Στήριξη των φιλοζωικών από το κράτος και ανάληψη ευθύνης από Δήμους ζητά ο Χ. Θεοπέμπτου

Την οικονομική ενίσχυση των φιλοζωικών οργανώσεων από το κράτος έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καινούριες απαιτήσεις που θα θεσμοθετηθούν αλλά και ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί από τους Δήμους ζήτησε σήμερα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τα καταφύγια ζώων.

«Υπάρχουν μια σειρά από θέματα τα οποία είναι σοβαρά και το κύριο είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή σχεδόν όλα τα καταφύγια τα μεγάλα τα λειτουργούν οι φιλοζωικές οργανώσεις», είπε ο κ. Θεοπέμπτου σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι «όταν θα ξεκινήσουμε να έχουμε μια νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τα μεγέθη, τον τρόπο συντήρησης και της λειτουργίας των καταφυγίων, όλες αυτές οι φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες λειτουργούν μέχρι τώρα με τη βοήθεια του κόσμου, θα χρειάζεται να κάνουν αλλαγές».

Γι αυτό, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, «είναι απαραίτητο από το κράτος να δώσει δημόσια την υπόσχεσή του ότι με την ψήφιση του νόμου, θα έχουμε την οικονομική ενίσχυση στα καταφύγια που είναι απαραίτητη για να φτάσουν στις προδιαγραφές που καθορίζει η νομοθεσία».

Υπενθύμισε ότι «οι φιλοζωικές οργανώσεις συμπληρώνουν την αδυναμία του κράτους και των τοπικών αρχών να βάλουν ένα σωστό περιορισμό και ρύθμιση στην ευημερία των ζώων και στον περιορισμό των αδέσποτων».

Επομένως, συνέχισε, «έχουμε διπλή υποχρέωση να βοηθήσουμε τις φιλοζωικές οργανώσεις να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά». Αναφορά έκανε για προβλήματα με τις στειρώσεις, με έξοδα γιατρών, σήμανσης ακόμα και αποστολής σκύλων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών θα πρέπει οι φιλοζωικές να οργανωθούν, να είναι σύμφωνη η λειτουργία τους με το νόμο για τα ιδρύματα και τα σωματεία, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν σωστή διαχείριση των εισοδημάτων τους.

Ο κ. Θεοπέμπτου έθιξε επίσης το ζήτημα των καταφυγίων που λειτουργούν οι δημοτικές αρχές. «Δεν γίνεται ένας μεγάλος Δήμος για παράδειγμα, ή ένα σύμπλεγμα Δήμων να έχει ένα μικρό καταφύγιο για 4 – 5 σκύλους. Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους οι Δήμοι». Εξήγησε ότι η πρόθεση είναι να σταματήσει η ευθανασία που γίνεται τώρα μετά από 15 μέρες, γι αυτό και θα πρέπει να έχουν καταφύγια με το σωστό μέγεθος ή να προσλάβουν τις φιλοζωικές οργανώσεις για να φροντίζουν τα αδέσποτα.

Σε ερώτηση κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία περί σκύλων απάντησε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ο οποίος να νομίζει ότι ο περί σκύλων νόμος εφαρμόζεται σωστά». Έπρεπε να έχουμε μια σωστή πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων η οποία θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα για να λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να ξεκινήσουμε, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είναι το ζήτημα με τα αδέσποτα και όχι θέμα ευαισθησίας ανέφερε ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου Κυριάκος Κυριάκου. Σύμφωνα με τον ίδιο «κανονισμός για ξενοδοχεία, εκτροφεία και καταφύγια, 6.000 καθαρόαιμα σκυλιά εισήχθηκαν στην Κύπρο, 15.000 τα στείλαμε σε άλλες χώρες». Οι νομοθεσίες για να εφαρμοστούν χρειάζονται τον πολίτη και το κράτος, είπε και διερωτήθηκε από το 2002 που ισχύει η νομοθεσία πόσοι Κύπριοι δήλωσαν τις θηλυκές σκύλες τους ή τα κουταβάκια της. Εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συζήτηση νέων κανονισμών ωσότου παρουσιαστούν επίσημα στοιχεία ότι το πρόβλημα μειώθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.