Ο Νίκος Νουρής προειδοποιεί για προβλήματα στο ΓεΣΥ

Για σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ανεπάρκειας στο ΓεΣΥ προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, δύο μονο 24ωρα πριν από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κύριος Νουρής είπε ότι με γραπτή δήλωσή του, εισηγείται τη σταδιακή εισαγωγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο Ιούνιος θα μπορούσε να αποτελέσει τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εγγραφών, ο Ιούλιος το μήνα της πλήρους προσαρμογής στον τομέα της συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κοινοποίησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ο Αύγουστος το μήνα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισαγωγής των ειδικών γιατρών στο σύστημα.

Επειδή, πρόσθεσε, το μηχανογραφικό σύστημα ούτε πιλοτικά ακόμη δεν έχει λειτουργήσει ο ΟΑΥ θα πρέπει να επιτρέψει σε πρώτο χρόνο τη διεκπεραίωση παραπεμπτικών και συνταγών και σε έντυπη μορφή.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι πάροχοι υπηρεσιών και οι ασθενείς, είναι η διακίνηση των ασθενών εντός του συστήματος με τις διάφορες παραπομπές.

Παραπομπές, είπε ο κύριος Νουρής, σε κλινικά εργαστήρια, μαγνητικούς τομογράφους, εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς ακόμη και η παροχή συγκεκριμένων φαρμάκων.

Διευκρίνησε πάντως ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι του Δημοκρατικού Συναγερμού.

​Σε ορισμένες από τις εισηγήσεις τις οποίες υπέβαλε σε γραπτή δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, τοποθετήθηκε αργά το απόγευμα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

- Σε ό,τι αφορά στο Σύστημα Πληροφορικής, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες στη βάση των σχεδιασμών, διαβεβαιώνοντας ότι συγκεκριμένα προβλήματα που εντοπίστηκαν είτε έχουν ήδη επιλυθεί, είτε είναι στη διαδικασία επίλυσης.

Αναφέρει, επίσης, ότι στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ, ο γιατρός μπορεί να καταχωρεί κανονικά την συνταγή για τον δικαιούχο και ο φαρμακοποιός μπορεί, χωρίς πρόλβημα, να έχει πρόσβαση και να την εκτελεί.

-Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι προς αποφυγή της ταλαιπωρίας δικαιούχων και επαγγελματιών υγείας κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει αρχίσει η αποστολή στους γιατρούς, σε έντυπη μορφή, συνταγολογίων και άλλων αναγκαίων εγγράφων για παραπομπή, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγογράφηση. Ως εκ του τούτου, προστίθεται, οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη με την έκδοση έντυπων συνταγών και παραπεμπτικών.

-Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των γιατρών, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ θα παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον χίλιοι-διακόσιοι γιατροί, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο ΟΑΥ ζητεί την κατανόηση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο, κάτι που από μόνο του καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.