειγμένη και ασφαλή αξιοποίηση του ιατρικού και παραϊατρικού ανθρώπινου δυναμικού, στη βάση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης τους και ως προς την εύρυθμη και ασφαλή (για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς) λειτουργία των Κέντρων Covid-19.
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα συμβάλει στη στελέχωση των ιατρείων αυτών με προσωπικούς ιατρούς.
 
Τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας, σημειώνει ο ΠΙΣ, θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των ιατρείων των προσωπικών γιατρών από περιστατικά εν δυνάμει μολυσματικά.
 
«Δε διαθέτουν και δεν μπορούν να διαθέτουν όλα τα ιατρεία κατάλληλες υποδομές για πρόληψη μετάδοσης του νέου κορωνοϊού  τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και προς το προσωπικό. Αντίθετα, τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας θα στελεχώνονται από προσωπικό με κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό προστασίας ενώ ο τρόπος προσέλευσης των ασθενών θα είναι τέτοιος που θα αποφεύγεται ο συνωστισμός», προσθέτει.
 
Τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας, συνεχίζει ο ΠΙΣ, θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των διαφόρων Νοσοκομείων, θα εξετάζονται για τον νέο κορωνοϊό περιστατικά που προσέρχονται με τα κλινικά κριτήρια ανάλογα με την κλινική κρίση των ιατρών, καθώς και περιστατικά που κρίνονται ότι χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο θα εισάγονται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, βάσει οδηγιών για τη διαδικασία από το Υπουργείο Υγείας.
 
Επιπλέον, αναφέρει ο ΠΙΣ, στα ιατρεία αυτά θα καθησυχάζονται ασθενείς ή γονείς ασθενών που προσέρχονται ανήσυχοι γιατί νομίζουν ότι νοσούν από COVID-19
 
Όσον αφορά τις προτάσεις του, ο ΠΙΣ στην επιστολή του αναφέρει ότι συνιστάται να λειτουργήσουν τουλάχιστον τέσσερα ιατρεία σε κάθε μεγάλη πόλη (δύο ιατρεία για ενήλικες και δύο για παιδιατρικούς ασθενείς) στην Λευκωσία και Λεμεσό και 2-3 ιατρεία σε κάθε μία από τις υπόλοιπες Επαρχίες της Ελεύθερης Κύπρου.
 
Όσον αφορά στην στελέχωση, ο ΠΙΣ προτείνει όπως το κάθε ιατρείο για ενήλικες ασθενείς να στελεχώνεται από δύο Προσωπικούς Ιατρούς και ένα νοσηλευτή, ενώ αντίστοιχα το Ιατρείο για παιδιατρικούς ασθενείς να στελεχώνεται από δύο Παιδιάτρους και ένα νοσηλευτή.
 
Αναφορικά με το Ωράριο ιατρείου, προτείνει για το πρωινό, π.χ. 9-2μμ, και το απογευματινό, πχ 2μμ-7μμ.
 
« Διαφορετικό προσωπικό στην πρωινή και διαφορετικό στην απογευματινή βάρδια. Τα ιατρεία μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσουν και τα Σαββατοκύριακα», συμπληρώνει.
 
Ο ΠΙΣ προτείνει, επίσης, οι γιατροί που θα στελεχώνουν τα Ιατρεία Δημοσίας Υγείας όπως εναλλάσσονται ώστε να μην χρειάζεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του προσωπικού τους ιατρείου.
 
Σημειώνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα φέρει την κατάλληλη ένδυση με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (ειδική μπλούζα, μάσκα ψηλής αναπνευστικής προστασίας, προσωπίδα και γάντια), ενώ το ιατρείο θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα αναγκαία, για την πρώτη αντιμετώπιση ασθενούς με νόσημα αναπνευστικού πχ εκτός από εξεταστικό κρεβάτι, με συσκευή παροχής οξυγόνου, νεφελοποιητές, συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων για inhalers (spacer device), συσκευή οξυμέτρησης , θερμόμετρο, ωτοσκόπιο, ακουστικά, γλωσσοπίεστρα κ.λπ.
 
Αναφορικά με τις υποδομές και διαδικασία μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων ασθενών, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα υπάρχει λεκάνη με τρεχούμενο νερό, με υγρό σαπούνι και με οινοπνευματούχο διάλυμα [60-70%], χάρτινες πετσέτες για στέγνωμα των χεριών και καλάθι απορριμμάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να ληφθεί πρόνοια για αποδυτήρια του προσωπικού.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι μεταξύ επισκέψεων να γίνεται η στοιχειώδης απολύμανση του κρεβατιού ίσως και οριζόντιων επιφανειών με οινόπνευμα και το εξεταστικό κρεβάτι καλύπτεται σε κάθε νέα εξέταση ασθενή, με νέο χάρτινο κομμάτι όπου και ξαπλώνει.
 
