Λονδίνο: Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου

Τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος εκοιμήθη στις 20 Νοεμβρίου πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών, αποχαιρέτισε σήμερα η ελληνορθόδοξη παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.



Η Εξώδιος Ακολουθία εψάλη το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο βόρειο Λονδίνο, χοροστατούντος του νυν Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτα.

Από την Τρίτη, αρχικά στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο και στη συνέχεια στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα μέλη της παροικίας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Παρόντες στη σημερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Εξώδιο Ακολουθία ήταν επίσημοι και πλήθος πιστών, που κατέκλυσαν το ναό στην περιοχή του Wood Green.

Τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου εκπροσώπησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας που εκπροσωπούσε τη Βουλή. Από την πλευρά της Ελλάδας την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Μηταράκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής και ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, οι υποψήφιοι βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ, Πάμπος Χαραλάμπους και Τζέισον Χαραλάμπους, εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ανδρέας Παπαευριπίδης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.

Επικήδειους ανέγνωσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο κ. Μηταράκης, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ως συγγενής του Μακαριστού. Το έργο του Μακαριστού Γρηγορίου εκθείασε, τέλος, και ο διάδοχός του Σεβασμιώτατος κ. Νικήτας.

Ο ενταφιασμός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου γίνεται (στις 2 τοπική) στο Κοιμητήριο του Hendon στο βόρειο Λονδίνο.

Ο αοίδιμος ιεράρχης γεννήθηκε το 1928 στον Μαραθόβουνο της επαρχίας Αμμοχώστου. Χειροτονήθηκε το 1959, διορίστηκε Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων το 1964, εξελέγη Επίσκοπος Τροπαίου το 1970 και το 1988 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επρόκειτο για προσωπικότητα που είχε κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη όχι μόνο της παροικίας, αλλά και των Βρετανών. Μεταξύ άλλων είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ελληνικής παιδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο θώκο της Αρχιεπισκοπής τον έχει διαδεχθεί από τον Ιούλιο ο από Δαρδανελίων κ. Νικήτας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.