Α. Νεοφύτου: Οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ θα πληρωθούν τέλος του μήνα, όμως το ΡΙΚ πρέπει να αλλάξει

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την Κυριακή διαβεβαίωσε πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι του ΡΙΚ θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα καθώς αναμένεται ο Υπουργός Εσωτερικών και το ΔΣ του ΡΙΚ σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ή και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να προωθήσουν πριν το τέλος του μήνα αναθεωρημένο Προϋπολογισμό ώστε αυτός να ψηφιστεί έγκαιρα σε νόμο.

Διευκρίνισε πως αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επέμενε ώστε να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του καταψηφισθέντος Προϋπολογισμού την περασμένη Παρασκευή και να μην αναβληθεί, παρόλο που νομοθετήματα που προηγούντο του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, αναβλήθηκαν.

Ο κ. Νεοφύτου επανάλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΔΗΣΥ «θέλουμε μια ισχυρή κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία θα προσφέρει στον κυπριακό λαό και τους φορολογούμενους έγκυρη, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση με μια ισότιμη μεταχείριση». Μια κρατική ραδιοτηλεόραση για την ύπαρξη της οποίας πληρώνει ο φορολογούμενος ώστε να μπορεί να προάγει τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και προγράμματα που δεν πωλούν και που ούτε μπορούν να φέρουν έσοδα, αλλά είναι απαραίτητα προς καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζοντας ανέφερε πως για να μπορέσει η κρατική ραδιοτηλεόραση να εξυπηρετήσει το ρόλο και την αποστολή της, χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα να είναι δίκαιη με τους εργαζομένους της. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πολιτικός και πολιτικό κόμμα, είτε της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, που να διαφωνεί με αυτές τις 3 κυρίαρχες θέσεις.

Όλοι κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τον τρόπο, με τον οποίο το ΡΙΚ προβάλλει την ενημέρωση, συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι πάντοτε ακούγονταν κριτικές ότι ξέφυγε του ρόλου και της αποστολής του και όλα τα κόμματα εδώ και αρκετά χρόνια μιλούν για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στο ΡΙΚ. Πρόσθεσε ότι, αποδεχόμενος και την αυτοκριτική ως κυβερνών κόμματα, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε μία τρίτη κατηγορία εργαζομένων με ειδικά συμβόλαια και σε αρκετές περιπτώσεις με πακέτο την παραγωγή εκπομπής, την ώρα που το ΡΙΚ έχει στο σύνολο πολύ περισσότερο προσωπικό, από το άθροισμα των εργαζομένων σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Εχει 25 και πλέον σκηνοθέτες, ανέφερε.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ, είπε πως είναι πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των προϋπολογισμών εξόδων όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών του ιδιωτικού τομέα μαζί. Διευκρινίζοντας πως δεν έχει πρόβλημα να ψηφίζει τέτοιους προϋπολογισμούς υπό την προϋπόθεση ότι το ΡΙΚ θα εκπληρώνει την αποστολή για την οποία «θέλουμε να υπάρχει κρατική ραδιοτηλεόραση».

Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζοντας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει όλα τα κόμματα σε ένα διάλογο μαζί με την Κυβέρνηση, επειδή ανέφερε, όλοι έχουν τις ίδιες απόψεις, αλλά μένουμε στη λογική του τόσο καιρό πού ήταν το μυαλό σας, αφού εσείς τα κόμματα τα δημιουργήσατε αυτά. Εξέφρασε επί του θέματος την άποψη πως με αυτή τη λογική οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν στον τόπο επειδή κόμματα επειδή προϋπήρχαν, πολιτικοί και κόμματα να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τίποτε και να αρχίζουμε τις συνωμοσιολογίες, αντί να μπούμε στην ουσία, που είναι αν συμφωνούμε επί των διαπιστώσεων και στον στόχο.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα προς τους εργαζομένους στο ΡΙΚ ότι η καταψήφιση του Προϋπολογισμού δεν έγινε για να τους αποστερηθεί ο μισθός τους, προσθέτοντας πως είναι διασφαλισμένοι τόσο οι μισθοί όσο και οι συντάξεις. «Δεν πρόκειται να μείνει κανένας εργαζόμενος, ούτε και κανένας συνταξιούχος χωρίς μισθό τέλος του μήνα», συνέχισε πως ένας από τους λόγους που ο ΔΗΣΥ λειτούργησε κατά αυτό τον τρόπο, είναι και η δικαιοσύνη μεταξύ των εργαζομένων στο ΡΙΚ.