«Επίσης θα πρέπει να καθαρίζονται με οινόπνευμα ωτοσκόπια και ακουστικά. Σε κάθε νέο ασθενή χρησιμοποιούμε καινούργιο χωνάκι για ωτοσκόπηση και το παλαιό πετάγεται στον κάδο απορριμμάτων. Κάτω από την μπλε αδιάβροχη μπλούζα δεν θα φορούν τα δικά τους ρούχα. Με προσέλευση στο ιατρείο θα αλλάζουν τα ρούχα τους και θα βάζουν μπλούζα ρούχινη και παντελόνι χειρουργικό και πάνω από αυτό την μπλε αδιάβροχη ολόσωμη μπλούζα, γάντια, μάσκα, προσωπίδα και σκούφο χάρτινο για προστασία των μαλλιών», προσθέτει.
 
Σημειώνει πως πάνω από την μπλε ολόσωμη μπλούζα θα φορούν μια νάιλον άσπρη την οποία και θα αλλάζουν μεταξύ ασθενών, ενώ μεταξύ ασθενών θα αλλάζουν επίσης γάντια και θα πλένουν τα χέρια τους.
 
Επιπρόσθετα, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι ο χώρος αναμονής πρέπει να είναι ευρύχωρος και καλά αεριζόμενος, ενώ καλός φυσικός αερισμός θα υπάρχει και στο χώρο του εξεταστηρίου.
 
Προσθέτει ότι η εξέταση ασθενών θα διευθετείται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού από τον προσωπικό ιατρό ή τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, προς αποφυγή κατά το δυνατό του συνωστισμού στον χώρο αναμονής, όπως θα προνοείται και στον σχετικό αλγόριθμο διαχείρισης που αναμένεται να εκδοθεί.
 
Όσον αφορά τη διαχείριση Μαζικής Προσέλευσης Ασθενών, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι όταν προσέρχονται για εξέταση ταυτόχρονα, περισσότεροι από ένας, ασθενείς, θα τυγχάνουν διαλογής από τον/την νοσηλευτή/τρια του ιατρείου προκειμένου να αξιολογείται η σοβαρότητα της κατάστασης.
 
«Τα ολιγότερο επείγοντα περιστατικά θα πρέπει αφού δηλώσουν την άφιξη τους στον/στην νοσηλευτή/τρια του ιατρείου, είτε να περιμένουν στο αυτοκίνητο τους μέχρι να φτάσει η ώρα της εξέτασης τους οπότε και θα ειδοποιούνται να προσέλθουν για εξέταση, ή εναλλακτικά, αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να περιμένουν στον ανοικτό χώρο έξω από το ιατρείο τηρώντας τις αναγκαίες  αποστάσεις μεταξύ τους, σε καθίσματα που θα τοποθετηθούν αναλόγως», σημειώνει.
 
Προσθέτει, επίσης, ότι ο κάθε ασθενής θα συνοδεύεται μόνο από ένα άτομο.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι επιβάλλεται στα ειδικά διαμορφωμένα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, να διενεργείται δειγματοληψία για εργαστηριακή διερεύνηση, των υπόπτων περιστατικών, και εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς εξοπλισμού και κρίνεται απαραίτητο κατά την κλινική κρίση του ιατρού, να διενεργείται ακτινογραφία θώρακος.
 
Σημειώνει ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για νόσο από κορωνοϊό οι ασθενείς μπορούν να κατευθύνονται προς τον προσωπικό τους ιατρό.
 
Αναφορικά με την παραπομπή σοβαρών περιστατικών για εισαγωγή, ο ΠΙΣ αναφέρει πως εφόσον ο ιατρός κρίνει ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, ότι χρήζει εισαγωγής θα τον/την παραπέμπει για εισαγωγή στο ανάλογο νοσοκομείο. (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραστεί ανάγκη ασθενοφόρου για την μεταφορά εφόσον πρόκειται για βαριά πάσχοντες).
 
Ο ΠΙΣ σημειώνει, τέλος, ότι το κείμενο ετοιμάστηκε με πρότυπο τα ιατρεία πυρετού που λειτούργησαν φέτος στην Αυστραλία σε απάντηση στην φετινή πανδημία.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:24

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.