Συζήτηση τροποποίησης ασυλίας Βουλευτών

Τις πρόνοιες του νομοσχεδίου με το οποίο, μέσα από τροποποίηση του Συντάγματος θα ρυθμίζεται η ασυλία του Βουλευτή συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.



Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου είπε σε δηλώσεις του πως η ασυλία του Βουλευτή αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας και απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην φτάσουμε στο άκρο της φίμωσης και τον περιορισμό της πολιτικής δράσης. Απαιτείται μέτρο και ισορροπία, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού στις δηλώσεις του ανέφερε πως το νομοσχέδιο αφορά τον περιορισμό της ασυλίας των Βουλευτών εντός και εκτός Βουλής. Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση έχει κατοχυρωθεί επειδή οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να επιτελούν τα καθήκοντα τους ανεξάρτητα από περιορισμούς και φόβους. Παρατήρησε πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης δεν συζητήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και τη Βουλή ούτε και με τα κόμματα.  Είπε επίσης πως αναμένεται διαφοροποίηση για το περιεχόμενο του και παρατήρησε πως περιέχει επικίνδυνη για τη δημοκρατία περιστολή ελευθερίας του Βουλευτή.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού ανέφερε πως η ασυλία που παρέχεται στον Βουλευτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μανδύας για να αποφεύγονται οι συνέπειες από ποινικά κολάσιμες πράξεις, διατύπωσε την προκαταρκτική άποψη ότι με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου ως έχει, ο Βουλευτής δεν θα έχει την ασυλία που απαιτείται για να επιτελεί τα καθήκοντα του. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή, επειδή μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, συμπλήρωσε αναφέροντας ότι  δεν μπορεί η ασυλία να περιοριστεί στον στενό κλοιό της Βουλής.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως συμφωνεί με το νομοσχέδιο για τη βουλευτική ασυλία. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι Βουλευτές έχουν ασυλία για την επιτέλεση των καθηκόντων τους και όχι ασυδοσία. Δεν μπορεί να καλύπτονται πίσω από την ασυλία για να διαπράττουν αδικήματα όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ή το κάπνισμα σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται και εντός της ίδιας της Βουλής, συμπλήρωσε.
 
Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος για οικονομική ανεξαρτησία του Γενικού Ελεγκτή
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος για την οικονομική αυτονομία της ελεγκτικής υπηρεσίας, είπε πως η οικονομική αυτονόμηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν μπορεί να εκφύγει από τη συνταγματική διάταξη για την εξουσία της Κυβέρνησης να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η οικονομική αυτονομία της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι δεδομένη ανάγκη. Πρόσθεσε πως επιμέρους ζητήματα που ηγέρθησαν θα αντιμετωπισθούν μέσα από τη συζήτηση που θα συνεχιστεί, ώστε να υπάρξει κατάληξη στην πολιτική αμεροληψία της ελεγκτικής υπηρεσίας που θα συνδυάζεται με οικονομική αυτονομία.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως το ΔΗΚΟ είναι εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου για την οικονομική ανεξαρτησία του Γενικού Ελεγκτή. Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να μην μπορεί η εκτελεστική εξουσία να ελέγχει την ελεγκτική υπηρεσία μέσω του Προϋπολογισμού.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε πως επιβάλλεται η κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε πως  χωρίς να υπάρχει υποψία  ότι αυτό έχει συμβεί, είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να τιμωρήσει τον Γενικό Ελεγκτή, με περιορισμούς στον προϋπολογισμό. Παρατήρησε πως δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Υπουργός Οικονομικών και ο Ελεγκτής βρέθηκαν σε αντιπαράθεση.
 
Πρόταση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος ώστε να μειωθεί το όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για βουλευτές
 
Πρόταση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να μειωθεί το όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για βουλευτική έδρα φαίνεται να βρίσκει τα κοινοβουλευτικά κόμματα σύμφωνα.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και διαλαμβάνει μείωση του ορίου της ηλικίας των 25 ετών που απαιτείται στα 21 έτη της ηλικίας για να μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για εκλογή μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως η πρόταση νόμου πιθανόν να οδηγηθεί στην Ολομέλεια με ομοφωνία.
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προτεινόμενη ρύθμισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ψηφιστεί στο συντομότερο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.