Οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης για το ΓεΣΥ σύμφωνα με έρευνα του ΠΙΣ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε ανακοίνωση του αναφέρεται στην παγκύπρια έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία CMRC – Cypronetwork για λογαριασμό του, και όπως αναφέρει «αποκαλύπτει την παγιωμένη ανησυχία της κυπριακής κοινής γνώμης για το ΓεΣΥ και τον τρόπο που σχεδιάστηκε».

Οι φορολογούμενοι πλέον πολίτες, αναφέρει ο ΠΙΣ έχουν χαμηλές προσδοκίες και επιφυλάξεις, ενώ συμμερίζονται τους προβληματισμούς της ιατρικής κοινότητας.

«Στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση και ΟΑΥ για αλλαγής πλεύσης και της ζητούν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν γιατρούς και νοσηλευτήρια συμμέτοχους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας», σημειώνεται.

«Οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης δεν είναι άλλοι από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, που είχαν τις ευθύνες τόσο του σχεδιασμού του ΓεΣΥ όσο και της έκβασης του δημόσιου διαλόγου. Οι πολίτες κατάλαβαν τι ρόλο έπαιξε η κάθε πλευρά και στέλνουν μήνυμα: αλλάξτε τακτική. Αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κατανοούν σήμερα οι πολίτες αλλά και πολιτικοί και επαγγελματικοί φορείς», αναφέρει ο ΠΙΣ.

«Η κοινωνία φαίνεται να συμμερίζεται αυτό που ζητούν και οι γιατροί: ποιοτική περίθαλψη σε ένα σύγχρονο, καθολικό, αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στα υψηλά standards της χώρας αλλά και στις εισφορές που καταβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ.

Η παγκύπρια έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία CMRC – Cypronetwork αποκαλύπτει την παγιωμένη ανησυχία της κυπριακής κοινής γνώμης για το ΓεΣΥ και τον τρόπο που σχεδιάστηκε.

Συγκεκριμένα:
1. «Η διασφάλιση της ποιότητας είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του ΓεΣΥ» - 91% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 6% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

2. «Χωρίς γιατρούς και κλινικές δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΓεΣΥ» - 85% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs.9% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

3. «Πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα πριν από τη λειτουργία του ΓεΣΥ» -77% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 13% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

4. «Το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψη τα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας στην εφαρμογή του ΓεΣΥ» - 66% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 15% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

5. «Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του ΜΟ της ΕΕ» - 63% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 14% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

6. «Θα έπρεπε να προηγηθεί η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων πριν από τη λειτουργία του ΓεΣΥ» - 60% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs 13% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.

7. Το 64% πιστεύει ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προτείνει νομοθετικές αλλαγές ώστε να πειστούν γιατροί και νοσηλευτήρια να συμμετάσχουν. Το 25% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο ως έχει.

8. Το 43% θεωρεί ότι δεν θα λαμβάνει την αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών σε σχέση με τα χρήματα που θα πληρώνονται για το ΓεΣΥ.

a. Το 25% θεωρεί ότι σίγουρα δεν θα τη λαμβάνει.

b. Το 18% θεωρεί ότι μάλλον δεν θα τη λαμβάνει.

9. Το 60% θεωρεί ότι η ετοιμότητα λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.

a. Το 32% θεωρεί ότι δεν υπάρχει καθόλου ετοιμότητα.

b. Το 28% θεωρεί ότι υπάρχει μικρή ετοιμότητα.

10. Το 51% θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.

a. Το 24% θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου.

b. Το 27% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται λίγο.

c. Το 3% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό.

11. Το 37% θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.

a. Το 15% θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου.

b. Το 22% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται λίγο.

c. Το 4% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό.

12. Το 39% βρίσκει κακό ή πολύ κακό το σχεδιασμό, ενώ ένα άλλο 24% τον κρίνει ως μέτριο.

a. Το 26% είναι ικανοποιημένο με τους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.