Ερωτηθείς ποια φόρμουλα θα ακολουθηθεί ώστε να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα κατατεθεί στη Βουλή ένας προϋπολογισμός Ανέφερε περαιτέρω πως θεωρεί αυτονόητο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με το ΔΣ του ΡΙΚ θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα ή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να βρεθεί ο τρόπος. Ούτε και η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη, όσον αφορά τα ζητήματα και το ρόλο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, είπε και στην παρατήρηση πως ο προϋπολογισμός που καταψηφίστηκε «πέρασε» από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πολλά ή και όλα περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από αύριο θα υπάρξει ένας διάλογος για να διαμορφωθεί ένας προϋπολογισμός που θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του ΔΗΣΥ και της ολότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανέφερε υπενθυμίζοντας πως όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ κατέθεσαν θέσεις ή τροπολογίες για σταύρωμα 3 και πλέον εκατομμυρίων. Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν πρόκειται να κοπούν εκπομπές και να διαφοροποιηθεί ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για μια ολόκληρη χρονιά, αλλά συνέχισε αναμένουμε ότι αυτές τις πολιτικές μας τοποθετήσεις θα ληφθούν υπόψη στον προγραμματισμό της νέας τηλεοπτικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2019 – Ιουνίου 2020.

Ερωτηθείς αν την Παρασκευή θα κατατεθεί διαφοροποιημένος Προϋπολογισμός ώστε αυτός να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος. «Δώσαμε πίστωση χρόνου, θεωρώ ότι η διεύθυνση του ΡΙΚ, όχι με σκοπιμότητα δεν κατάφερε να βάλει το ΡΙΚ στο νέο σωστό του ρόλο», ανέφερε.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η πολιτική του τοποθέτηση δεν αφορά παράπονα για την προβολή του ΔΗΣΥ και των θέσεων. Πρόσθεσε πως τόσο στο ΡΙΚ, όσο και στα ιδιωτικά κανάλια τα δελτία ειδήσεων δεν θα πρέπει να είναι δελτία ανακοινώσεων των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η Κυβέρνηση έκανε πολλά και εξαιρετικά πράγματα για τον τόπο και τώρα έφτασε η ώρα μέσα από τον διάλογο που αρχίζει να έχουμε επιτέλους μια σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση και διευκρίνισε πως αν τα προγράμματα του ΡΙΚ είναι πανομοιότυπα (ακόμα ένα από τα ίδια) με αυτά των ιδιωτικών καναλιών δεν υφίσταται λόγος για τους φορολογούμενους να πληρώνουν 33 εκ. το χρόνο για να συντηρούν το ΡΙΚ. Συμπλήρωσε πως θέλει να δει στο προϋπολογισμό που θα ετοιμαστεί, από τον Σεπτέμβρη διαφοροποίηση προς το ρόλο και την αποστολή του ΡΙΚ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση διερωτήθηκε γιατί «να μην μπορεί επειδή είναι κυβερνών κόμμα να ψέξει κάτι που συμβαίνει έστω και αν αυτό συμβαίνει σε περίοδο δικής μας διακυβέρνησης», ερωτηθείς αν υπάρχουν υπόνοιες διαπλοκής με τα συμβόλαια παραγωγής προγραμμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε, «όχι και είμαι απόλυτος».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.