Παρέλυσε το λιμάνι Λεμεσού από στάση εργασίας

Σε περιπέτειες ξανά οι εργασιακές σχέσεις στο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων της Eurogate, καθώς οι μηχανοδηγοί κατήλθαν σε αυθόρμητη στάση εργασίας.

Καταγγέλλουν την εταιρεία για μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν τα ωφελήματα τους αλλά και για αδράνεια σε θέματα που αφορούν τις συνθήκες και την ασφάλεια στην εργασία.

Λόγω της στάσης εργασίας των μηχανοδηγών ένα εμπορικό πλοίο δεν έχει εξυπηρετηθεί, ενώ αν δεν βρεθεί λύση, ιδιαίτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί αύριο, όπου αναμένεται το εμπορικό πλοίο για τις εξαγωγές ευπαθών κυπριακών προϊόντων.

Συντεχνιακές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως η ενέργεια της διαχειρίστριας εταιρείας να μην καταβάλει πλήρως τα ωφελήματα σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση, προκάλεσαν την αντίδραση των μηχανοδηγών, οι οποίοι διαμαρτύρονται και για τις συνθήκες και την ασφάλεια στην εργασία τους.

Σημειώνεται πως η συμφωνία με την εργοδότρια εταιρεία προνοεί όπως οι μηχανοδηγοί πληρώνονται στο ακέραιο τις υπερωριακές βάρδιες τους, ασχέτως των ωρών εργασίας τους, κάτι που φαίνεται να μην έγινε κατά την αργία των Θεοφανείων.

Οι απεργοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στην εργασία τους αν δεν λάβουν σχετικές διαβεβαιώσεις, ενώ οι συντεχνίες προσπαθούν από το πρωί να εξεύρουν λύση ώστε να ικανοποιηθούν αφενός τα επηρεαζόμενα μέλη τους και αφετέρου να μην επηρεαστούν οι εργασίες στο λιμάνι.

Από πλευράς Eurogate ο Γενικός Διευθυντής της, Γιώργος Πούρος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η αυθόρμητη στάση εργασίας δεν δικαιολογείται και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν λάβει σήμερα επιστολή από το Επαρχιακό Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, σύμφωνα με το οποίο τα απεργιακά μέτρα είναι κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των Εργασιακών Θέσμιων στην Κύπρο και πρέπει να αρθούν αμέσως.

Η διαφορά, συνέχισε, προέκυψε την ημέρα των Θεοφανείων, όταν κλήθηκαν δυο βάρδιες για να εξυπηρετήσουν εμπορικό πλοίο, κάτι που ωστόσο δεν έγινε λόγω θαλασσοταραχής. "Εμείς καταβάλαμε και στις δυο βάρδιες τέσσερις ώρες υπερωριακή αποζημίωση, παρόλο που δεν εργάστηκαν", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ.Πούρο, χθες συμφωνήθηκε με τις συντεχνίες η συζήτηση του θέματος για την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο σήμερα οι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων φτάνει τους 64, αποφάσισαν να κατέλθουν αυθόρμητα σε στάση εργασίας.

Από τη στάση εργασίας, συνέχισε, επηρεάζεται ένα πλοίο που βρίσκεται από το πρωί στο λιμάνι και αναμένει τα ξεφορτώσει 125 εμπορευματοκιβώτια και να φορτώσει 265, από τα οποία τα 200 αφορούν κυπριακά προϊόντα.

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο εάν συνεχιστεί η στάση εργασίας, επεσήμανε ο ΓΔ της Eurogate, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετηθεί το εβδομαδιαίο πλοίο που εξάγει τα ευπαθή κυπριακά προϊόντα, όπως φρούτα, ψάρια και πατάτες.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:37

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.