Το ΓεΣΥ θα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται, είπε ο Υπουργός Υγείας

Το ΓεΣΥ θα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων στη νομοθεσία, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις παραιτήσεις ιατρών του δημοσίου.

Ερωτηθείς σχετικά με ανησυχίες που εκφράζονται για το εάν θα υλοποιηθεί ή όχι το ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ΓεΣΥ θα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων στη νομοθεσία" και πρόσθεσε ότι "την 1η Ιουνίου ξεκινούμε με την 1η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βουλή. Και αυτός δεν είναι ο στόχος μας».

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και κληθείς να δώσει τη δική του απάντηση στους κυβερνητικούς ιατρούς σχετικά με την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη γιατί διαφωνούν με την απόσπασή τους στον ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι οι αποσπάσεις έγιναν βάσει του νόμου που αφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία που υπεγράφη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, «είχε συμφωνηθεί ότι για να προχωρήσουν με την αυτονόμηση και τις αποσπάσεις, θα αναβαθμίζονταν οι μισθολογικές κλίμακες από Α11 σε Α13, θα δίνονταν επιπλέον επιδόματα, τα οποία και έχουν δοθεί. Άρα ήταν μέρος της διαβούλευσης οι γιατροί από το 2016, είχε συμφωνηθεί για το πώς θα προχωρούσε ο νόμος για την αυτονόμηση και το πώς θα διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των γιατρών».

Ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε δε γιατί υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση τη δεδομένη στιγμή και επεσήμανε ότι υπάρχει και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την εγκυρότητα του νόμου.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει παραιτήσεις ιατρών από το δημόσιο, ο Υπουργός απέρριψε τις αναφορές της ΠΑΣΥΚΙ περί μη πλήρωσης αυτών των κενών θέσεων, σημειώνοντας πως έχουν προκηρυχθεί 34 καινούργιες θέσεις πριν τρεις εβδομάδες.

«Όποιες θέσεις κενώνονται, προκηρύσσονται άμεσα. Εδώ να τονίσω ότι αυτά που λέγονται συνέχεια για φυγή των γιατρών -διότι και πριν από έναν μήνα γράφτηκε για μαζική φυγή των γιατρών-, είχαν αποχωρήσει τρεις γιατροί. Αυτό είναι και εντός των φυσιολογικών πλαισίων. Κάθε χρόνο αποχωρούν γιατροί για διάφορους λόγους. Έχουμε 825 γιατρούς και προσωπικά εγώ ανέμενα ότι θα αποχωρούσαν και περισσότεροι για να ιδιωτεύσουν», είπε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό εναπόκειται στον κόσμο για να το κρίνει και επανέλαβε ότι «η πρόθεση είναι όποιος αποχωρήσει να αναπληρώνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, κάποιοι αποχωρούν, κάποιοι νέοι προσλαμβάνονται».

Σε ερώτηση εάν αυτές οι θέσεις θα πληρωθούν πριν την επίσημη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν επηρεάζουν την αυτονόμηση ή την 1η φάση του ΓεΣΥ και υπογράμμισε ότι θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων, στο χρονικό πλαίσιο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σχετικά με τους Κανονισμούς των Προσωπικών και των Ειδικών Ιατρών, και κληθείς να πει εάν θεωρεί πως θα επιλυθούν εν τέλει οι διαφορές και θα βρεθούν οι συγκλίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν τους Κανονισμούς στην Ολομέλεια της Βουλής εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ο Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

«Έχει ήδη προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έχουν καταγραφεί και οι συγκλίσεις και οι οποιεσδήποτε διαφορές και πλέον εναπόκειται στη Βουλή και τους βουλευτές να ψηφίσουν. Ήδη έχουν προχωρήσει οι Κανονισμοί των Προσωπικών Ιατρών, οπότε θεωρώ ότι με τον ίδιο ρυθμό θα προχωρήσουν και οι Κανονισμοί των Ειδικών Ιατρών», ανέφερε.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.