Ειδική ομάδα από την Τουρκία για χημικές μετρήσεις στα κατεχόμενα

Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας έρχεται στα κατεχόμενα για να διεξάγει κάποιες έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.


Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες|.

Έκτακτη συνεδρία «υπουργικού»

Για κομμάτι πυραύλου S 200 που έπεσε μεταξύ του χωριού Βουνό και Κουτσοβέντη, προκαλώντας καταστροφές μίλησε ο Ερσίν Tατάρ κάνοντας λόγο για ατύχημα με την εκτόξευση πυραύλου από (αντιαεροπορικό) σύστημα της Συρίας, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Μιλώντας μετά από την έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στην παρουσία των «διοικητών» των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», αλλά και του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Κάλεσε δε τις χώρες της περιοχής, κυρίως το καθεστώς στην Συρία και το Ισραήλ, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων ζωών και περιουσιών.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι για το συμβάν ενημερώθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα και οι δύο «διοικητές» ενημέρωσαν σήμερα το «υπουργικό» για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Δεν υπάρχει θέμα τοξικής μόλυνσης, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το τουρκικό ΓΕΣ. Σημείωσε δε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές για το συμβάν του τύπου «βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αρμόδιοι βρέθηκαν επιτόπου από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις και ξέσπασαν οι φωτιές, ενώ ο ίδιος πήγε το πρωί με τη συνοδεία στρατιωτικών και επιθεώρησε την περιοχή.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρωί μίλησε με κάποιους ξένους πρέσβεις και τις πληροφορίες που έλαβε τις προώθησε στους «αρμόδιους του κράτους», κατά την έκφρασή του. «Γίνεται κατανοητό ότι χτες έναντι μιας μαζικής επίθεσης από το Ισραήλ η Συρία εξαπέλυσε κατά μη ελεγχόμενο και έντονο τρόπο βολές από συστοιχία και ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, ένας πύραυλος έπεσε εδώ».

O κ, Οζερσάι είπε ότι τα κομμάτια του πυραύλου που έπεσαν χτες την νύχτα στα κατεχόμενα έχουν τις ίδιες αναγραφές και φέρουν τις ίδιες πληροφορίες με τον πύραυλο που είχε πέσει τον Ιούλιο του 2018 στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Είναι κομμάτια πυραύλου που ονομάζονται μοντέλο SA 5 στο σύστημα του ΝΑΤΟ και υπάρχουν στο ρωσικό σύστημα S 200, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι «βεβαίως και είναι ένα σημαντικό γεγονός αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Καλούμε τις χώρες της περιοχής, πρωτίστως το καθεστώς στη Συρία, το Ισραήλ αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια έμψυχων και άψυχων και να συμπεριφέρονται με ηρεμία».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι μίλησε με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ που του είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός, πρόκειται για μια έκτακτη, μη συνηθισμένη περίπτωση που συνέβη λόγω ατυχήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.